به نظر میرسد دانشمندان قدیمیترین شواهد مستقیم از جریان آب داغ روی مریخ در دوران باستان آن را یافتهاند. این کشف میتواند نشان دهد که سیارهی سرخ، با وجود ظاهر خشک و بیروح امروزیاش، ممکن است در گذشتههای دور توانایی پشتیبانی از حیات را داشته است.
به گزارش سرویس اخبار نجوم رسانه فناوری تکنا، این شواهد درون شهابسنگ مریخی مشهور به «NWA7034» که در سال ۲۰۱۱ در صحرای ساهارا پیدا شد، به زمین رسید و در آن مهر و موم شده بود. این سنگ مریخی به دلیل ظاهر سیاه و بسیار براق خود، به «زیبای سیاه» نیز معروف است. «زیبای سیاه» با قدمتی تقریبی ۲ میلیارد سال، دومین شهابسنگ مریخی قدیمی است که تاکنون کشف شده است. با این حال، گروه دانشگاه کرتین چیز حتی قدیمیتری را در آن کشف کردند: یک دانهی زیرکون ۴.۴۵ میلیارد ساله که اثر انگشت مایعات غنی از آب را در خود جای داده است.
به گزارش دپارتمان اخبار علمی رسانه فناوری تکنا، آرون کاوزی، از اعضای این گروه و دانشکدهی علوم زمین و سیارهای دانشگاه کرتین، بر این باور است که این کشف مسیرهای جدیدی را برای درک سیستمهای هیدروترمال مرتبط با فعالیت ماگمای آتشفشانی که زمانی در مریخ جاری بوده، باز خواهد کرد. کاوزی در بیانیهای گفت: «ما از ژئوشیمی در مقیاس نانو برای تشخیص شواهد عنصری آب داغ روی مریخ ۴.۴۵ میلیارد سال پیش استفاده کردیم. سیستمهای هیدروترمال برای شکلگیری حیات روی زمین ضروری بودند و یافتههای ما نشان میدهند که مریخ نیز در طول نخستین دورهی شکلگیری پوسته، آب، که مادهای کلیدی برای محیطهای قابل سکونت است، داشته است. کاوزی افزود که این گروه عناصر خاصی را در این قطعهی منحصر به فرد زیرکون از طریق تصویربرداری و طیفسنجی در مقیاس نانو شناسایی کردند که امکان تعیین ترکیب شیمیایی اشیاء را میدهد. این عناصر شامل آهن، آلومینیوم، ایتریوم و سدیم میشدند.
کاوزی می گوید: «این عناصر زمانی که زیرکون ۴.۴۵ میلیارد سال پیش تشکیل میشد، به آن اضافه شدهاند و این موضوع نشان میدهد که آب در طول فعالیت ماگمایی اولیهی مریخ وجود داشته است. شواهد قبلی از آبراهها و بستر دریاچههای باستانی در مریخ، دانشمندان را به این نظریه رسانده بود که آب در حدود ۴.۱ میلیارد سال پیش به صورت مایع و به وفور روی سیارهی سرخ وجود داشته است. این دوره با دورهی نوآخین مریخ مطابقت دارد، زمانی که سطح مریخی پرآب به شدت توسط سیارکها بمباران میشد.
تصور میشود سیارهی سرخ میلیاردها سال پیش، زمانی که جو مریخ توسط تشعشعات شدید خورشیدی از بین رفت، آب خود را از دست داده است. از بین رفتن جو مریخ به این معنا بود که دیگر هیچ مانعی برای فرار بخار آب به فضا وجود نداشت. با این حال، این تحقیق جدید نشان میدهد که آب به صورت مایع ممکن است حتی زودتر از آنچه پیش از این در دورهی پیش از نوآخین مریخ انتظار میرفت، وجود داشته است.
کاوزی می گوید: «مطالعهی سال ۲۰۲۲ دانشگاه کرتین روی همین دانهی زیرکون نشان داد که این دانه توسط برخورد یک شهابسنگ «شوکزده» شده است و این آن را به عنوان اولین و تنها زیرکون شوکزدهی شناختهشده از مریخ معرفی میکند. این مطالعهی جدید ما را یک قدم به جلو در درک مریخ اولیه با شناسایی نشانههای گویای مایعات غنی از آب در زمان تشکیل این دانه، و ارائه نشانگرهای ژئوشیمیایی آب در قدیمیترین پوستهی شناختهشدهی مریخ، میبرد.
برای مشاهده تازه ترین خبرها به صفحه اخبار علمی رسانه تکنا مراجعه کنید.
source