07 فروردین 1404 ساعت 17:02
اپل برای کسب مجوز واردات آیفون در اندونزی، ناچار شد حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان (۳۰۰ میلیون دلار) به دولت این کشور باج بدهد!
در خبری شوکآور، مشخص شده که شرکت غولپیکر اپل برای رفع ممنوعیت فروش گوشیهای آیفون 16 در اندونزی، مبلغ سرسامآور 300 میلیون دلار (حدود ۳۱ هزار میلیارد تومان به نرخ امروز) به دولت این کشور پرداخت کرده است. این خبر در حالی منتشر میشود که دولت اندونزی سال گذشته به دلیل آنچه عدم پایبندی اپل به تعهدات سرمایهگذاری عنوان شده بود، فروش و استفاده از مدلهای جدید آیفون را در این کشور ممنوع کرده بود.
بر اساس گزارشهای رسیده، این نبرد طولانی و پرهزینه بین اپل و دولت اندونزی سرانجام با پرداخت مبلغی هنگفت به پایان رسیده است. گفته میشود که این توافق ممکن است در طول ده سال آینده تا یک میلیارد دلار برای اپل هزینه در بر داشته باشد.
ماجرای توقف واردات آیفون به اندونزی از کجا آغاز شد؟
اختلافات میان اپل و اندونزی از زمانی آغاز شد که این شرکت آمریکایی متعهد به سرمایهگذاری 109 میلیون دلاری در یک آکادمی توسعهدهندگان و همچنین 10 میلیون دلار در بخش تولید این کشور شد. با این حال، دولت اندونزی مدعی شد که اپل به وعده اول خود عمل نکرده و تنها 95 میلیون دلار سرمایهگذاری کرده است. همین موضوع بهانهای شد تا دولت اندونزی با اعمال ممنوعیت فروش آیفون 16، این غول فناوری را تحت فشار قرار دهد.
با توجه به جمعیت حدود 280 میلیون نفری و رشد اقتصادی چشمگیر اندونزی، از دست دادن این بازار بزرگ برای اپل یک فاجعه محسوب میشد. در واکنش به این ممنوعیت، اپل پیشنهاد افزایش ده برابری سرمایهگذاری در بخش تولید را از 10 میلیون دلار به 100 میلیون دلار ارائه کرد. اما دولت اندونزی این پیشنهاد را کافی ندانست و خواستار افزایش ده برابری دیگر و رسیدن به رقم یک میلیارد دلار شد.
توافق نهایی با مبلغی مبهم
ماه گذشته گزارشهایی مبنی بر موافقت اپل با شرایط اندونزی و امضای قریبالوقوع توافق منتشر شد. امروز خبرگزاری رویترز گزارش داد که این توافق نهایی شده و واردات و فروش آیفون 16 از 22 فروردین 1404 (11 آوریل 2025) در اندونزی از سر گرفته خواهد شد. با این حال، این خبرگزاری به مبلغ سرمایهگذاری کمتری اشاره کرده و آن را بیش از 300 میلیون دلار اعلام کرده است.
هنوز دلیل این اختلاف در مبلغ مشخص نیست. این احتمال وجود دارد که اپل توانسته باشد با مذاکرات فشرده، شرایط بهتری را به دست آورد و یا اینکه مبلغ 300 میلیون دلار، بخشی از سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری است که قرار است در طول ده سال آینده پرداخت شود.
آیا اپل تسلیم باجخواهی اندونزی شد؟
پرداخت چنین مبلغ هنگفتی از سوی اپل به دولت اندونزی برای رفع ممنوعیت فروش محصولاتش، سوالات زیادی را در مورد قدرت چانهزنی دولتها در برابر شرکتهای بزرگ فناوری ایجاد کرده است. آیا این اقدام اپل به معنای تسلیم شدن در برابر باجخواهی یک کشور است؟ آیا این رویه در آینده نیز تکرار خواهد شد؟
به هر حال، آنچه مشخص است این است که کاربران اندونزیایی از 22 فروردین قادر به خرید جدیدترین مدلهای آیفون خواهند بود، اما این اتفاق با هزینهای گزاف برای اپل رقم خورده است. باید منتظر ماند و دید که آیا این توافق، آغازی بر فصل جدیدی از تعاملات پرچالش میان شرکتهای فناوری و دولتهای در حال توسعه خواهد بود یا خیر.
source