اگر قصد مهاجرت از ویندوز به لینوکس دارید احتمالا بخواهید بدانید تفاوت ویندوز با لینوکس چیست و آیا ارزش آن را دارد که بخواهید بستر کاری روزمره خود را از ویندوز به یکباره لینوکس و توزیع‌های آن تغییر دهید یا نه. در این راهنما ۴ تفاوت اساسی بین لینوکس و ویندوز را بیان کرده‌ایم تا بتوانید تصمیم حرفه‌ای‌تری بگیرید.

لینوکس بر خلاف ویندوز رایگان است

زمانی که قصد دارید از ویندوز به سیستم عامل دیگری مهاجرت کنید احتمالا باید اولین بار به فکر هزینه‌ها باشید. اولین و اساسی‌ترین تفاوت ویندوز و لینوکس مربوط به فلسفه طراحی و توزیع آن‌ها است. به عنوان نمونه، مایکروسافت ویندوز را طراحی کرده تا از آن کسب سود کند. بنابراین هر سیستمی که شما خریداری می‌کنید که روی آن ویندوز به صورت اورجینال نصب شده، مبلغی از هزینه لپ تاپ شما به مایکروسافت پرداخت می‌شود. بنابراین استفاده از ویندوز رایگان نیست حتی اگر شما در لحظه خرید یک سیستم حواس‌تان به این قضیه نباشد.

اما لینوکس معمولا و مخصوصا برای نسخه‌های خانگی و فردی (غیرشرکتی) رایگان است. اگر بخواهید به عنوان یک کاربر عادی از لینوکس استفاده کنید نیازی به پرداخت هزینه ندارید. حتی اگر بخواهید از توزیع‌های شرکت‌های بزرگ نیز استفاده کنید، باز هم لینوکس رایگان است.

برای مثال، توزیع بسیار محبوب Ubuntu توسط شرکت Canonical که یک شرکت انتفاعی است، توسعه داده شده، اما همچنان به‌صورت رایگان ارائه می‌شود.

وقتی که پای هزینه گرفتن به میان نباشد سازندگان بیشتر به فکر راحتی و توسعه منافع کاربران هستند و اصلا به فکر فروش یا بسترهای تبلیغاتی نیستند. اما در ویندوز، توجه به گرایشاتی مثل نسخه‌های اشتراکی، تبلیغات و غیره می‌تواند منجر به روش‌های متفاوتی شود که کاربر را اذیت کند.

بیشتر بخوانید: حقایق جالب در مورد ویندوز XP

لینوکس سیستم عامل یکپارچه ای نیست

تفاوت ویندوز با لینوکس

ویندوز از زمانی که شروع به کار کرده و طراحی‌های مجدد را پشت سر هم گذاشته، به عنوان یک سلسله‌ی منظم توسعه یافته است. به عنوان مثال حتی اگر روی کاغذ هم بخواهید یک مقایسه بین نسخه‌های مختلف ویندوز انجام دهید متوجه می‌شوید که هر بار چیزی برای اضافه شدن وجود داشته و هر نسخه، به صورت بهینه‌سازی شده نسخه‌های قبل ارائه شده است.

در عین حال اکوسیستم لینوکس نامتمرکز اما پویاتر است و کدهای آن به صورت متن باز در اختیار هر کسی است که بخواهد چیزی از آن عوض کند و آن را دلخواه‌تر کند.

 به علت متن باز بودن لینوکس نسخه‌های مختلفی از آن وجود دارد که هر کدام از این نسخه‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند. معمولا به این نسخه‌ها توزیع گفته می‌شود. رویکردهای مختلف توزیع‌های مختلف لینوکس را در زیر به طور اختصار بیان کرده ایم:

  1. توزیع ابونتو یا Ubuntu: به عنوان حرفه‌ای‌ترین توزیع حس و حالی و تجربه کاری شبیه به سیستم عامل مک برای شما به ارمغان می‌آورد.
  2. توزیع Linux Mint: برای علاقمندان به محیط ویندوز طراحی شده که البته اضافات نامطلوب ویندوز از آن حذف شده است.
  3.  توزیع Arch Linux: کاملا بدون گرافیک ارائه شده و بعد از نصب فقط اگر خودتان بخواهید می‌توانید در این باره کاری کنید.
  4. توزیع امنیتی Tails: این توزیع برای حفظ حریم خصوصی و ناشناس بودن طراحی شده است.

هر توزیع خاصیت مخصوص خود را دارد به عنوان مثال در توزیع Tails بعد از این که کارتان را با آن انجام دادید، تمام داده‌ها را پاک می‌کند.

ویندوز دارای پشتیبانی تخصصی مشتریان است

تا به اینجا از لینوکس دفاع کردیم! البته این به معنی چشم پوشی از مشکلات لینوکس نیست. یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که کاربران لینوکس دارند این است که اگر با این سیستم عامل به مشکل برخورد کنند یا برنامه‌ای در آن دچار اختلال شود، واقعا هیچ منبع پشتیبانی وجود ندارد تا صرفا با یک ایمیل یا تماس بتوان مشکلات را با آن‌ها مطرح کرد و راه حل گرفت. مگر اینکه شبکه‌ای از لینوکس کارهای حرفه‌ای در اطرافتان پیدا شود که بتوانید از تجربیات آن‌ها استفاده کنید. اما برای ویندوز وجود مستندات آموزشی، جامعه بزرگ کاربران و پشتیبانی‌های ۲۴ساعته به شما کمک می‌کند که هر وقت که بخواهید سوال‌های فنی خود را بپرسید و پاسخ بگیرید.

تفاوت ویندوز با لینوکس

هر چند جامعه کاربران لینوکس همدل و کمک کننده هستند ولی این خودتان هستید که در نهایت باید مشکلات را حل کنید و کار کردن با لینوکس را یاد بگیرید. بنابراین احتمالا برای کسانی که هیچ آشنایی با کامپیوتر ندارند لینوکس چالش برانگیز بشود.

همه نرم افزارها روی لینوکس کار نمی کنند

اگر به نرم افزارهای زیادی نیاز دارید، باید بدانید که هر نرم افزاری که برای ویندوز طراحی شده، لزوما دارای نسخه لینوکسی نیست. هر چند لینوکس از نرم افزارهای زیادی پشتیبانی می‌کند و این نرم افزارها هر روز در حال پیشرفت و توسعه هستند در عین حال محدودیت‌هایی نیز وجود دارد. به عنوان مثال اگر در ویندوز با برنامه‌های شرکت Adobe زیاد کار دارید، برای لینوکس محدودیت استفاده دارید. این موضوع در مورد بسیاری از بازی‌ها نیز صدق می‌کند. کافی است لیستی از برنامه‌هایی که به آن‌ها نیاز دارید بنویسید و در مورد امکان نصب آن‌ها در لینوکس تحقیق کنید.

البته که شبیه ساز‌ها تا حدی مشکلات را دور می‌زنند اما این تضمین کننده برای حل همه مشکلات نیست. یکی از این شبیه سازها Proton از Steam است که برای نصب بازی‌های ویندوزی روی لینوکس بکار می‌رود. اگر چه بسیاری از بازی‌ها در این بستر قابل اجرا در لینوکس هستند اما گاهی مشکلاتی دارد و از اجرای برخی بازی‌ها ممانعت می‌کند.

تفاوت ویندوز با لینوکس: راحتی و آزادی

تجربه استفاده از لینوکس نشان داده که شما آزاد هستید تا با سیستم خود هر کاری بکنید. فقط باید صبر و  حوصله‌تان زیاد باشد و در بروز مشکلات با سیستم لینوکس چالش‌پذیر باشید.

مثلا وقتی بخواهید یک لپ تاپ قدیمی را دوباره راه اندازی کنید توزیع‌هایی از لینوکس وجود دارد که همه چیز را برای شما تازه و جدید نگه می‌دارد. (برخلاف ویندوز). یا مثلا اگر می‌خواهید ویرایش‌های ویدیو به صورت حرفه‌ای انجام دهید، توزیع‌هایی وجود دارند که دست شما را برای هر نوع ویرایش باز گذاشته اند.

تفاوت ویندوز با لینوکس

در عین حال راحتی شما و سازگاری شما به شدت کاهش می‌یابد! چرا که در لینوکس هر برنامه‌ای به راحتی اجرا نخواهد شد. گاهی لازم است که ساعت‌ها یا روزها درگیر رفع یک مشکل باشید. در حالی که در ویندوز حتی به طور اتوماتیک برخی خطاها به صورت انلاین و با یک اسکن حل می‌شود.

اگر شخصیت شما چالش‌پذیر است که با بوجود امدن مشکلات از چالش استقبال می‌کنید و لذت حل مشکلات را به دوش می‌کشید، استفاده از لینوکس چندان خسته کننده نخواهد بود. در عین حال می‌توانید برای مدتی سیستم دوستی که از توزیع‌های لینوکس استفاده می‌کند را امتحان کنید و ببینید که آیا با آن ارتباط برقرار می‌کنید یا نه.

اگر شما نیز کاربر یکی از توزیع‌های لینوکس هستید از شروع کار با لینوکس و تجربه‌هایی که با آن داشته‌اید در بخش نظرت گویا آی تی برای ما بنویسید.

منبع کمکی: howtogeek.com

بازدیدها: ۱

source

توسط elmikhabari.ir