01 دی 1403 ساعت 12:12

دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی به تازگی اظهارات جنجالی درباره فیلترینگ و پیام‌رسان‌های داخلی داشته که در ادامه به مرور آن‌ها می‌پردازیم.

درباره فیلترینگ اینترنت همچنان پشت درهای بسته شورای عالی مجازی تصمیم گیری می‌شود و هیچ شفافیتی در این رابطه وجود ندارد. متاسفانه علیرغم وعده‌های دولت چهاردهم مبنی بر رفع فیلتر اینترنت و شبکه‌های اجتماعی محبوب، هنوز هم با محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها مواجهیم و برنامه‌ای برای برون رفت از این چالش و بحران بزرگ در نظر گرفته نشده است. در واقع تصمیم گیری برای رفع فیلترینگ در انتظار رأی شورای عالی فضای مجازی است!

اظهارات جنجالی درباره فیلترینگ و پیام رسان‌های داخلی

اظهارات جنجالی درباره فیلترینگ

یکی از عناصر مهم و مطلع از فیلترینگ، دبیر قبلی شورای عالی فضای مجازی است که امروز به صحبت‌های ایشان اتکا می‌کنیم تا موضوع فیلترینگ برای مردم، شفاف‌تر از قبل شود. به گفته ابوالحسن فیروزآبادی، آن زمانی که قرار شد همه چیز فیلتر شود، بحث دائمی بودن آن مطرح نبود و همگی معتقد بودند که به زودی و پس از دوره گذار، اوضاع به روال سابق باز می‌گردد.

این مقام مسئول که در دولت سیزدهم فعالیت داشت، اعتراف کرده است که تمامی پیام رسان‌های داخلی اعم از ایتا، بله و سروش، حکومتی هستند و ادعا کرده که ایتا مختص قم و حوزه علمیه این استان است. نکته جالب توجه این که فیروزآبادی هم در دولت شهید رئیسی و هم روحانی سمت داشته و مشغول فعالیت بوده و معتقد است که هیچ یک از این دو دولت با رفع فیلترینگ همراهی نکرده‌اند.

رویای 50 میلیونی شدن پیام رسان های داخلی

اظهارات جنجالی درباره فیلترینگ

 

یکی از موضوعات جالب توجهی که دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی به آن اشاره کرده، اصرار دولت‌های قبلی بر پیام رسان‌های داخلی بوده است. به باور آن‌ها، فیلترینگ می‌تواند موفقیت آمیز باشد و زمینه را برای ورود میلیون‌ها ایرانی به پیام رسان‌های ایرانی فراهم کند، اما آیا این اتفاق رخ داده است؟

آقای فیروزآبادی گفته است که در آن زمان بعضی از موافقان فیلترینگ بر این باور بودند که پلتفرم‌های داخلی توانایی پشتیبانی از 50 میلیون ایرانی را دارند و در رأس آن‌ها صدا و سیما قرار داشت. طبق آنچه این مقام مسئول می‌گوید، ایشان به ریاست جمهوری نامه زده و نقاط ضعف پیام رسان‌های داخلی را گوشزد کرده، اما وعده داده شده که شرایط مهیا می‌شود.

شکست بزرگ فیلترینگ و رویای برباد رفته

اظهارات جنجالی درباره فیلترینگ

به اعتقاد ابوالحسن فیروزآبادی، شاید در آن زمان که وعده رونق پلتفرم‌های داخلی داده می‌شد، اندکی امید برای موفقیت آمیز بودن فیلترینگ وجود داشت، اما امروز در نقطه‌ای ایستاده‌ایم که می‌بینیم فیلتر کردن اینترنت و سکوهای خارجی نه تنها باعث شکست بزرگ دولت شده، بلکه ناموفق بوده است. هم اکنون میلیون‌ها ایرانی در تلگرام و اینستاگرام حضور دارند و با وجود محدودیت‌ها در حال بهره برداری از این شبکه‌ها هستند.

علاوه بر این، ظاهرا قرار بوده که 30 درصد نیاز مردم به پلتفرم‌های خارجی و 70 درصد دیگر به شبکه‌های داخلی اختصاص داده شود، اما علیرغم تصویب و رأی آوردن این طرح، اجازه اجرای آن داده نشد. آمارها هم نشان می‌دهد که در برخی حوزه‌ها مثل آموزش و کسب و کارهای تجاری، پلتفرم‌های داخلی مثل شاد، موفق عمل کرده و کاربران زیادی را به خود اختصاص داده‌اند.

ارزیابی موفقیت و شکست پیام رسان‌های داخلی

اظهارات جنجالی درباره فیلترینگ

یکی از موضوعات مهمی که شاید عمده کاربران ایرانی زیر بار آن نرفتند، پیام‌رسان‌های داخلی و استفاده از آن‌ها به جای تلگرام، واتساپ و اینستاگرام است. به اعتقاد دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی، ملت ایران باید با پیام‌رسان‌های داخلی آشنا می‌شدند و تجربه می‌کردند، زیرا ممکن است در برهه‌ای شرایط به گونه‌ای باشد که مجبور به استفاده از آن‌ها باشیم.

ایشان همچنین معتقد است که شاید در آینده، شرایطی به وجود بیاید که تمام پلتفرم‌های خارجی ما را تحریم کنند و قادر به استفاده از آن‌ها نباشیم. با این اوصاف به نظر می‌رسد که فیروزآبادی با ظرفیت‌ها و سکوهای داخلی موافق است و تأکید دارد که باید چنین بستری ایجاد می‌شد.

یک موضوع مهم دیگر پیرامون سکوهای داخلی، موفقیت آمیز بودن بسیاری از پلتفرم‌ها در حوزه‌های مختلف مثل اقتصادی، خدماتی، خودرو، بلیط هواپیما و خرده فروشی است. برای مثال دیجی کالا، اسنپ و بسیاری از موارد مشابه دیگر، مشابه نمونه‌های خارجی هستند و از قضا موفقیت آمیز هم بوده‌اند؛ بنابراین، باید توجه داشت که سکوهای داخلی از این نظر عملکرد موفقی داشته‌اند.

موافقان فیلترینگ چه استدلالی دارند؟

اظهارات جنجالی درباره فیلترینگ

از آنجایی که آقای فیروزآبادی در جلسات شورای عالی فضای مجازی حضور داشته، به خوبی با موافقان و مخالفان فیلترینگ و استدلال‌های آن‌ها آشناست. ایشان خاطرنشان کرده که عمده بحث موافقان بر سر جنبه اخلاقی و فرهنگی بوده است. در واقع آن‌ها باور دارند که جامعه آماده پذیرش یکسری مسائل نیست و باید جلوی ورود حجم عظیمی از دیتا و داده را گرفت.

مورد مهم دیگر، محتوای مخالف با اعتقاد و باور اسلام است. اگر نگاهی به پلتفرم‌های خارجی بیندازید، می‌بینید که در سطح جهانی، محتواهای مغایری با فرهنگ ما در حال تولید است که غیرقابل کنترل هستند. در نهایت به باور فیروزآبادی، استدلال‌های موافقان و مخالفان فیلترینگ را باید جدی گرفت و در حال حاضر جوی به راه افتاده که در حال مقاومت است تا انتقال فرهنگی رخ ندهد.

فیلترینگ یک راهکار موقتی بود

فیروزآبادی همچنین مدعی شده که سال‌ها پیش که تصمیم فیلتر کردن اینترنت و پلتفرم‌های خارجی گرفته شد، قرار بود همه چیز به صورت موقتی و کوتاه مدت باشد، اما این گونه نشد و دیدیم که تا امروز ادامه دار شد. در آن زمان چند نفر موافق فیلترینگ بودند، اما امروز نظرشان برگشته و معتقدند که نباید این روند ادامه پیدا کند.

در واقع آن زمان به خاطر شرایط حساس کشور، قرار بر این شد که تا عبور از دوره گذار، فیلترینگ پابرجا باشد، اما ظاهرا آقایان که در رأس شورای عالی فضای مجازی هستند، از این اتفاق خوششان آمد و به فیلترینگ ادامه دادند. یکی از موافقانی که به جرگه مخالفان پیوسته، مهدی اخوان، مدیر همراه اول است.

در گجت نیوز بخوانید: تلگرام با بستن کانال روح‌الله زم به درخواست ایران موافقت کرده بود تصمیم گیری برای رفع فیلترینگ در انتظار رای شورای عالی امنیت ملی پیشنهاد مهاجری برای مخالفان رفع فیلترینگ: خبرنگاران آمار استفاده فیلترشکن در خانواده شما را بررسی کنند مومن نسب: رفع فیلترینگ کنید، تلویزیون ملی سقوط می‌کند

source

توسط elmikhabari.ir