آزمایش فرفره های چرخان و آزمایش دانه های افرا، دو آزمایش در کتاب علوم پایه پنجم هستند که قصد دارند مفاهیم و مباحث موجود در این کتاب را با آزمایش در ذهن شما ماندگار کنند. بنابراین خوب است بتوانید به درستی خودتان این آزمایش را انجام دهید و پاسخ آن را تحلیل کنید. در این نوشته از ستاره در مورد این آزمایش و پاسخ آن بیشتر می خوانید.

آزمایش دانه های درخت افرا

در این آزمایش دو دانه افرا داریم که یکی برگ پهن تر و یکی برگ باریک تر دارد. آن ها را از ارتفاع یکسانی در جایی که شرایط آب و هوایی یکسان دارند از بالا به سمت پایین رها می کنیم. در این آزمایش باید متوجه شویم که کدام دانه افرا زودتر و کدامیک دیرتر به زمین می رسند. بهتر است هر افرا را سه بار از بالا به سمت پایین بیندازید تا پاسخی که دریافت می کنید دقیق باشد.

در ادامه با ذکر یک سوال سوال چهار گزینه ای و تحلیل پاسخ های آن، شما را با نتیجه این آزمایش آشنا می کنیم. 

پیشنهاد: در ستاره می توانید نوشته های آموزشی دیگر مانند وسایل آهنی در هوای مرطوب زنگ می زنند یا در هوای خشک، وقتی چوب کبریت می سوزد چه اتفاقی می افتد، آزمایش تخم مرغ در سرکه و نقش لاله گوش در شنیدن صدا را نیز بخوانید.

سوال چهار گزینه ای دانه های افرا و تحلیل پاسخ های آن

گزینه ها:

  1. افرایی که بال نازک دارد زودتر به زمین می‌رسد.
  2. افرایی که بال پهن دارد زودتر به زمین می‌رسد.
  3. افرایی که بال پهن دارد دیرتر به زمین می‌رسد.
  4. افرایی که بال نازک دارد دیرتر به زمین می‌رسد.

تحلیل پاسخ ها

  • پاسخ گزینه یک غلط است. چراکه هرچه جرم چیزی کمتر باشد، جاذبه تاثیر کمتری روی آن داشته و دیرتر به زمین می رسد. بنابراین هرچه بال افرا نازک تر باشد، دیرتر به زمین می رسد.
  • هرچه بال پهن تر باشد مدت زمانی که در هوا می ماند بیشتر است. بنابراین گزینه ۲ نیز اشتباه است.
  • گزینه چهارم می تواند به نوعی درست باشد، اما معیار زمان رسیدن افرا به زمین، پهن یا باریک بودن بال آن است و وزن آن تاثیر کمتری روی مدت زمان دارد. 
  • گزینه سوم گزینه درستی است. چراکه هرچه افرا بال پهن تری داشته باشد، دیرتر به زمین می رسد. چراکه هوای بیشتری در زیر آن جریان دارد

تحلیل دقیق جواب آزمایش

دانه باریک‌تر زمان کمتری برای به زمین رسیدن نیاز دارد زیرا هوای کمتری در زیر آن جمع می‌شود و هوا جلوی فرود آن را نمی‌گیرد. اما دانه سمت چپ باید هوا را بشکافت تا به زمین برسد و همین امر باعث می‌شود که به زمان بیشتری نیاز داشته باشد.

source

توسط elmikhabari.ir