گل محمدی یک نوع گل رز است که در مقابل کمآبی مقاومت بالایی دارد. ایران ازجمله کشورهای موفق در حوزه گلابگیری و تولید عطر از این نوع گل است. گل محمدی هم بهصورت تازه و هم بهصورت خشک مورد استفاده مردم قرار میگیرد. این گل به مدت کمی حالت تازگی دارد. در صورت عدم خشک کردن، این کل پژمرده و غیرقابل استفاده خواهد بود.
از گل محمدی خشکشده برای خوشبو کردن مواد خوراکی و نوشیدنیها و همچنین تزیین آنها استفاده میشود. در ادامه به همه روش های خشک کردن گل محمدی بدون تغییر رنگ به طور کامل پرداخته شده است.
نحوه خشک کردن گل محمدی
۱- روش خشک کردن گل محمدی تازه با پنکه
خشک کردن گل محمدی در خانه بسیار راحت است و شما میتوانید گل محمدی خشک را در خانه و تنها با استفاده از پنکه خشک کنید. برای خشک کردن گل محمدی تازه باید مراحل زیر را دنبال کنید.
مرحله اول: گل محمدیها را بشویید
برای شروع باید گلبرگهای گل محمدی را جدا کنید و آنها را در یک ظرف آب بریزید. میتوانید غنچههای کوچک گل محمدی را بدون پر پر کردن در ظرف بریزید و تنها گلبرگهای گلهای درشت را جدا کنید.
اجازه دهید گلبرگها برای حدود ۱۵ دقیقه در آب بمانند و تا خاک و حشرات آنها خارج شود. در ادامه گلبرگها را چند دور آبکشی و سپس آبکش کنید تا آب اضافهشان خارج شود.
مرحله دوم: گلبرگها را روی پارچه بریزید
بعد از این که آب اضافه گلبرگها خارج شد، یک پارچه نخی و تمیز پهن کنید و گلبرگها را روی آن بریزید. برای خشک کردن گل محمدی با پنکه باید تا زمانی که گلبرگها خیس و نم دار هستند، از باد پنکه استفاده کنید و بعد از آن دیگر نیازی به آن نیست.
مرحله سوم: گلبرگها را با باد پنکه خشک کنید
پنکه را با باد ملایم روشن کنید و با کمی فاصله در مقابل پارچه گلبرگهای گل محمدی قرار دهید و صبر کنید تا گلبرگها برای چند ساعت در مقابل باد پنکه بمانند و کمی خشک شوند.
مرحله چهارم: گلبرگها را به طور کامل خشک کنید
بعد از چند ساعت که گلبرگها حالت نسبتا خشکی به خود گرفتند، میتوانید پنکه را خاموش کنید. سپس اجازه دهید گلبرگهای گل محمدی در محیط خانه خشک شوند. اگر در مکانی زندگی میکنید که هوا شرجی و مرطوب است، بهتر است تا خشک شدن کامل گلبرگهای گل محمدی، پنکه را خاموش نکنید.
مرحله پنجم: گلبرگها را در شیشه بریزید
بعد از چند روز که گلبرگها به طور کامل خشک شدند، میتوانید آنها را در ظرف شیشهای درب دار بریزید و در یخچال قرار دهید. معمولا خشک کردن گلبرگها به این روش با توجه به دما و میزان خشکی هوا ممکن است بین ۴ تا ۱۰ روز طول بکشد.
۲- خشک کردن گل محمدی در آفتاب
برای خشک کردن گل محمدی در آفتاب باید گلبرگها را بشویید و سپس آنها را در سینی فلزی بریزید. در ادامه گلبرگها را در مکانی که آفتاب ملایم و غیر مستقیم دارد قرار دهید تا به آرامی خشک شوند.
هر چند دقیقه یک بار باید گلبرگها را زیر و رو کنید تا به خوبی خشک شوند. به خاطر داشته باشید که قرار دادن گلبرگها در آفتاب شدید، موجب زرد و خراب شدن آنها میشود. در این روش گل محمدی سریعتر از خشک کردن در خانه یا در مقابل پنکه آماده میشود.
به طور معمول خشک کردن گل محمدی زیر نور آفتاب حدود ۴ ساعت طول میکشد و پس از آن باید چند ساعت گلبرگها را در محیط خانه قرار دهید تا کاملا خشک شوند.
۳- خشک کردن غنچه گل محمدی با به نخ کشیدن
یکی از روشهای رایج برای خشک کردن گل محمدی این است که گل غنچههای گل محمدی را به نخ بکشید. در این روش باید غنچهها را جدا کنید و سپس به آرامی و با استفاده از نخ و سوزن غنچهها را از نخ رد کنید.
در ادامه بند غنچه گل محمدی را در مکانی که جریان هوای مناسبی دارد و دور از گرد و غبار آویزان کنید و چند روز صبر کنید تا گلبرگها خشک شوند. از آن جایی که در این روش غنچههای گل محمدی تماس با زمین ندارند، حالت طبیعیشان حفظ و سریعتر خشک میشوند.
۴- خشک کردن گل محمدی در پلاستیک هوا
یکی دیگر از روشهای سنتی برای خشک کردن گل محمدی در خانه این است که گلها را در یک کیسه پلاستیکی بریزید و بعد کیسه را به طور کامل باد کنید تا مثل بادکنک هوا در آن ایجاد شود. در ادامه کیسه پلاستیکی را در یک محیط بدون نور و تاریک قرار دهید تا گلها خشک شوند.
۵- خشک کردن غنچه گل محمدی با میوه خشک کن
اگر در خانه به میوه خشک کن دسترسی دارید، میتوانید برای خشک کردن گل محمدی گلبرگها را بشویید و در سینی میوه خشک کن قرار دهید. سپس دستگاه را با دمای حدود ۶۰ درجه سانتیگراد روشن کنید و حدود ۴ تا ۸ ساعت صبر کنید تا غنچههای گل محمدی کاملا خشک شوند.
در این روش به هیچ عنوان گلبرگها و غنچه گل محمدی را با هم در دستگاه قرار ندهید، زیرا غنچه گل محمدی برای خشک شدن به زمان بیشتری نیاز دارد، اما گلبرگهای گل محمدی معمولا سریعتر خشک میشوند و در این شرایط ممکن است بسوزند و بدرنگ شوند.
فوت و فنهای مهم خشک کردن گل محمدی
-
برای جدا کردن گلبرگهای گل محمدی از کاسبرگ باید گلبرگها را با انگشتان خود بگیرید و به آرامی جدا کنید.
-
برای خشک کردن گل محمدی باید گلبرگها را در مکانی که جریان هوای خوبی دارد قرار دهید.
-
اما به خاطر داشته باشید که پودر کردن گل محمدی خشک موجب میشود تا عطر گلها سریعتر از بین میرود و از همین رو بهتر است تنها بخش کوچکی از گلها را آسیاب کنید و باقی مانده آن را به صورت گل خشک در ظرف در بسته نگهداری کنید.
-
خشک کردن گل محمدی نباید خیلی طولانی شود، این کار موجب زرد شدن رنگ گلها میشود. در واقع مهمترین علت تغییر رنگ گل محمدی خشک شده طولانی شدن زمان خشک کردن گلها و همچنین قرار دادن آنها در فضای بسته با جریان هوای نامناسب است.
-
میتوانید از گل محمدی خشک برای تزیین و معطر کردن انواع دسر، ماست، دوغ، غذاهای گوشتی، سالاد اولیه، کوکو، لوبیا و همچنین پلو مخلوط استفاده کنید.
-
برای خشک کردن غنچه و گلبرگهای گل محمدی حتما باید گلبرگها را هر چند دقیقه یک بار زیر و رو کنید تا رطوبت گلها سریعتر خارج شود.
-
هر چقدر گلها را بیشتر خشک کنید، ماندگاری آنها بیشتر میشود.
-
بهترین روش نگهداری گل محمدی خشک شده، فریز کردن آن است. این کار ماندگاری گلها را افزایش میدهد. برای نگهداری گل محمدی تازه در فریزر باید گلها را در ظرف در بسته بریزید و در فریزر قرار دهید.
-
خشک کردن گل محمدی در آفتاب موجب کاهش عطر و خواص گلها میشود.
-
یک روش رایج و مفید برای نگهداری گل محمدی در یخچال این است که گلبرگها را در شیشه نوشابه یا بطری آب معدنی بریزید و بعد در یخچال قرار دهید. در این روش جریان هوا کاهش پیدا میکند و ماندگاری گلها بیشتر میشود.
-
اگر زمان کافی برای خشک کردن گل محمدی را ندارید، میتوانید گلبرگهای گل محمدی را در ماهیتابه یا داخل فر نیز خشک کنید. در این روشها باید گلبرگها را مدام زیر و رو کنید تا نسوزند و به خوبی خشک شوند.
خواص دارویی گل محمدی
باید توجه داشته باشید که خشک کردن گل محمدی دارای خواص دارویی و درمانی بسیار زیادی نیز میباشد که در ادامه چند مورد آن را نام برده ایم:
-
خنک کننده و ضد التهاب برای پوست
-
جلوگیری از آلزایمر
-
درمان مشکلات گوارشی و معده
-
آرامش اعصاب با استفاده از گل محمدی
-
تقویت کننده قلب
-
رفع یبوست
-
از بین برنده حرارت کبد
-
کمک به گردش خون
-
حاوی ویتامین E و C
-
از بین برنده اضطراب
-
رفع افسردگی و بی خوابی
-
کمک به شادابی و طراوت پوست
لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما به اشتراک گذارید.
source