اوتیسم که آن را به عنوان اختلالات طیف اوتیسم (ASD) میشناسند علائمی با شدتهای مختلف دارد. این اختلال انواع مختلفی دارد و به شکلهای متفاوت میتواند بر روی افراد تأثیر بگذارد. از جمله تأثیرات اوتیسم بر روی فرد موارد زیر هستند:
اختلال در تعاملات اجتماعی
کودکان مبتلا به اوتیسم مشکلات خاصی را در تعاملات اجتماعی خود دارند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- علاقه یا واکنش کم به اطرافیان
- دشواری در برقراری ارتباط و دوستی با افراد همسن
- عدم تمایل به برقراری ارتباط چشمی
تأخیر در توسعه گفتار و زبان
یکی از مشکلات کودکان دچار اوتیسم مشکلات زبانی و گفتاری آنها است که از نمونههای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناتوانی فرد در بیان نیازها از طریق کلمات و جملات
- استفاده محدود از زبان برای ارتباط یا تکرار کلمات یا عبارات (اکولالیا)
داشتن الگوهای رفتاری محدود و تکراری
کودکان مبتلا به اوتیسم به طور معمول رفتارهای زیر را از خود بروز میدهند:
- علاقه شدید یا وسواسی به موضوعات خاص
- واکنش شدید و ناراحتی نسبت به تغییرات ناگهانی در برنامههای روزمره
- انجام فعالیتهای تکراری مانند چرخاندن اشیا، تکان دادن دست یا نوسان بدن
- مشکل در فهم احساسات دیگران
به طور معمول کودکان دچار اوتیسم در درک احساسات و نیازهای دیگران دچار چالش هستند و حتی در بیان احساسات خود مشکل دارند.
موارد نام برده از جمله مشکلاتی هستند که کودکان دچار اوتیسم با آنها چالش دارند. این موارد باعث میشوند کودکان اوتیسم در گفتار و رفتار خود دچار مشکل باشند.
یکی از مواردی که در کودکان دچار اوتیسم از اهمیت بالایی برخوردار است توانایی آنها در صحبت کردن است. برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم توانایی صحبت کردن دارند؛ اما توانایی ارتباطی در آنها بسیار تفاوت دارد. برخی از این کودکان میتوانند به شکل کامل و روان صحبت کنند و برخی دیگر ممکن است از کلمات محدودی استفاده کنند و یا نتوانند کلمات مورد نیاز خود را به زبان بیاورند.
درمان اختلالات گفتاری اوتیسم از اهمیت بالایی برخوردار است تا این کودکان بتوانند با بهبود مشکلات گفتاری خود قادر به برقراری ارتباط باشند.
برای درمان اختلال گفتار کودکان مبتلا به اوتیسم یک گفتار درمانی خوب لازم است تا مشکلات این کودکان تا حد بسیار زیادی برطرف شود. آنطور که شواهد نشان میدهند همه کودکان مبتلا به اوتیسم قادر به صحبت کردن نیستند و حتی توانایی خود را برای صحبت کردن به دست نمیآورند و ممکن است تنها توانایی محدودی در استفاده از کلمات و جملات داشته باشند. با این وجود با یک گفتار درمانی خوب تا حدودی تواناییهای کودک در گفتار بهبود مییابد و یا حتی کودکان میتوانند از روشهای ارتباطی غیرکلامی همچون اشاره کردن، استفاده از تصاویر یا فناوریهای کمکی برای ابراز خود استفاده کنند.
گفتار درمانی کودکان اوتیسم به طور معمول با هدفهای زیر انجام میشود تا بتواند به بهبود مهارتهای کودک کمک کند:
- کمک به بهبود و رفع گفتار تکراری و غیر منعطف کودکان
- بهبود زبان بدن
- کاهش مونوتون بودن صدا
- آموزش گرامر
- آموزش مفاهیم
- آموزش نوشتن به کودکان اوتیسم
- بهبود مهارتهای ارتباطات اجتماعی
از جمله روشهایی که در گفتار درمانی کودکان اوتیسمی استفاده میشود موارد زیر هستند:
بازی درمانی
برای آموزش مفاهیم مختلف و اصلاح ساختاری گفتاری فرد از بازی درمانی استفاده میشود. این روش از بازی استفاده میکند تا کودکان تلفظ صحیح حروف یا کلمات مختلف را یاد بگیرند و یا بسیاری از مشکلات جسمی و ذهنی آنها برطرف شود.
روش Aba یا تحلیل رفتار کاربردی
در این روش تلاش میشود تا با تقویت مثبت، رفتارهای مخرب کودک کاهش پیدا کند و رفتارهای مثبت و سازنده جایگزین شود.
رفتار درمانی شناختی
در این روش به فرد کمک میشود تا عوامل آسیبزا همچون اضطراب و استرس را در رفتارهای خود شناسایی کند و درک بیشتری راجع به موضوعات مختلف داشته باشد. در مرحله بعد درمانگر کمک میکند تا به کمک شناخت جدید، باورهای مخرب فرد شناسایی گردد و اقداماتی برای تغییر آنها صورت گیرد.
نوروفیدبک
این روش بر اندازهگیری و تمرین فعالیت در مغز تمرکز دارد و به آموزش عملکرد درونی مغز به بیماران و نحوه تغییر الگوهای امواج مغزی برای دستیابی به عملکرد سالمتر مغز متمرکز است.
گروه درمانی
یکی از بهترین روشها برای آموزش مهارتهای اجتماعی در کودکان اوتیسم، گروه درمانی نام دارد. در این روش فرد فعالیتهایی را به شکل دستهجمعی انجام میدهد تا به بهبود مهارتهای اجتماعی او کمک شود.
آموزش روشهای جایگزین صحبت کردن
با اینکه گفتار درمانی میتواند نقش مهمی در اختلال گفتار کودکان اوتیسم داشته باشد؛ اما بسیاری از کودکان ممکن است نتوانند توان گفتاری خود را به دست آورند. آموزش به این کودکان کمک میکند تا بتوانند از روشهای جایگزین در گفتار خود استفاده کنند. استفاده از زبان اشاره یکی از این روشها است. همچنین میتوان از تصاویر و دستگاههای گفتار الکترونیکی نیز برای انتقال منظور استفاده کرد.
موارد نام برده از جمله روشهایی هستند که در درمان اختلالات گفتار مبتلا به اوتیسم بسیار اثرگذارند و میتوانند تا حد بسیار زیادی به بهبود این اختلالات کمک کنند.
نکته بسیار مهم در درمان اختلالات گفتاری کودکان مبتلا به اوتیسم اقدام زود هنگام است. مداخلات زود هنگام برای بهبود مهارتهای گفتاری کودکان بسیار اهمیت دارد. این مداخلات به شناسایی و درمان تأخیرها یا اختلالات توسعهای در سنین پایین گفته میشود که میتواند بهترین نتیجهها را برای کودک به وجود آورد.
مراجعه به یک مرکز گفتار درمانی خوب تخصصی و استفاده از تجربه گفتار درمانگرانی که باتخصص و تجربه هستند نقش مهمی را در درمان اختلالات گفتاری کودکان مبتلا به اوتیسم ایفا میکند. همچنین باید در کنار تلاشهای گفتار درمانگر، خانواده نیز به عنوان حامی و ادامهدهنده برخی از تمرینات گفتار درمانی به این روند کمک کند تا گفتار درمانی بهترین نتیجه را برای این کودکان به وجود آورد.
یکی از مراکز گفتار درمانی که افراد میتوانند به آن مراجعه کرده و نسبت به درمان اختلالات گفتاری کودک مبتلا به اوتیسم خود اقدام کنند مرکز گفتار درمانی آسان کلینیک است که با بهترین روشهای روز مشکلات گفتاری کودکان مبتلا به اوتیسم را درمان میکند.
source