بسیاری از کاربران برای جستجو در اینترنت هر چه که دم دستشان باشد را مورد استفاده قرار می دهند! فرقی ندارد چه مرورگری استفاده می کنند و یا حتی وقتی که می خواهند مرورگر را نصب کنند همه تنظیمات را کامل روی مرورگر با اجازه دسترسی به سیستم فعال می کنند و این موجب می شود که حریم خصوصی به خطر افتد. خوشبختانه فایرفاکس دارای امکاناتی است که به شما اجازه می دهد حتی الامکان حریم خصوصی را حفظ کنید و عملکرد خود را بهبود ببخشید. این راهنمای گویا آی تی برای آشنایی شما با تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس نوشته شده است.
تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس و Configuration Editor
وقتی که می خواهید تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس را انجام دهید باید از مسیر خاصی وارد تنظیمات اختصاصی این مرورگر شوید. ما به Configuration Editor نیاز داریم و برای این که وارد این بخش شویم باید چنین عمل کنیم:
- مرورگر فایرفاکس خود را باز کنید
- در نوار آدرس عبارت about:config را بنویسید
- سپس اینتر را بزنید.
وقتی که وارد Configuration Editor می شوید تنظیمات پیشرفته ای را مشاهده می کنید که نمی توانید آن ها را در تنظیمات معمولی فایرفاکس مشاهده کنید. تنظیمات معمولی فایرفاکس را می توانید با نوشتن عبارت about:preferences در مرورگر و اینتر کردن مورد دسترسی قرار دهید) البته در این باره نمی توان فایرفاکس را به بدنیتی محکوم کرد چرا که تلاش اولیه سازندگان این است که همه چیز را ساده نگه دارند. اما ما می خواهیم تنظیمات پیشرفته تری برای تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس اعمال کنیم.
البته که انجام این تنظیمات ریسک هایی هم دارد که باید در انجام تنظیمات دقت لازم را داشته باشید. در این باره با دکمه آبی رنگ حاوی عبارت Accept the Risk and Continue به شما در مورد این ریسک ها هشدار داده می شود. بنابراین اگر می خواهید همچنان تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس را انجام دهید روی دکمه Accept the Risk and Continue کلیک کنید.
این دکمه را که بزنید باید کمی صبر کنید تا لیست تنظیمات جلوی شما قرار بگیرد. این را هم باید از همین حالا بدانید که وقتی می خواهید تنظمیات مختلفی را اعمال کنید نیاز دارید تا تنظیمات مورد نظر خود را به صورت دستی جستجو کنید چرا که المان های تنظیماتی در بخش تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس بسیار زیاد است.
هر موردی که می خواهید تغییر دهید دارای یک نام و ارزش و مقدار (شامل یا بولی، عددی یا رشته ای) و value است.
در تصویر بالا گزینه + برای ایجاد عملکرد های جدید و گزینه بالاتر برای ویرایش یک عملکرد موجود استفاده می شود. وقتی preference ندارید و برای آن یک مقدار ایجاد کنید این موجب می شود که preference یا عملکرد جدید برای شما ایجاد شود.
تنظیمات عدم اجازه دسترسی سایت ها به کلیپبرد شما
شاید شما تا همین حد می دانید که وقتی چیزی را کپی می کنید تا وقتی که آن را جایگزین با کپی دیگری کنید عمر دارد و به اصطلاح موجودیت دارد اما اینگونه نیست. تمام محتویاتی که کپی می کنید در بخش کلیپ برد سیستم شما ذخیره می شود و این یکی از مهم ترین بخش هایی است که باید از نظر حریم خصوصی مخفی نگه داشته شود. ما بسیاری از اوقات شماره ها و رمز ها و چیزهای امن مهم را کپی می کنیم و این می تواند دردسر ساز شود. بنابراین یک preference در تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس وجود دارد که کمک می کند دسترسی سایت ها به کلیپبرد های خود را قطع کنید.
برای این مورد وقتی در ویرایشگر عملکردها قرار دارید عبارت dom.event.clipboardevents.enabled را جستجو کنید و بعد مقدار ان را false کنید.
پیشنهادات جستجو را غیرفعال کنید
اگر جستجوی آدرس ناموفق باشد، فایرفاکس از جستجوی خودکار متن در نوار آدرس جلوگیری می کند. اگر اطلاعات حساسی در URL رمزگذاری شده باشد، این می تواند یک مشکل امنیتی باشد، و مشکلی را فراتر از صرفا ورود به آدرسی اشتباه رقم بزند.
به طور کلی اگر این قابلیت را غیرفعال کنید جلوی خسارت های احتمالی را خیلی خوب می گیرید. مخصوصا اگر با داده های حساس کار می کنید این گزینه را باید غیرفعال کنید.
کاری که باید کنید این است که keyword.enabled, browser.urlbar.suggest.searches را جستجو کنید و مقدار آن را false کنید.
همچنین به طور مشابه browser.fixup.alternate.enabled را جستجو کنید و مقدار این عملکرد را false قرار دهید.
بیشتر بخوانید: برای افزایش امنیت این افزونه های فایرفاکس را نصب کنید
تغییر سرعت اسکرول کردن
برای این که بدانید سرعت پیمایش و اسکرول کردن صفحات چگونه انجام می شود همین قدر کافی است که از پیکسل ها و تنظیمات مقدار پیکسلی آگاه باشید. هر چه پیکسل ها را افزایش دهید سرعت اسکرول کردن به بالا یا پایین بیشتر می شود. به طور پیش فرض مقدار پیکسل ها روی ۵ تنظیم شده است. اگر این مقدار را افزایش دهید سرعت پیمایش بیشتر می شود اما باید کم کم و گام به گام این مقدار را افزایش دهید تا سرعت با حرکت چشم شما هماهنگ باشد.
برای این مورد نیز باید mousewheel.min_line_scroll_amount را جستجو کنید و مقدار آن را بین ۰–۱۰۰ قرار دهید.
پخش خودکار رسانه ها را غیرفعال کنید
کار دیگری که در تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس می توانید انجام دهید این است که پخش خودکار رسانه دلخواه خود را غیرفعال کنید. اینگونه از پخش صدا و تصویرهای ناخواسته جلوگیری می کنید.
برای این کار عبارت media.autoplay.default را جستجو کنید و مقدار آن را ۰ یا ۱ یا ۲ قرار دهید.
- اگر ۰ انتخاب کنید بدین معنی است که پخش خودکار هم صدا و هم تصویر موقع لود شدن صفحه به طور اتوماتیک فعال می شود.
- اگر ۱ را انتخاب کنید فقط پخش اتوماتیک صدا را غیر فعال می کنید.
- اگر ۲ را انتخاب کنید هر دو مورد صدا و تصویر را به طور اتوماتیک غیرفعال می کنید.
رندر سخت افزاری را برای عملکرد بهتر فعال کنید
اگر GPU را وادار کنید که سرویس دهی به فایرفاکس کند و هنگام پخش نمایش یا هر موضوع مرتبط با گرافیک سرویس دهی به فایرفاکس داشته باشد این منجر می شود که منابع خود فایرفاکس کمتر درگیر باشد و این از جهات مختلف به بهبود استفاده از منابع کمک خواهد کرد.
gfx.webrender.all را جستجو کنید و مقدار آن را true قرار دهید.
توجه داشته باشید که تنظیم این روی false (پیشفرض) فقط رندر GPU را برای سیستمهای پشتیبانینشده غیرفعال میکند. فعال کردن دستی این گزینه تنها در صورتی توصیه می شود که سخت افزار سازگار دارید و می خواهید مطمئن شوید که فایرفاکس قطعا از آن بهره می برد.
اگر این گزینه را فعال کردید اما رندر ها پاسخگوی شما نبود یا با خش و پارازیت و حتی عدم همزمانی مواجه شدید باید این گزینه را غیرفعال کنید.
غیرفعال کردن حافظه کش برای توسعه فضا
وقتی در حال مشاهده انلاین یک محتوا هستید، فایرفاکس این محتوا را روی هارد دیسک ذخیره می کند و این گونه به بهبود پهنای بااند کمک می کند. اگر شما فضای کمی روی سیستم دارید خوب است که این گزینه را غیر فعال کنید. همچنین این کار برای وقتی صورت می گیرد که نمی خواهید داده بیشتری روی سیستم شما از انچه مشاهده کرده اید ذخیره شود.
البته اگر فضای کافی روی سیستم دارید این گزینه را رها کنید و تنظیمات آن را دستکاری نکنید چرا که عملکرد واقعا پایین می آید. برای غیرفعال کردن این گزینه browser.cache.disk.enable را جستجو کنید و مقدار آن را false کنید.
غیرفعال کردن انیمیشن های ظاهری
در گرافیک و پخش انیمیشن های ظاهری در اصل همان جذابیت های بصری است که در وب سایت ها مشاهده می کنیم. این انیمیشن ها شامل مواردی می شوند که برای زیبایی و بهبود تجربه کاربری مورد استفاده قراار می گیرند. به عنوان مثال جابجایی سافت یا نرم بین صفحات، افکت های مختلف نظیر محو شدن و یا بزرگنماایی و نظیر این.
دقت کنید که همه افرادی که پای سیستم می نشینند از نظر سلامتی و حساسیت ها یکسان نیستند! برخی اوقات این المان های بضری موجب تغییر حال و وضعیت مخاطب می شود. مثلا موجب حواس پرتی یا مشکلات جسمی می شود. مثلا ممکن است فرد با دیدن این انیمیشن های حرکتی تهوع بگیرد یا سرگیجه بگیرد.
از طرفی کار برخی از افراد چنان حساس است که نمی خواهند هیچ گونه حواس پرتی را تجربه کنند. به همین دلیل صلاح دیده می شود که این جذابیت های بصری به حداقل برسد و باید برای این موضوع این موارد را غیر فعال کرد.
برای خاموش کردن این جذابیت های بصری غیر لازم کافی است که ui.prefersReducedMotion را جستجو کنید و مقدار ان را ۰ یا ۱ قرار دهید.
اگر برای این گزینه مقدار ۰ در نظر بگیرید تمام انیمیشن های بصری را فعال می کنید اما گر ۱ را تنظیم کنید میزان این انیمیشن های بصری به حداقل می رسد.
Pocket Integration را غیر فعال کنید
یکی از مهم ترین بخش های تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس یا تنظیمات عملکردی فایرفاکس این است که از کلونی کردن محتوا جلوگیری کنیم. Pocket دقیقا همین کار را می کند و به عبارتی این گزینه برای نگهداری محتویات همگام سازی شده مورد استفاده قرار می گیرد. حتی اگر از ان استفاده چندانی نکنید همچنان موجودیت دارد. بنابراین بهتر است که ان را غیر فعال کنیم.
برای این گزینه extensions.pocket.enabled را غیرفعال کنید این گزینه را جستجو کنید و بعد false را انتخاب کنید.
فعال کردن مشاهده کد منبع در Word Wrap
این گزینه برای توسعه دهندگان نرم افزاری و کد نویس ها به کار می آید. این توسعه دهندگان با کمک این تنظیمات در واقع به خود کمک می کنند که با فعال کردن word-wrap کد های منبع را مشاهده کنند و اسکرول افقی را مزاحم خود نیابند.
برای انجام این تنظیمات کافی است که view_source.wrap_long_lines را جستجو کنید و مقدار آن را true قرار دهید.
منطقه جستجوی خود را تنظیم کنید
یکی دیگر از تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس که واقعا به کار می آید این است که تنظیمات منطقه جستجو را مطابق با مکان خود یا منطقه خود تنظیم کنید تا نتایج بهتری حاصل کنید.
به عبارتی با این گزینه می توانید بومی سازی انجام دهید. به فرض مثال برای تعطیلات یا ماموریت به کشور دیگری رفته اید و می خواهید جستجو هایی مطابق با کشور مبدا خود داشته باشید. اگر جستجو ها را بر این اساس تنظیم کنید و منطقه خود را برای کشور مبدا در نظر بگیرید نتایج جستجو شما را سردرگم نخواهد کرد.
برای این کار browser.search.region را جستجو کنید و مقدار آن را متناسب با نام کشور خود قرار دهید. به عنوان مثال مقدار باید شامل مواردی شبیه به AU ،GB یا DE باشد!
امکان شخصی سازی افزونه و تم ها را فعال نگه دارید
اگر می خواهید چیزهایی که قبلا شخصی سازی کرده اید را ببینید یا این که تغییراتی که اعمال کرده اید را برگردانید کافی است که در صفحه about:config گزینه Show Only Modified Preferences را تیک بزنید.
با وجود این که بسیاری از مرورگرها نظیر اج یا کروم دسترسی به تنظیمات و شخصی سازی را محدود کرده اند اما فایرفاکس این روزها دست کاربر را برای هر گونه تنظیمات باز گذاشته است. اما اگر شما همچنان می خواهید روی افزونه ها و تم ها و هر چیز دیگری تغییراتی ایجاد کنید می توانید از تنظیمات حریم خصوصی فایرفاکس یا تنظیمات پیشرفته فایرفاکس استفاده کنید. اگر به توصیه های فایرفاکس توجه کنید و در تنظیمات از ان ها استفاده کنید جلوی مشکلات بسیاری را می توانید بدین ترتیب بگیرید.
آیا تجربه شما از بودن با فایرفاکس تجربه ای مثبت است؟ نظرات خود را در بخش نظرات بنویسید.
منبع: |shutterstock 1 | HTG
source