این مطلب شامل بررسی اندروید 15 و نگاهی به همه امکانات و قابلیتهای این سیستمعامل جدید گوگل است از جمله امکانات امنیتی مهم آن برای حفاظت از دادههای کاربران
آپدیت سال گذشته اندروید چندان چشمگیر نبود. در این نسخه تنها یکسری قابلیت شخصیسازی، تغییراتی در ظاهر Material You و آپدیتهای امنیتی همیشگی را داشتیم. به همین دلیل، پس از انتشار نسخه بتای اندروید 15 کاربران بسیار خوشحال شدند، چون در این نسخه تغییرات بیشتری به چشم میخورد؛ از جمله محدود کردن میزان شارژ دستگاه، تغییرات اعلانها و غیره.
متأسفانه پس از انتشار اندروید 15 مشخص شد که خیلی از این قابلیتها حذف شدهاند. قرار است بعضی از امکانات اندروید 15 از جمله قابلیت محدود کردن شارژ گوشی به 80 درصد، در آپدیتهای بعضی اضافه شوند و بعضی دیگر هم به اندروید 16 موکول شدهاند. با این وجود، اندروید 15 هم امکانات و تغییرات خوبی دارد که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست. پس اگر شما هم کاربر سیستمعامل اندروید هستید، بررسی اندروید 15 میتواند برای شما جذاب باشد، چون در این مطلب با همه امکانات این نسخه جدید اندروید آشنا میشوید.
بررسی اندروید 15
بررسی اندروید 15 نشان میدهد که در این نسخه تعدادی تغییرات کاربردی پیادهسازی شده که میتوانند در تجربیات کاربری سیستمعامل اندروید تأثیرگذار باشند. مثلاً کاربران گوشیهای پیکسل، پس از دانلود اندروید 15 و نصب این سیستمعامل، تصویری روانتر خواهند داشت. همچنین یکسری آپدیت امنیتی و قابلیتهایی برای مقابله با سرقت در این نسخه از اندروید پیادهسازی شدهاند که مانع از دسترسی سارقین به اطلاعات گوشیهای سرقتی میشوند.
از نظر ظاهری، تغییر زیادی در این نسخه مشاهده نمیشود اما مثلاً پنل تغییر صدا تغییر کرده و اضافه شدن قابلیتهایی مثل Private Space هم میتواند برای کاربران مفید و جذاب باشد. برای کاربران گوشیهای تاشو هم در این نسخه از اندروید تغییراتی پیادهسازی شده که میتوانند بسیار مهم باشند. برای آشنایی با همه ویژگی های اندروید 15 با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: آموزش فریز کردن اپلیکیشن در اندروید 15
1. روانتر شدن گوشیهای پیکسل
لانچر پیکسل در مجموع عملکرد خوبی دارد اما مشکلات مختلفی در این رابط کاربری میشود؛ از جمله لرزش و کندی انیمیشنها. پیکسل 9 پرو XL از این نظر کمی بهتر است، اما باز هم نرمافزار این گوشی از نظر میزان روان بودن تصویر با سایر پوستههای اندروید قابل مقایسه نیست.
خوشبختانه حالا در اندروید 15 شاهد تغییر این شرایط هستیم. شرکت گوگل، انیمیشنهای این سیستمعامل را بازسازی کرده و حالا این انیمیشنها بسیار روانتر از گذشته هستند. مثلاً هنگام برگشتن به صفحه اصلی، استفاده از منوی overview، جابجایی بین اپلیکیشنها یا کار کردن با کشوی اپلیکیشن، تصویری بسیار روانتر خواهید داشت. میتوان گفت که این تغییر جزء مهمترین تغییرات این نسخه است که تجربه کاربری اندروید 15 را بسیار لذت بخشتر میکند. البته این تغییر صرفاً محدود به سری پیکسل 9 نیست بلکه کاربران پیکسل 8 و 8 پرو و همچنین سری پیکسل 7 هم آن را تجربه میکنند.
معمولاً سایر پوستهها از جمله OxygenOS از نظر روان بودن تصویر وضعیت بهتری دارند اما حالا با ایجاد چنین تغییراتی در اندروید 15، کاربران گوشیهای پیکسل هم میتوانند از پنلهای 120 هرتزی این دستگاهها به خوبی استفاده کنند.
یکی دیگر از مشکلات همیشگی گوشیهای پیکسل، تأخیر در پیمایش صفحه است. مثلاً هنگام خواندن یک مقاله طولانی یا پیمایش پیوسته تصویر، مکث قابل توجهی را حس میکنید. خوشبختانه در اندروید 15 به این مسئله هم رسیدگی شده و حالا پیمایش تصویر بسیار روانتر انجام میشود.
2. قابلیت حفاظت هر چه بیشتر از دادههای کاربران
بررسی ویژگی های جدید اندروید 15 را با نگاهی به یکی از تغییرات امنیتی این نسخه ادامه میدهیم. در بیشتر پوستههای اندروید، امکان قفل کردن اپلیکیشنها و دادههای حساس وجود دارد تا فقط با وارد کردن رمز عبور امکان دسترسی به آنها وجود داشته باشد. حالا گوگل هم در اندروید 15 چنین قابلیتی را پیادهسازی کرده است. این قابلیت که Private Space نام دارد، به کاربران امکان میدهد اپلیکیشنها را در محلی مجزا خارج از کشوی اصلی اپلیکیشن قفل کنند.
بررسی اندروید 15 نشان میدهد که این قابلیت در اصل باعث ایجاد یک محیط سندباکس (حفاظت شده) میشود که برای کار کردن با آن باید از یک حساب گوگل متفاوت استفاده کنید. اپلیکیشنهای داخل Private Space در فهرست اپلیکیشنها، داشبورد حریم خصوصی یا قسمت مدیریت مجوزهای دسترسی نمایش داده نمیشوند و نمیتوان آنها را به دستگاههای دیگر منتقل کرد. میتوانید برای دسترسی به Private Space یک صفحه قفل جدید هم تنظیم کنید. برای دسترسی به این حالت، باید به پایین کشوی اپلیکیشنها رفته و قسمت Private را انتخاب کنید.
ویژگی جالب Private Space این است که میتوانید بدون زحمت زیاد، نمونهای دیگر از اپلیکیشن مورد نظر را اجرا کنید. MIUI و ColorOS یک قابلیت مفید برای کپی کردن اپلیکیشن دارند، اما با وجود Private Space میتوانید همین کار را در گوشیهای پیکسل هم انجام دهید. در مجموع، این قابلیت تجربه کاربری اندروید 15 را بهتر میکند چون میتوانید هر سرویس پیام رسان یا اپلیکیشنی را در این حالت استفاده کنید.
هر عکس یا ویدیویی که در این حالت ضبط شده باشد، در گالری Private Space نمایش داده میشود و در گالری معمولی گوشی قابل مشاهده نیست. در مجموع، Private Space جزء بهترین قابلیت های اندروید 15 محسوب میشود؛ به ویژه برای کاربرانی که نیاز به مخفی کردن اطلاعات حساس خودشان دارند.
بیشتر بخوانید: آموزش انتقال اطلاعات از گوشی اندروید قدیمی به جدید
3. بهبود پیشنمایش ویجتها
در اندروید 15 تغییرات ظاهری زیادی در رابط کاربری سیستمعامل مشاهده نمیشود که البته این موضوع لزوماً بد نیست. در واقع، Material You طراحی زیبایی دارد و سه سال پس از رونمایی از آن، همچنان به خاطر استفاده از سبکی متمایز و رنگهایی جسورانه جذابیت خود را حفظ کرده است. بدون شک سلیقه کاربران با هم متفاوت است اما عدهای از آنها این طراحی را بیشتر میپسندند و تغییر نکردن آن برای این گروه از کاربران خبر خوشایندی است.
با این حال، بررسی اندروید 15 نشان میدهد که در این نسخه هم یکسری تغییر ظاهری داریم از جمله پیشنمایش ویجتها. پس از دانلود اندروید 15 وقتی وارد بخش ویجت میشوید، پیشنمایش زنده ویجت را مشاهده میکنید و بهتر متوجه میشوید که ویجت مورد نظر در صفحه اصلی گوشی شما چطور دیده میشود. این تغییر چندان بزرگ نیست اما به راحتتر شدن انتخاب ویجت مناسب و درست کمک میکند.
متأسفانه، هنوز هم استفاده از آیکنهای تم دار سخت است و این قابلیت سه سال پس از معرفی، هنوز در مرحله بتا قرار دارد. گوگل هنوز از این نظر پیشرفتی نداشته اما انتظار میرود که با نگاهی به iOS 18 در آینده شاهد درس گرفتن گوگل و پیادهسازی قابلیتهای مشابه در اندروید باشیم.
4. پنل جدید تنظیم صدا
معمولاً گوگل به تغییر و تنظیم پنل کنترل صدا در گوشیهای پیکسل علاقه دارد و این بار هم تغییرات خوبی در این زمینه مشاهده میشود. یکی دیگر از ویژگی های اندروید 15 بزرگتر و مرتبتر شدن پنل تنظیم صدا است (که میتوانید با انتخاب سه نقطه پایین اسلایدر صدا به آن دسترسی پیدا کنید). همچنین، میتوانید مشاهده کنید که از چه دستگاهی برای پخش صدا استفاده میشود و رنگهای این بخش هم بر اساس تم رنگی انتخابی شما، تغییر خواهند کرد.
البته این احتمال وجود دارد که این ویژگی محدود به گوشیهای پیکسل باشد. با توجه به اینکه سایر گوشیها سیستم خاص خودشان را دارند، بعید است که همه دستگاههای اندرویدی از پنل گوگل استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: انتقال پیام ها از اندروید به آیفون در واتساپ
5. بازخوردهای لمسی بهتر
در اندروید 15 امکان استفاده از بازخوردهای لمسی در محلهای جدید وجود دارد که میتواند قابلیت مفیدی باشد. حالا موتور بازخوردهای لمسی هنگام تغییر دادن روشنایی تصویر با اسلایدر مربوطه یا تنظیم بلندی صدا هم فعال میشود. هنگام استفاده از منوی پیشنمایش، کار کردن با کیبورد و غیره هم (در صورت فعال بودن تنظیمات) بازخوردهای لمسی را خواهید داشت.
میتوانید شدت این بازخوردها را تنظیم کنید. این قابلیت که قبلاً در ColorOS وجود داشت، حالا به اندروید 15 هم اضافه شده است. یکی دیگر از قابلیت های اندروید 15 لرزش تطبیق پذیر است که شدت بازخوردهای موتور لمسی را بر اساس محیط تنظیم میکند. مثلاً وقتی گوشی در جیب کاربر قرار گرفته باشد یا در محیطهای پر سروصدا، این بازخوردها قویتر خواهند بود و وقتی گوشی روی میز باشد، لرزش کمتری خواهید داشت.
6. تقویت قابلیتهای حفاظت از دادههای کاربران
بررسی ویژگی های جدید اندروید 15 را با نگاهی به قابلیتهای امنیتی این نسخه ادامه میدهیم. معمولاً گوگل در همه نسخههای جدید اندروید قابلیتهای خوبی را برای حفاظت از حریم خصوصی و امنیت کاربران اضافه میکند که این شرایط راجع به اندروید 15 هم وجود دارد. تمرکز اصلی گوگل در این نسخه، مقابله با سرقت دستگاههای اندرویدی است. گوگل از هوش مصنوعی دستگاه برای ارایه قابلیتهایی مفید استفاده کرده که باعث پیشگیری از دسترسی سارقین به اطلاعات کاربران میشوند.
مهمترین قابلیت اندروید 15 از این نظر، Remote Lock است. با استفاده از این قابلیت میتوانید در صورت گم شدن دستگاه، صفحه آن را از دور قفل کنید. کافیست این قابلیت را در گوشی فعال کنید – از منوی Theft protection در بخش تنظیمات Device unlock – و سپس شماره مربوط به حساب گوگل خودتان را تأیید کنید.
برای کار کردن این قابلیت، دستگاه باید آنلاین باشد. در صورت آفلاین بودن گوشی، هر زمان دوباره گوشی آنلاین شود، این قابلیت فعال خواهد شد. قابلیت بعدی، قفل آفلاین دستگاه است که با فعال کردن آن، مدت کوتاهی پس از آفلاین شدن دستگاه صفحه آن قفل میشود تا از دادههای کاربر حفاظت شود.
قابلیت Theft Detection Lock از حسگرهای درون دستگاه برای تشخیص سرقت استفاده میکند. اگر در حال استفاده از گوشی باشید و شخصی آن را از شما گرفته و شروع به دویدن کند، دستگاه به صورت خودکار قفل میشود. قرار است گوگل این قابلیت را به صورت گستردهای منتشر کند. بنابراین انتظار میرود که همه گوشیهای دارای اندروید 10 و بالاتر به زودی آپدیتی شامل این قابلیت دریافت کنند.
یکسری تغییرات کوچکتر دیگر هم برای حفاظت از دادههای کاربران در اندروید 15 وجود دارد، از جمله:
- گوگل قابلیت حفاظت در برابر ریست کارخانه را اضافه کرده که باعث سختتر شدن ریست کارخانه گوشیهای سرقتی میشود. برای انجام این کار باید اطلاعات حساب گوگل خودتان را وارد کنید که این قابلیت میتواند مانعی برای ریست کارخانه دستگاهها توسط سارقین باشد.
- چند بار وارد کردن رمز اشتباه میتواند باعث قفل شدن دستگاه برای مدتی مشخص شود. چنین قابلیتی در بیشتر پوستههای اندروید وجود دارد.
- برای اعمال هر گونه تغییری در تنظیمات Find My Device باید یک پین کد، پسورد یا اطلاعات بیومتریک را وارد کنید.
- قرار است گوگل امسال قابلیت بررسی هویت را پیادهسازی کند که با وجود آن، هنگام دسترسی به اطلاعات مهم دستگاه یا حساب گوگل مثل تغییر دادن پین کد، دسترسی به کلید عبور از لوکیشنی جدید یا غیر فعال کردن پیشگیری از سرقت، نیاز به اجرای فرایند احرازهویت بیومتریک دارید. فعال کردن این قابلیت اختیاری است.
بیشتر بخوانید: انتقال پیام ها از اندروید به آیفون در واتساپ
7. ضبط محتوای صفحه به صورت گزینشی
بررسی اندروید 15 نشان میدهد که در این نسخه، سرویس ضبط محتوای صفحه (اسکرین رکورد) شامل یکسری تغییرات جالب است. حالا میتوانید به جای کل صفحه، فقط محتوای پنجره یک اپلیکیشن خاص را ضبط کنید. چنین قابلیتی برای مواقعی مفید است که نیاز به ضبط محتوای صفحه در یک اپلیکیشن خاص دارید اما مایل نیستید سایر اطلاعات – مثل وضعیت شبکه، اعلانهای خوانده نشده یا نوار وضعیت – در ویدیوی ضبط شده نمایش داده شوند.
مثل همیشه، میتوانید هنگام اسکرین رکورد صدا را هم ضبط کنید. منابع صدای قابل انتخاب هم شامل صدای دستگاه، میکروفون یا ترکیب هر دو هستند.
8. آرشیو کردن اپلیکیشنها
یکی دیگر از قابلیت های اندروید 15 آرشیو کردن اپلیکیشنها است که با استفاده از آن میتوانید یک اپلیکیشن را پاک کرده اما دادههای آن را حفظ کنید. در واقع، دادههای مربوط به اپلیکیشن حذف شده در حساب گوگل شما ذخیره میشوند و هر زمان نیاز به استفاده دوباره از آنها داشته باشید، کافیست اپلیکیشن را نصب کنید. آیکن اپلیکیشن هم در کشوی اپلیکیشن باقی میماند اما خاکستری شده و یک فلش دانلود هم کنار آن قرار میگیرد. با انتخاب این گزینه، اپلیکیشن دوباره نصب شده و دادههای آن دست نخورده میمانند.
این قابلیت برای گوشیهای پیکسل بسیار مفید است. گوگل برای مدل پایه این گوشیها تنها 128 گیگابایت حافظه داخلی در نظر گرفته و برای دسترسی به حافظه بیشتر، باید حداقل 100 دلار دیگر هزینه کنید. در نتیجه آرشیو کردن اپلیکیشنها میتواند به آزاد شدن فضای حافظه کمک کند.
بیشتر بخوانید: انتقال اطلاعات از اندروید به اندروید
9. قابلیت پیش بینی برای back gesture
قابلیت پیش بینی برای back gesture از مدتها پیش وجود داشته اما حالا پس از گذشت دو سال، میتوان به صورت عملی از آن استفاده کرد. با استفاده از back gesture میتوانید پیشنمایشی از صفحهای که قرار است به آن برگردید را ببینید که جزء قابلیتهای مفید اندروید محسوب میشود.
حالا back gesture پیش بینانه در حالت پیش فرض برای گوشیهای پیکسل فعال شده اما استفاده از آن اجباری نیست. باید دید که در آینده برندهای دیگر هم از چنین قابلیتی در پوستههای خودشان استفاده میکنند یا خیر.
10. قابلیتهای مخصوص گوشیهای تاشو
در حال حاضر شاهد افزایش چشمگیر محبوبیت گوشیهای تاشو هستیم، اما میزان کاربردپذیری این گوشیها بستگی به شرکت سازنده آنها دارد. گوگل هم با پیادهسازی یکسری قابلیت برای این گوشیها، در حال ارتقای راحتی استفاده و کاربرد آنهاست.
برندهای دیگر هم قابلیت مولتی تسکینگ را پیادهسازی کردهاند اما برای گوشیهای پیکسل، چنین کاری انجام نشده بود. حالا با پیادهسازی قابلیت App Pairs در اندروید 15 این شرایط تغییر کرده است. با استفاده از این قابلیت میتوانید دو اپلیکیشن را به صورت همزمان در حالت تقسیم صفحه اجرا کنید. تنظیم و استفاده از این قابلیت کاملاً راحت است و در صورتی که دو اپلیکیشن را در حالت تقسیم صفحه اجرا کنید، امکان تنظیم آیکنی را که باعث اجرای خودکار دو اپلیکیشن میشود هم خواهید داشت – با حفظ تنظیمات پنجرهها.
جمعبندی
از بررسی اندروید 15 به این نتیجه میرسیم که در این نسخه از اندروید قابلیتهای جذاب زیادی وجود ندارد. یکی از دلایل چشمگیر نبودن تغییرات این نسخه از اندروید این است که رویکرد گوگل در چند سال اخیر تغییر کرده و حالا این شرکت به جای انتشار یک آپدیت مهم و بزرگ، تغییرات سیستمعامل جدید خودش را به تدریج منتشر میکند. با این حال، نباید قابلیتهای مفید این نسخه از اندروید را دست کم گرفت. مثلاً Private Space برای حفاظت از اطلاعات حساس کاربران بسیار مفید است. روانتر شدن پیمایش تصویر و انیمیشنها هم لذت استفاده از گوشیهای پیکسل را بسیار افزایش میدهد.
در رابطه با این سوال که اندروید 15 کی میاد ، حالا که نسخه پایدار اندروید منتشر شده، انتظار میرود که شرکتهای دیگر هم به تدریج شروع به عرضه نسخه بتای نرمافزار خودشان کنند و نرمافزار بیشتر پرچمدارها قبل از پایان سال میلادی فعلی به روزرسانی شود.
سوالات پرتکرار
اندروید 15 چه قابلیتهایی دارد؟
روانتر شدن تصویر در گوشیهای پیکسل، امکانات امنیتی، پنل جدید تنظیم صدا، تقویت بازخوردهای لمسی، امکان ضبط تنها بخشی از محتوای صفحه و آرشیو کردن اپلیکیشنها جزء قابلیت های اندروید 15 هستند.
اندروید 15 کی میاد ؟
گوشیهای پیکسل زودتر از همه اندروید 15 را دریافت میکنند، اما حالا که نسخه پایدار اندروید منتشر شده، انتظار میرود که شرکتهای دیگر هم به تدریج شروع به عرضه نسخه بتای نرمافزار خودشان کنند و نرمافزار بیشتر پرچمدارها قبل از پایان سال میلادی فعلی به روزرسانی شود.
آیا اندروید 15 هوش مصنوعی هم دارد؟
بله، گوگل قابلیتهای هوش مصنوعی را در اندروید 15 پیادهسازی کرده و این قابلیتها فقط مخصوص گوشیهای پیکسل نیستند.
بیشتر بخوانید:
منبع: androidcentral
نظر شما درباره بررسی اندروید 15 چیست؟ دیدگاه خود را با تکراتو به اشتراک بگذارید و اخبار تکنولوژی را با ما دنبال کنید.