از خارش بدن خسته شده‌اید و علت را نمی‌دانید؟ حق دارید؛ وقتی گرمای طاقت‌فرسای تابستان از یک طرف امان شما را بریده است و از طرف دیگر خارش پوست هم به آن اضافه می‌شود، هر کسی جای شما باشد، کلافه می‌شود. امروز در سری مقالات مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز با یک مبحث بسیار جالب در کنار شما هستیم: کمبود ویتامین و خارش بدن. واقعا فکر می‌کردید که ممکن است علت خارش بدن شما از کمبود ویتامین‌ها باشد؟ البته خارش پوست دلایل مختلفی دارد که تنها یکی از آنها به کمبود ویتامین‌ها مربوط است.

آنچه در این مقاله می خوانیم

کمبود ویتامین و خارش بدن

اگر در بدن خود با کمبود ویتامین‌های زیر مواجه باشید ممکن است خارش پوست از عوارض آن باشد:

  • ویتامین D
  • ویتامین E
  • ویتامین A
  • ویتامین B3
  • ویتامین B6
  • ویتامین C

همچنین خارش بدن می‌تواند با کمبود برخی مواد معدنی نیز در ارتباط باشد؛ مثل آهن، کلسیم و زینک (روی). در قسمت بعدی به تفصیل توضیحات لازم را به شما ارائه خواهیم کرد.

کمبود ویتامین D و خارش بدن

به گفته خبرگزاری‌های معتبر کشورمان، حدود 90% از ایرانی‌ها کمبود ویتامین دی دارند و این آمار واقعا تکان‌دهنده است. کمبود ویتامین D به روش‌های مختلفی می‌تواند روی پوست تاثیر منفی بر جای بگذارد. مثلا می‌تواند سبب خشکی شدید پوست شود و وضعیتی به نام ایکتیوز را به وجود آورد. همچنین کمبود ویتامین دی می‌تواند عاملی برای بروز برخی بیماری‌های خودایمنی مثل اگزما و پسوریازیس باشد که خود باعث خارش پوست می‌شوند.

ویتامین D زمانی در بدن ما تولید می‌شود که در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیریم. به هر دلیل اگر حس می‌کنید از نور آفتاب به مقدار کافی بهره نمی‌گیرید، حداقل مواد غذایی حاوی ویتامین د3 مثل ماهی‌های چرب را در رژیم غذایی خود جای دهید. همچنین می‌توانید از قرص ویتامین دی استفاده کنید. اگر علت خارش بدن شما به طور حتم به کمبود ویتامین دی مربوط باشد، به صورت موضعی از روغن‌های حاوی ویتامین D نیز می‌توان استفاده کرد.

 کمبود ویتامین دی و خارش بدن

نقش ویتامین E در جلوگیری از خارش پوست

به منظور حفظ سلامت پوست، همه ما به ویتامین E در سطوح کافی نیاز داریم. این ویتامین به دلیل خاصیت ضد التهابی خود بسیار شناخته شده است. کمبود ویتامین E خطری جدی برای مشکلات پوستی به شمار می‌آید.

آیا می‌دانستید تاول ممکن است نشانه کمبود ویتامین E باشد؟

گرگرفتگی و قرمزی پوست از دیگر نشانه‌های کمبود ویتامین ای است. سطوح پایین ویتامین E در بدن می‌تواند عاملی برای بروز یک بیماری خودایمن به نام پسوریازیس بوده و با خارش همراه باشد. به طور کلی کمبود ویتامین E مانند ویتامین D شایع نیست اما با این حال در صورتی که با کمبود این ماده مغذی مواجه باشید، بهتر است از قرص ویتامین E با مشورت با پزشک حتما استفاده نمایید.

کمبود ویتامین A علت خارش بدن

گفتیم که کمبود ویتامین و خارش بدن می‌توانند به هم مرتبط باشند. در این قسمت می‌رسیم به کمبود ویتامین آ و پیامدهای نامطلوب آن. کمبود ویتامین A تاثیر عمیقی در مشکلات پوستی دارد. کمبود این ویتامین موجب پوسته پوسته شدن پوست شده، چین و چروک‌ها را افزایش می‌دهد و خشکی و خارش پوست را به دنبال دارد. روغن ماهی، زرده تخم مرغ، جگر و کره سرشار از ویتامین A هستند و با مصرف آنها می‌توانید کمبود این ویتامین را در بدن خود جبران کنید. چنانچه کمبود شدید باشد، بهتر است از مکمل‌های حاوی ویتامین آ استفاده نمایید.

خارش پوست نشانه کمبود ویتامین B3

ویتامین B3 یا نیاسین نقش مهمی در متابولیسم سلولی داشته و برای حفظ سلامت پوست از ضروریات است. کمبود این ویتامین باعث اختلالی به نام پلاگر شده و روی سلامت پوست تاثیر منفی بر جای می‌گذارد. پلاگر یکی از عوامل مهم خارش پوست و خارش بدن بوده و ضایعات پوستی قرمز به وجود می‌آورد. پلاگر همچنین ریزش مو را هم به دنبال دارد. کمبود نیاسین چندان شایع نیست اما در صورتی که وجود داشته باشد حتما باید درمان شود تا تبعات بدتری را ایجاد نکند.

 کمبود نیاسین و خارش بدن

ویتامین B6 برای درمان خارش بدن

ویتامین B6 در بسیاری از واکنش‌های آنزیمی مهم جهت بازسازی و التیام پوست ضروری به شمار می‌آید. کمبود این ویتامین تغییر قابل توجهی در سلامت پوست به وجود می‌آورد. یکی از شایع‌ترین علائم کمبود ویتامین ب6، التهاب است. همچنین ممکن است پوست به شدت چرب باشد یا بثورات قرمز رنگ روی آن دیده شود. دیگر نشانه کمبود ویتامین ب6 بی‌حسی یا خارش دست و پا است. پس کمبود این ویتامین به خارش پوست یا خارش بدن نیز می‌تواند مرتبط باشد.

بیشتر افرادی دچار کمبود ویتامین B6 می‌شوند که سوء تغذیه یا اعتیاد به الکل دارند. جهت جبران کمبود این ویتامین در بدن علاوه بر مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ب6 می‌توان از قرص ویتامین ب6 موجود در داروخانه نیز استفاده نمود.

ارتباط کمبود ویتامین سی و خارش بدن

ویتامین C از مهم‌ترین مواد مغذی برای تقویت سیستم ایمنی بدن انسان است و در عین حال در سلامت پوست و کمک به تسریع زخم‌ها نیز نقش بسزایی ایفا می‌کند. کمبود ویتامین ث باعث خشک و زبر شدن پوست شده و در نتیجه خارش بدن را به دنبال دارد. مصرف مقادیر کافی ویتامین سی را حتما در برنامه غذایی روزانه خود جای دهید. این ویتامین در کلاژن‌سازی و جلوگیری از چین و چروک نیز نقش مهمی ایفا می‌کند.

به وفور ویتامین C را در مرکبات و میوه‌هایی همچون توت فرنگی و سبزیجاتی مثل فلفل دلمه‌ای می‌توان یافت. همچنین می‌توانید از قرص جوشان ویتامین سی یا دیگر مکمل‌های حاوی این ویتامین استفاده نمایید. بسیاری از سرم‌های پوستی نیز حاوی ویتامین سی هستند که به صورت موضعی باید از آنها استفاده نمایید.

 کمبود ویتامین‌ ها و خارش پوست

خارش پوست سر از نشانه های کمبود بیوتین

نام دیگر بیوتین، ویتامین B7 است. این ویتامین در جلوگیری از ریزش مو، تقویت رشد موها و همچنین حفظ سلامت پوست نقشی اساسی دارد. کمبود ویتامین ب7 خشکی پوست سر را به دنبال داشته و در نتیجه خارش پوست در ناحیه سر احساس خواهد شد. بسیاری از مواد غذایی مثل گوشت قرمز، حبوبات و آجیل حاوی مقادیر کافی از ویتامین B7 هستند. اگر کمبود این ویتامین شدید و جدی باشد، پزشکان مصرف قرص بیوتین را پیشنهاد می‌دهند. همان‌طور که می‌بینید، خارش بدن یا خارش پوست به کمبود ویتامین‌های مختلفی می‌تواند مربوط باشد.

خارش پوست بدن و کمبود مواد معدنی

علاوه بر کمبود ویتامین و خارش بدن که به یکدیگر مرتبط هستند، کمبود برخی از مواد معدنی نیز ممکن است باعث خارش پوست شود که در اینجا به آنها اشاره می‌کنیم:

خارش بدن به دلیل کمبود کلسیم

کلسیم یک ماده معدنی بسیار ضروری است که در ساختار استخوان‌های بدن نقشی مهم دارد. همچنین کلسیم روی توانایی بدن برای انقباض عضلات تاثیرگذار است. سطوح نامناسب کلسیم در بدن پوکی استخوان، گرفتگی عضلات، ناخن‌های ضعیف، موهای شکننده و کاهش قدرت حافظه را به دنبال دارد.

علاوه بر اینها کمبود کلسیم باعث ایجاد حس سوزن سوزن شدن در دست و پا شده و سبب خارش پوست می‌شود. خارش بدن به دلیل کمبود کلسیم از این رو رخ می‌دهد که در این حالت سیستم عصبی به راحتی تحریک می‌شود. در صورت خارش پوست و سوزن سوزن شدن بهتر است حتما به پزشک مراجعه کرده و از قرص کلسیم استفاده شود.

کمبود زینک و خارش بدن

کمبود روی (زینک) می‌تواند موجب تغییرات پوستی شده و عاملی برای بروز اگزما به شمار آید. ممکن است در این صورت بثورات پوستی ایجاد شود. همچنین بیماران مبتلا به درماتیت آتوپیک که از خارش پوست و زبری پوست رنج می‌برند هم ممکن است به کمبود ماده معدنی زینک دچار باشند. زینک را بیشتر در مواد پروتئینی مثل گوشت می‌توانید بیابید. جهت حفظ سلامت پوست از مکمل‌هایی همچون قرص زینک نیز می‌توان استفاده نمود.

 خارش بدن بر اثر کمبود زینک

سطوح پایین آهن در بدن و خارش پوست

کمبود آهن بیشتر با خستگی، گردش خون ضعیف، سندرم پای بی قرار، کم خونی و ریزش مو همراه است، اما می‌تواند باعث خارش پوست نیز بشود. اگر خارش بدن به دلیل کمبود آهن باشد، با مصرف قرص آهن باید بهبود یابد. آهن در گوشت قرمز و به طور کلی انواع گوشت به وفور یافت می‌شود. برای جذب بهتر آهن در بدن سعی کنید در کنار آن از منابع ویتامین سی در رژیم غذایی خود استفاده نمایید.

دیگر علت های خارش پوست

چنانچه شرح دادیم کمبود ویتامین و خارش بدن به یکدیگر مرتبط هستند. خارش پوست به جز کمبود ویتامین دلایل دیگری هم می‌تواند داشته باشد:

  • مشکلات پوستی نظیر اگزما، درماتیت، پسوریازیس، گال یا جرب ، نیش حشرات، کهیر
  • بیماری‌های داخلی مثل مشکلات کلیوی، تیروئید، کم‌خونی، دیابت و برخی سرطان‌ها
  • اختلالات سیستم عصبی مثل ام اس.
  • اضطراب، اختلال وسواس فکری و افسردگی
  • واکنش‌های آلرژیک (استفاده از موادی مثل برخی لوازم آرایش که باعث حساسیت پوست می‌شوند.)
  • سرطان پوست
  • خشکی بیش از حد پوست

درمان خارش پوست بر اثر کمبود ویتامین‌ها

برای اینکه خارش بدن بر اثر کمبود ویتامین را درمان کنید، بیش از هر چیز باید تغذیه خود را اصلاح نمایید. به این ترتیب که مواد غذایی حاوی ویتامین‌ها و املاح معدنی مثل میوه و سبزیجات را بیشتر در رژیم غذایی خود بگنجانید. همچنین می‌توانید با خرید مولتی ویتامین سطح ویتامین‌ها و مواد معدنی را در بدن خود افزایش دهید. سعی کنید هنگام خرید مولتی ویتامین محصولی را انتخاب کنید که حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی ذکر شده در این مقاله باشد.

جدول مقدار توصیه شده روزانه برای مصرف ویتامین ها

برای جلوگیری از خارش پوست ناشی از کمبود ویتامین‌ها، به مقدار توصیه شده روزانه برای ویتامین‌ها و مواد معدنی در این جدول دقت کنید:

نام ویتامین یا ماده معدنی مقدار پیشنهاد شده مصرف روزانه برای مردان مقدار پیشنهاد شده مصرف روزانه برای زنان حداکثر مقدار مصرف مجاز در هر روز
ویتامین A ۹۰۰ میکروگرم ۷۰۰ میکروگرم ۳۰۰۰ میکروگرم
ویتامین C ۹۰ میلی گرم ۷۵ میلی گرم ۲۰۰۰ میلی گرم
ویتامین E ۱۵ میلی گرم ۱۵ میلی گرم
ویتامین D 15 میکروگرم 15 میکروگرم 100 میکروگرم
ویتامین B6 ۱.۳ میلی گرم ۱.۳ میلی گرم ۱۰۰ میلی گرم
ویتامین B3 ۱۶ میلی گرم ۱۴ میلی گرم ۳۵ میلی گرم
آهن 8 میلی‌گرم ۱۸ میلی گرم ۴۵ میلی گرم
کلسیم ۱۰۰۰ میلی گرم ۱۰۰۰ میلی گرم ۲۵۰۰ میلی گرم
زینک ۱۱ میلی گرم ۸ میلی گرم ۴۰ میلی گرم

کلام آخر

کمبود ویتامین و خارش بدن می‌توانند با هم در ارتباط باشند. ویتامین‌های تاثیرگذار در خارش پوست را در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز  به شما معرفی کردیم. برای خرید ویتامین‌ها و همچنین مولتی ویتامین می‌توانید از سایت مثبت سبز اقدام کنید. البته تنها علت خارش بدن ، کمبود ویتامین و مواد معدنی نیست. اگر با جبران کمبود ویتامین‌ها در بدن خارش پوست برطرف نشود، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

source

توسط elmikhabari.ir