رشته های فنی حرفه ای از جمله رشته‌هایی هستند که با توجه به نیازهای روزافزون بازار کار، اهمیت ویژه‌ای دارند. این رشته‌ها شامل ۴ زیرگروه هنر، مدیریت و خدمات، صنعت و کشاورزی هستند. رشته های هنرستان فنی حرفه ای به آموزش مهارت‌ها و دانش‌های عملی در زمینه‌های مختلف می‌پردازد. این رشته‌ها به دانش‌آموزان  کمک می‌کنند تا با یادگیری فنون و تکنیک‌های خاص، آمادگی لازم برای ورود به بازار کار و صنعت را پیدا کنند.

تحصیل در شاخه های فنی حرفه ای فرصتی مناسب برای افرادی است که علاقه‌مند به یادگیری عملی و ورود سریع به بازار کار هستند. این رشته‌ها با ارائه آموزش‌های کاربردی و مهارت‌های مورد نیاز، دانش‌آموزان را برای چالش‌های واقعی دنیای کار آماده می‌کنند. اگر شما هم جز دانش آموزان پایه نهم هستید و می‌خواهید انتخاب رشته کنید بهتر است با تمام زیر گروه های رشته های فنی حرفه ای دخترانه و پسرانه آشنا شوید. برای اطلاع در این مورد بهتر است از افراد توانمند کمک بگیرید. این کار را می‌توانید تنها از طریق تماس تلفنی ۹۰۹۹۰۷۵۳۰۷ بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام دهید.

لیست رشته های فنی حرفه ای ۱۴۰۳

زیر گروه های رشته های فنی حرفه ای شامل ۴ دسته کلی هنر، صنعت و کشاورزی، مدیریت و خدمات هستند، اما اخیرا ۶ دسته نیز به این زیر گروه ها اضافه شده است که شامل موارد زیر هستند:

  •  محیط بانی
  •  انرژی
  •  خدمات فروشگاهی
  •  بازیافت مواد
  •  حمل و نقل ریلی
  •  بهداشت عشایر و روستا

دانش‌آموزان عزیز، به اطلاع می‌رسانیم که رشته‌های فنی و حرفه‌ای در مقطع دبیرستان وجود ندارد. از این‌رو، در صورتی که تمایل به ادامه تحصیل در هر یک از رشته‌های فنی و حرفه‌ای ذکر شده دارید، لطفاً ابتدا با استفاده از راهنمای معرفی رشته‌های تحصیلی فنی و حرفه‌ای در پایه نهم به دهم، اطلاعات لازم را کسب نمایید و سپس نسبت به امکان ادامه تحصیل در مدرسه مورد نظر اطمینان حاصل کنید.

لازم به ذکر است تا بدانید که شرایط انتخاب هر یک از این رشته های فنی حرفه ای با دیگری متفاوت است. هر یک از این زیر گروه ها دارای شاخه های متفاوتی هستند. برای استعلام گواهینامه فنی حرفه ای می‌توانید با مشاوران ما در ایران تحصیل تماس بگیرید.

لیست رشته های فنی حرفه ای

جدول رشته های فنی حرفه ای زیر گروه هنر

رشته هنر نسبت به سایر رشته ها طرفداران زیادی الخصوص در بین دختران دارد. این رشته دارای ۱۸ زیر گروه است که برخی از آن ها در برخی از مدارس وجود ندارند. همچنین رشته طراحی دوخت نیز فقط در هنرستان‌های دخترانه وجود دارد که می‌‎توانند برای ثبت نام دانشگاه فنی حرفه ای بدون کنکور اقدام کنند. در ادامه به معرفی رشته های فنی حرفه ای زیر گروه رشته هنر اشاره می‌کنیم:

زیر گروه رشته هنر
فتوگرافیک
تولید برنامه تلویزیونی
معماری داخلی
نوازندگی ساز جهانی
گرافیک
انیمیشن و پویانمایی
نوازندگی ساز ایرانی
نقاشی
صنایع دستی
نمایش
طراحی دوخت
سینما
نقشه کشی معماری
موسیقی مبانی آهنگ‌سازی
مرمت آثار فرهنگی
چاپ دستی
پشتیبانی صحنه
طراحی زبان بصری

 

تماس با مشاوران

تماس با مشاوران

جدول رشته های فنی حرفه ای زیر گروه مدیریت و خدمات

سومین زیرگروه رشته‌های فنی و حرفه‌ای، گروه مدیریت و خدمات است. این زیرگروه شامل سه طبقه‌بندی اصلی به نام‌های گروه خدمات، گروه بازرگانی و امور اداری، و گروه بهداشت و سلامت است. هر یک از این دسته‌بندی‌ها شامل رشته‌های تخصصی معینی هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد:

رشته های زیر گروه مدیریت و خدمات
تربیت کودک در گروه بهداشت و سلامت
تربیت بدنی در گروه بهداشت و سلامت
حسابداری در گروه بازرگانی و امور اداری
حمل و نقل در گروه خدمات
ناوبری در گروه خدمات

جدول رشته های فنی حرفه ای زیر گروه کشاورزی

یکی دیگر از گروه‌های رشته‌های فنی و حرفه‌ای، گروه کشاورزی است. این گروه به‌تنهایی شامل پنج زیرگروه است. رشته‌های زیرگروه این بخش شامل موارد زیر است:

رشته های زیر گروه کشاورزی
ماشین های کشاورزی
امور دامی
امور زراعی
صنایع غذایی
امور باغی

 

جدول رشته های فنی حرفه ای زیر گروه صنعت

آخرین و مهم‌ترین زیرگروه رشته فنی و حرفه‌ای، زیرگروه صنعت است. این زیرگروه شامل پنج طبقه‌بندی اصلی تعمیر و نگهداری ماشین‌آلات دریایی، برق و رایانه، مکانیک، مواد و فرآوری، و معماری ساختمان است. هر یک از این دسته‌بندی‌ها دارای زیرشاخه‌های متعدد و متنوعی است. برخی از رشته‌های مهم در این زیرگروه عبارتنداز:

رشته های زیر گروه صنعت
صنایع شیمیایی
سرامیک
صنایع نساجی
معدن
متالوژی
شبکه و نرم افزار
الکتروتکنیک
الکترونیک و مخابرات دریایی
الکترونیک
مکانیک موتورهای دریایی
صنایع فلزی
صنایع چوب و مبلمان
ماشین ابزار
تاسیسات مکانیکی
مکاترونیک
مکانیک خودرو
ابزار
معماری
ساخت و تولید

 

جدول رشته های فنی حرفه ای زیر گروه صنعت

معرفی رشته های فنی حرفه ای pdf

در قسمت قبل تمامی رشته های فنی حرفه ای را به صورت کامل مشاهده نمودید. حال در ادامه دانلود کتاب معرفی رشته های فنی حرفه ای pdf را می‌توانید دانلود و تمامی اطلاعات مربوط به هر رشته و شغل های فنی حرفه ای را مشاهده نمایید. برای دانلود معرفی رشته های فنی حرفه ای pdf لینک زیر را کلیک نمایید:

رشته های فنی و حرفه ای در دانشگاه

در دانشگاه، فارغ التحصیلان هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای می‌توانند در رشته های دانشگاهی فنی حرفه ای ادامه تحصیل دهند، با یا بدون انجام آزمون کنکور. همچنین، آن‌ها می‌توانند در دانشگاه‌های مختلف نظیر دانشگاه‌های روزانه، نوبت دوم، آزاد، پردیس خودگردان، غیرانتفاعی و پیام نور نیز شانس خود را امتحان کنند.

در واقع، فارغ التحصیلان هر کدام از رشته‌های فنی و حرفه‌ای می‌توانند با مدرک دیپلم خود، تحصیلشان را ادامه دهند. داوطلبانی که می‌خواهند بدون کنکور وارد دانشگاه شوند، باید به این نکته توجه کنند که رشته مورد نظرشان باید با مدرک دیپلمشان مطابقت داشته باشد و جزو رشته‌های بدون کنکور کاردانی فنی و حرفه‌ای باشد.

همچنین، فارغ التحصیلان هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای می‌توانند در دانشگاه علمی کاربردی، موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد نیز تحصیل کنند، بدون اینکه رشته تحصیلی دیپلمشان مطابقت داشته باشد.

رشته های فنی حرفه ای دخترانه

با توجه به اینکه موفقیت در برخی از رشته‌ها به استعداد و توانایی دانش‌آموزان وابسته است و هیچ محدودیتی در جنسیت دانش‌آموزان وجود ندارد، اما باید به برخی مسائل از جمله روحیات پذیرش دروسی که ارائه‌ شده‌ است نیز توجه داشت. از این رو برخی از رشته‌های تحصیلی تنها در هنرستان‌های پسرانه و برخی تنها در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای پسرانه ارائه می‌شوند.

بعضی از رشته‌های مرتبط با مسائل تربیتی نیازمند حوصله و توجه بیشتری نسبت به سایر رشته‌ها هستند. این روحیه مسئولیت‌پذیری و تربیتی در دختران دانش‌آموز ملموس‌تر است. بنابراین، دانش‌آموزان می‌توانند از لیست هنرستان‌های منطقه خود، محل تحصیل رشته مورد علاقه خود را انتخاب نمایند.

یکی از رشته های فنی حرفه ای دخترانه پرطرفدار در سال جاری رشته موسیقی است که زیرگروه هنر است. دانش‌آموزانی که علاقه‌مند به یادگیری موسیقی به صورت تخصصی در سنین نوجوانی هستند می‌توانند با مراجعه به هنرستان موسیقی در تهران و سایر شهرها، اقدام به ثبت‌نام و تحصیل در این مدارس نمایند. هنرستان‌های موسیقی معمولا برای دختران و پسران دایر هستند.

همچنین لازم به ذکر است که رشته های فنی حرفه ای دخترانه  طراحی دوخت نیز تنها در مدارس فنی حرفه‌ای دخترانه ارائه می‌شود که دانش‌آموزان در این رشته تحصیلی با مبانی طراحی لباس، الگوی لباس و دوخت انواع لباس آشنا می‌شوند و در مقاطع بالاتر نیز امکان تحصیل در این رشته محیا‌ شده‌ است.

رشته های فنی حرفه ای پسرانه

برخی از رشته‌های ارائه‌ شده‌ در گروه فنی و حرفه‌ای دارای محدودیت‌های جنسیتی هستند. به عبارت دیگر، برخی از رشته‌های این شاخه تحصیلی مختص تحصیل دانش‌آموزان دختر و برخی رشته های فنی حرفه ای پسرانه هستند.

بعضی از زیرشاخه‌های رشته هنر در دبیرستان، برای یادگیری اولیه نیازمند شرایط روحی و جسمانی خاصی هستند که بیشتر در گروه رشته های فنی حرفه ای پسرانه قابل تشخیص و ارائه است. همچنین باید توجه داشت که علاوه‌بر ویژگی‌های جسمی و روحی دختران و پسران، شرایط پذیرش در بازار کار نیز بر دسته‌بندی این رشته‌ها در گروه‌های جنسیتی خاص بی‌تاثیر نبوده است.

رشته های فنی حرفه ای پسرانه به شرح زیر است:

رشته های فنی حرفه ای پسرانه
متالوژی صنایع فلزی
تاسیسات الکتروتکنیک
ساخت و تولید ساختمان
تربیت بدنی معدن
کشاورزی کامپیوتر
الکترونیک و الکتروتکنیک متالورژی
جوشکاری مکانیک
حسابداری شبکه و نرم افزار

رشته های فنی حرفه ای پسرانه

بازار کار رشته های فنی حرفه ای

از مزایای حاصل از تحصیل در رشته‌های فنی و حرفه‌ای، این است که فارغ‌التحصیلان این رشته به‌راحتی وارد بازار کار می‌شوند؛ زیرا اساس این رشته‌ها بر پایه کارهای عملی و کارگاهی است و فارغ‌التحصیلان به سرعت مهارت‌های لازم را برای شغل خود کسب می‌کنند و همچنین کشور نیازمند نیروی انسانی متخصص و فنی در همه زمینه‌ها است.

البته این نکته قابل ذکر است که یکی از چالش‌های موجود در بازار کار رشته‌های فنی حرفه‌ای، نیاز به بروز‌رسانی مستمر دانش و مهارت‌ها است. با توجه به پیشرفت سریع فناوری، فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها باید به‌طور مداوم مهارت‌های خود را ارتقا دهند. همچنین، همکاری با صنایع و کارآفرینان می‌تواند فرصت‌های شغلی بیشتری فراهم کند.

بازار کار برخی از رشته های فنی حرفه ای به شرح زیر است:

بازار کار رشته های فنی حرفه ای
مکانیک تعمیر و نگهداری خودروها، ماشین‌آلات صنعتی و سیستم‌های تهویه مطبوع و …
الکترونیک طراحی و تعمیر مدارهای الکترونیکی، سیستم‌های مخابراتی و تجهیزات پزشکی و ..
ساختمان پروژه‌های ساخت و ساز، طراحی داخلی و مهندسی عمران و …
هنر طراحی گرافیک، عکاسی و تولید محتوا برای رسانه‌ها و شرکت‌های تبلیغاتی و …
کشاورزی در ادارات و سازمان‌های دولتی مانند جهاد کشاورزی، وزارت کشور، و سازمان‌های محیط زیست و تحقیقاتی و کلینیک‌های گیاه‌پزشکی و شرکت‌های کشت و صنعت و …
مدیریت صنعتی مدیریت تولید، عملیات و پروژه و ..

برای اطلاع از بازار کار رشته مورد نظر خود با مشاورین ایران تحصیل در ارتباط باشید.

درآمد رشته های فنی حرفه ای

میزان درآمد رشته‌های فنی و حرفه‌ای بازارکار و میزان درآمد یک رشته از مهم‌ترین عواملی است که افراد برای انتخاب آن رشته در نظر می‌گیرند. رشته‌های فنی و حرفه‌ای به خاطر داشتن دروس عملی می‌توانند به سرعت وارد بازار کار شوند.

افراد برای این که در یک رشته به درآمد دلخواه خود برسند، علاوه‌بر بروز نگه‌داشتن اطلاعات و دانش خود در زمینه مربوطه، باید به آن رشته علاقه داشته باشند.

اکثر رشته‌های فنی و حرفه‌ای بازارکار و درآمد خوبی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان رشته‌هایی مانند مکانیک، چوب و مبلمان سازی، تاسیسات، طراحی لباس، تدوین فیلم، گرافیک، نقاشی، سینما، موسیقی و نوازندگی، تعمیر لوازم الکترونیکی و کارهای برقی و… را نام برد.

با توجه به توسعه تکنولوژی و نیاز به تخصص‌های فنی، پیش‌بینی می‌شود که تقاضا برای متخصصان فنی حرفه‌ای در آینده افزایش یابد. بنابراین، انتخاب رشته‌های فنی حرفه‌ای می‌تواند به‌عنوان یک مسیر شغلی پایدار و موفق در نظر گرفته شود. پیشنهاد می‌کنیم که برای به دست آوردن میزان درآمد رشته مورد علاقه خود، با مشاورین ایران تحصیل در ارتباط باشید.

درآمد رشته های فنی حرفه ای

معرفی پردرآمدترین شغل های فنی و حرفه‌ای ۱۴۰۳

همه رشته‌های موجود در زیر شاخه‌های رشته فنی حرفه‌ای دارای بازارکار و درآمد هستند. اما برخی از این رشته‌ها در بازارکار از شرایط بهتر و میزان درآمد بهتری برخوردارند و به‌عنوان پردرآمد ترین رشته فنی حرفه ای محسوب می شوند، که در ادامه آن‌ها را ذکر کرده ایم.

معرفی پردرآمدترین شغل های فنی و حرفه‌ای برای دختران و پسران

معرفی پردرآمدترین شغل های فنی و حرفه‌ای برای دختران معرفی پردرآمدترین شغل های فنی و حرفه‌ای برای پسران
کامپیوتر شبکه
معماری تربیت بدنی
نقاشی کشاورزی
نقشه کشی معدن
گرافیک متالورژی
صنایع دستی حسابداری
کودکیاری الکترونیک و الکتروتکنیک
حسابداری شبکه و نرم افزار
تربیت بدنی کامپیوتر
طراحی دوخت جوشکاری

توجه: شغل های رشته کامپیوتر فنی حرفه ای و زیر شاخه‌های برق از جمله پردرآمدترین زیر شاخه‌های رشته فنی حرفه‌ای است.

مزایا و معایب تحصیل در رشته های فنی حرفه ای

رشته تحصیلی افراد تاثیر قابل توجهی بر آینده شغلی آن‌ها دارد. به همین دلیل، انتخاب رشته یکی از مهم‌ترین تصمیمات برای دانش‌آموزان به‌شمار می‌آید. یکی از اصلی‌ترین عوامل در این انتخاب، علاقه شخصی دانش‌آموز است. پس از اتمام امتحانات خرداد، دانش‌آموزان می‌توانند نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند.

ثبت نام کاردانی فنی حرفه ای نظام جدید مزایایی دارد که داوطلبان را برای ادامه تحصیل در آن ترغیب می‌نماید. یکی از مهمترین محاسن تحصیل در دبیرستان های فنی و حرفه ای این است که شما به‌صورت عملی در رشته خود مهارت لازم را فرا می‌گیرید. در بررسی مزایا و معایب تحصیل در رشته‌های فنی و حرفه‌ای در سال ۱۴۰۳، لازم است به این نکته توجه داشت که هر رشته دارای مزایا و معایبی است.  در ادامه، مزایا و معایب زیر شاخه‌های رشته فنی حرفه‌ای را ذکر می‌کنیم.

مزایای رشته‌های فنی و حرفه‌ای
مهاجرت آسان‌تر از رشته‌های شاخه نظری

دریافت مجوز کسب و کار

راه‌اندازی کارگاه‌ها

ورود به بازارکار پس از اخذ مدرک دیپلم

تنوع بالای زیر شاخه‌های رشته فنی حرفه‌ای

یادگیری مهارت‌های فنی

تخصیص وام خود اشتغالی

معایب رشته‌های فنی و حرفه‌ای
امکان ادامه تحصیل در دانشگاه‌های معتبر در مقطع کارشناسی

عدم توجه به دروس تخصصی و پایه

عدم وجود کارگاه‌های مناسب برای تمامی رشته‌ها

نبود فضای آکادمیک

 

مشاوره انتخاب رشته فنی و حرفه ای

انتخاب رشته فنی و حرفه‌ای یکی از مراحل مهم تحصیلی برای دانش‌آموزان است که می‌تواند تاثیر زیادی بر آینده شغلی و تحصیلی آنان داشته باشد. در این راه مشاوره، به بررسی علاقه‌مندی‌ها، توانایی‌ها و هدف‌های دانش‌آموز پرداخته می‌شود تا بهترین رشته متناسب با شرایط و استعدادهای فردی انتخاب شود.

مشاوره کنکور فنی حرفه ای ایران تحصیل به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا با شناخت بهتری از رشته‌های مختلف و بازار کار آنها، تصمیم‌گیری مناسبی داشته باشند. این مشاوره می‌تواند منجر به افزایش انگیزه و رضایت از تحصیل شود.

علاوه بر موارد ذکر شده، مشاوران، دانش آموزان را برای کنکور دادن آماده می‌کنند و پس از اعلام نتایج برای انتخاب رشته آن ها را یاری می‌رسانند، اما نکته حائز اهمیت در این بخش، مربوط به زمان انتخاب مشاوره است. افراد حتما باید مدتی جست و جو کرده و  پس از پرس و جو از افراد مختلف، مشاور خود را انتخاب کنند.

آن ها باید مشاوری با سابقه ای درخشان و مهارت بالا را برای خود برگزینند. مشاوران ما در ایران تحصیل با داشتن سابقه ای درخشان می‌توانند در تمامی مراحل تحصیل به افراد کمک کنند.

مشاوره 24 ساعته

مشاوره 24 ساعته

 

جمع بندی مقاله رشته های فنی حرفه ای

رشته‌ های فنی و حرفه‌ای به دانش‌آموزان مهارت‌های عملی و تخصصی در حوزه‌های مختلف می‌آموزد تا آن‌ها قادر به ورود به بازار کار و اشتغال در این زمینه‌ها شوند. دقت کنید که همه دانش آموزان پسر و دختر می توانند در رشته های فنی حرفه ای تحصیل کنند، اما برخی از آن ها دارای تفکیک جنسیتی دارند که در بالا به چند نمونه آن ها اشاره کردیم، بنابراین بهتر است که شما قبل از انتخاب رشته در مورد لیست کامل این رشته ها و تفکیک های جنسیتی آن ها تحقیقاتی انجام دهید.

از آنجا که نحوه انتخاب رشته و قبولی در هر کدام از رشته ها برای خود قواعد خاصی دارد. لذا لازم است با افراد خبره در این مورد صحبت کنید تا تمام توصیه های لازم را به  همراه مزایا و معایب آن ها را دریافت کنید. تماس گرفتن با کارشناسان ایران تحصیل تنها با شماره تلفن ۹۰۹۹۰۷۵۳۰۷ مهیا است که می تواند برای شما یک راهنمای ۲۴ ساعته باشد تا بتوانید مشکلات خود را در کمترین زمان حل کنید. علاوه‌بر این، می توانید برای ما کامنت بگذارید تا مشاوران و همکاران ما در تمامی روزهای سال و در هر ساعت از شبانه روز پاسخ شما را ارائه دهند.

پادکست رشته های فنی حرفه ای


https://irantahsil.org/wp-content/uploads/2019/12/53.mp3

 

برای دانلود PDF مقاله رشته های فنی حرفه ای، کلیک کنید.

۳.۹/۵ – (۷۱ امتیاز)

رشته های فنی حرفه ای شامل چه گروه های است؟

رشته های فنی و حرفه ای شامل گروه صنعت، گروه خدمات، گروه کشاورزی و گروه هنر هستند.

آیا دارندگان مدرک دیپلم فنی و حرفه‌ای در رشته‌های مرتبط می‌توانند در کنکور سراسری شرکت کنند؟

شرایط داوطلبان نظام قدیم به این صورت است که تنها با ارائه مدرک کاردانی یا مدرک پیش‌دانشگاهی می‌توانند در کنکور سراسری ثبت‌نام کنند. اما متقاضیان دارای دیپلم نظام جدید هیچ محدودیتی برای شرکت در کنکور ندارند.

چگونه می توانیم به لیست معرفی رشته های تحصیلی فنی حرفه ای نهم به دهم دست یابیم؟

مشاهده لیست رشته های تحصیلی در دبیرستان فنی و حرفه ای در سایت ایران تحصیل امکان پذیر است.

source

توسط elmikhabari.ir