انتخاب گوشت مناسب برای تغذیه، یکی از سوالات مهمی است که همه‌ی ما در هنگام خرید یا تهیه غذا با آن مواجه هستیم. انواع گوشت قرمز و سفید، ارزش غذایی، میزان پروتئین و همچنین طبع‌های متفاوتی دارند که لازم است پیش از انتخاب، درباره آنها اطلاعات کافی داشته باشیم. این شناخت به ما کمک می‌کند تا با توجه به نیازهای بدنمان، بهترین نوع گوشت را متناسب با سبک زندگیمان انتخاب کنیم. پس از مطالعه مقایسه ویژگی‌های گوشت سفید و قرمز و ممنوعیت‌های استفاده از هر کدام از آنها که در این مطلب به آن پرداخته‌ایم، در پایان شما تصمیم می‌گیرید که از کدام گوشت و به چه میزان در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

گوشت قرمز

مقایسه طبع گوشت قرمز و گوشت سفید

از نظر طب سنتی، گوشت‌ها به دو دسته‌ی اصلی گوشت قرمز و گوشت سفید تقسیم می‌شوند که هرکدام طبع خاص خود را دارند. گوشت‌های قرمز با طبع گرم و تر، برای افراد با مزاج  سرد مناسب هستند؛ اما افراد گرم مزاج، باید در میزان مصرف گوشت قرمز و انتخاب نوع آن، دقت کنند. به عنوان مثال، هر چند خواص گوشت شتر بسیار زیاد است؛ اما به دلیل طبع بسیار گرم در مقایسه با دیگر گوشت‌های قرمز، برای این افراد مناسب نیست و مشکلاتی مانند خشکی و التهاب پوست را به همراه دارد.

انواع گوشت سفید و دریایی طبع سرد و تری دارند. این گوشت‌ها برای افراد با طبع گرم و خشک مناسب هستند و به کاهش مشکلات آنها کمک می‌کنند؛ اما مصرف آنها، علائمی مانند احساس سردرد و ضعف را در افراد سرد مزاج به دنبال دارد. هر چند طبع بعضی از گوشت‌های سفید مانند ماهی سالمون، نسبت به دیگر گوشت‌های سفید متعادل‌تر است؛ اما به طور کلی بهتر است در پخت گوشت سفید، از مصلحات آنها استفاده کنیم. می‌توانید درباره مصلحات گوشت مرغ در  این مقاله بیشتر بخوانید.

گوشت مرغ

مقایسه میزان کالری گوشت سفید و گوشت قرمز

میزان کالری گوشت‌های مختلف، به نوع گوشت و بخش‌های مختلف آن‌ها بستگی دارد؛ اما به طور کلی کالری گوشت سفید به دلیل چربی کمتر آن، نسبت به گوشت قرمز کمتر است. به عنوان مثال، ۱۰۰ گرم گوشت مرغ بدون پوست حدود ۱۶۵ کالری دارد، در حالی که کالری همین مقدار از گوشت گوشت گاو یا گوسفند حدود ۲۵۰ کالری است. تقریباً دو برابر!

به دلیل تفاوت قابل توجه میزان کالری گوشت قرمز و سفید، افرادی که ورزش می‌کنند یا می‌خواهند وزن خود را کاهش دهند؛ انواع گوشت سفید مانند مرغ را ترجیح می‌دهند و در مقابل انواع گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند، برای افرادی که به دنبال افزایش وزن و عضله سازی هستند، مناسب‌تر است.

 

گوشت قرمز یا سفید

مقایسه ویتامین‌ها و املاح موجود در گوشت سفید و گوشت قرمز

انواع گوشت‌های قرمز سرشار از ویتامین‌های گروه B ، مانند ویتامین B12 هستند که به عنوان ویتامین ضروری برای تولید گلبول‌های قرمز خون و عملکرد عصبی بدن شناخته می‌شوند . همچنین، این نوع گوشت منبع اصلی تامین آهن مورد نیاز بدن است که به پیشگیری از کم خونی کمک می‌کند. املاح موجود در گوشت‌ قرمز مانند روی و فسفر، در تقویت سیستم ایمنی و سلامت استخوان‌ها موثر هستند.

میزان آهن، روی و فسفر موجود در گوشت‌ سفید نسبت به گوشت قرمز کمتر است اما این گوشت‌ها منبع غنی ویتامی‌های B6 و B3 هستند که کمبود آنها مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب، اختلال خواب یا مشکلات گوارشی را به همراه دارد.

ماهی‌ها که در دسته‌بندی گوشت‌های سفید قرار می‌گیرند، منبع ویتامین D هستند. استفاده از انواع ماهی و بهره مندی از خواص ماهی سفید، قزل آلا، سالمون و… به عنوان منبع اصلی اسیدهای چرب و امگا ۳ مورد نیاز بدن، به کاهش بیماری‌های قلبی کمک می‌کند.

مقایسه میزان پروتئین گوشت سفید و گوشت قرمز

گوشت سفید و گوشت قرمز هر دو منابع عالی پروتئین هستند، اما میزان پروتئین موجود در آن‌ها متفاوت است. برای مثال، ۱۰۰ گرم گوشت گاو حدود ۲۵-۳۰ گرم پروتئین برای بدن فراهم می‌کند؛ اما ۱۰۰ گرم گوشت مرغ حدود ۲۰-۲۵ گرم پروتئین دارد. هرچند گوشت گاو علاوه بر پروتئین، مقادیر قابل توجهی از آمینواسیدهای ضروری که برای رشد و تعمیر بافت‌های بدن ضروری هستند، را شامل می‌شود؛ اما گوشت سفید به دلیل داشتن چربی کمتر و هضم راحت‌تر، انتخاب بهتری برای افرادی است که به دنبال مصرف پروتئین با کالری کمتر هستند.

گوشت ماهی

گوشت قرمز برای چه افرادی مناسب نیست؟

  • گوشت قرمز به دلیل میزان بالای چربی اشباع و پروتئین‌های سنگین، برای افرادی که مشکلات قلبی و عروقی دارند، مضر است. این چربی‌ها با افزایش سطح کلسترول خون، ریسک بیماری‌های قلبی را نیز به شدت افزایش می‌دهند.
  • کاهش مصرف گوشت قرمز، یکی از راه‌های پیشگیری از بیماری فشار خون است. افراد مبتلا به این بیماری، می‌توانند غذاهای خورشتی را با انواع غذاهای دریایی جایگزین نمایند. 
  • هضم گوشت‌های قرمز مانند گوشت گوساله، برای سیستم گوارشی دشوار است و در نتیجه مصرف این گوشت‌ها، مشکلات گوارشی مانند زخم معده یا سوء هاضمه را تشدید می‌کند. بنابراین افراد دارای مشکلات گوارشی، بهتر است کمتر از گوشت قرمز استفاده کنند.
  • کاهش مصرف گوشت قرمز به افرادی که علاقه به مصرف مواد غذایی کم‌چرب دارند یا برای لاغر شدن، به رژیم کاهش وزن پایبند هستند کمک کند.
  • افراد گرم مزاج برای تعادل طبع خود می‌توانند از رژیم‌های غذایی با حداقل میزان گوشت قرمز استفاده کنند.
  • افرادی دارای دیابت نوع دو باید میزان مصرف گوشت قرمز خود را بر اساس رژیم غذایی پزشک متخصص تنظیم کنند. بی‌توجهی به این رژیم مشکلات غیرقابل جبرانی را برای این افراد به دنبال دارد.

گوشت سفید برای چه افرادی مناسب نیست؟

  • طبع سرد گوشت سفید، مشکلاتی مانند سرد مزاجی یا ناراحتی‌های مفصلی و ضعف عمومی بدن را تشدید می‌کند. بنابراین افرادی که با این مشکلات روبه‌رو هستند بهتر است تا جای ممکن از مصرف گوشت سفید اجتناب کنند.
  • افرادی که به ماهی حساسیت دارند باید به طور کلی آن را از رژیم غذایی خود حذف کنند. البته اگر علائم آلرژی تنها با نوع خاصی از ماهی بروز پیدا می‌کنند، استفاده از ماهی‌های دیگر موردی ندارد.
  • هرچند میزان پروتئین گوشت سفید در مقایسه با گوشت قرمز کمتر است؛ اما همه‌ی گوشت‌ها منبع پروتئین هستند که هضم آنها برای سیستم گوارش دشوار است. اگر مصرف گوشت سفید نیز برای شما مشکلاتی مانند نفخ، دل درد یا اسهال را به دنبال دارد، مصرف آن را کاهش دهید و بیشتر از پروتئین‌های گیاهی استفاده کنید.

گوشت مرغ

source

توسط elmikhabari.ir