دمپختک باقالی تهرانی چیست؟
دمپختک باقالی یا دمی زردک، غذایی سنتی و ساده متعلق به مردم تهران است که با استفاده از مواد اولیه سادهای همچون برنج، زردچوبه و باقلای زرد خشک تهیه میشود. این غذا انواع مختلفی دارد و میتوان به جای باقلای خشک از حبوبات دیگری مانند عدس، ماش و لوبیا چشم بلبلی نیز استفاده کرد.
مواد لازم برای تهیه دمپختک باقالی تهرانی (برای ۳ تا ۴ نفر)
- ۲ پیمانه برنج
- یک پیمانه باقلای زرد خشک (لپه باقالی یا باقالی دمپختک)
- یک عدد پیاز بزرگ
- نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه دمپختک باقالی تهرانی
- آمادهسازی مواد اولیه: برنج را به همراه آب و نمک به مدت یک ساعت خیس کنید.
- تفت دادن پیاز و باقالی: پیازها را به صورت نگینی ریز خرد کرده و با مقداری روغن تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. سپس باقلای خیس کرده را به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید. مراقب باشید که باقالیها نسوزند.
- افزودن ادویهها: زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را به مواد اضافه کنید و حدود یک دقیقه تفت دهید.
- اضافه کردن برنج و آب: برنج خیس کرده را به همراه آب به بقیه مواد اضافه کنید. مقدار آب باید به اندازهای باشد که یک بند انگشت روی برنج را بپوشاند.
- پخت دمپختک: مخلوط را هم بزنید و نمک و روغن مایع را اضافه کنید. حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش آید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید تا آب برنج کشیده شود. در نهایت، دمکنی بگذارید و اجازه دهید دمپختک مانند کته دم بکشد.
نکات مهم در تهیه دمپختک باقالی تهرانی
- در مصرف زردچوبه دست و دلباز باشید، زیرا رنگ دمپختک به آن بستگی دارد.
- باقلای خشک را از ۳ تا ۴ ساعت قبل خیس کنید.
- برای طعم بهتر، از ترکیب کره و روغن برای تفت دادن پیازها استفاده کنید.
- نسبت برنج و باقالی باید همیشه ۲ به ۱ باشد.
- مقدار آب باید یک پیمانه بیشتر از مقدار برنج باشد.
- نمک غذا را بچشید، اما توجه داشته باشید که بعد از کشیده شدن آب، طعم نمک بیشتر میشود.
- برای عطر و طعم بهتر از برنج ایرانی استفاده کنید.
- هنگام جوشیدن، برنج کته را هم نزنید، زیرا باعث خرد شدن برنج میشود.
source