در این چند سال اخیر با پیشرفت علم و تکنولوژی در صنعت خودرو هم دچار تحولات بزرگی شده است.یکی از تحولاتی که صنعت خودرو را وارد مسیر جدیدی کرد و بر سیستم مصرف سوخت خودرو تاثیر قابل توجهی داشت دغدغه محیط زیست و جلوگیری از افزایش بی رویه آلودگی هوا است. همانطور که می دانید نیمی از آلودگی محیز زیست زمین به دلیل مصرف سوخت های فسیلی است که در این چند سال گذشته باعث شده است تا تلاش های فراوانی در جهش کاهش این آلودگی نیز انجام شود. یکی از این تحولات در صنعت خودرو نیز اتفاق افتاد و باعث شد تا خودروهای با سوخت پاک به بازارهای معاملاتی خودرو راه پیدا کنند و توانستند طرفداران زیادی را به خود جذب کنند.
قیمت بالای سوخت، نیاز به کاهش وابستگی به نفت، کاهش آلودگی و آلایندگی و جلوگیری از گرمایش کره زمین از دلایل اصلی پیدایش خودرو با سوخت پاک می باشند.
می توان گفت خودرو های برقی، خودروهای هیبریدی و خودروهای پلاگین هیبریدی با نام PHEV نیز در صنعت خودرو شناخته شده اند، ودر بازار های خودرو داخلی و خارجی جا بازکرده اند. اما این مدل ها چه تفاوت هایی باهم دارند و از کجا می توان هرکدام را از دیگری تشخیص داد؟.
خودروهای هیبریدی (HEV)
می توان در توضیح خودروهای هیبریدی گفت که از یک موتور درون سوز (بنزینی -گازوئیلی) و یک یا چند موتور برقی به تناسب نیاز خودرو نیز بهره می برند. این خودرو ها در دهه ۲۰۰۰ میلادی طراحی شدند و شرکت تویوتا با مدل پرچمدار خود یعنی پریوس شروع کننده این کار بود.
اما تکنولوژی خودروهای هیبریدی به همین جا محدود نمی شود و در این چند سال خودروهای هیبریدی هم همراه با تکنولوژی پیشرفت های چشم گیری کرده اند، و بازدهی این خودروها بسیار بهبود یافته اند.
می توان گفت در خوردوهای هیبریدی بار اصلی و سخت اصلی هنوز بر عهده موتورهای بنزینی یا گازوئیلی می باشد، و موتور برقی نوعی مکمل و کمک کننده به موتور درون سوز می باشند.
در خودروهای هیبریدی موتور برقی در صورت سلاحدید و سرعت کم قابل استفاده می باشند و جالب است بدانید راننده هیچ دخالتی در انتخاب قوای محرکه ندارد.
یکی از مزیت هایی که موتور برقی خودروهای هیبریدی دارند این است که موتور بنزینی وظیفه شارژ موتور برقی را خواهند داشت و باید بدانید مصرف سوخت کمتری نسبت به خودرو های تک سوز دارند و از هزینه نگه داری پایینی نیز برخوردار می باشند.
برای نمونه خودرو لاماری ایما یکی از خودرو های هیبریدی است که وارد ایران شده است.این خودرو همانطور که گفته شد در سرعت پایین به صورت خودکار عمل کرده و از موتور بنزینی به صورت خودکار روی موتور برقی سوئیچ می کند.تا مصرف سوخت را کاهش دهد و موتور بنزینی را خاموش می کند.
ودر آخر این نکته باید اضافه شود که با توجه به اختلاف کم این خودرو ها با خودروهای معمولی و دارا بودن مقبولیت گشتاور بالای موتور برقی در لحظه، عموما قابلیت های حرکتی قابل قبولی نیز دارند.
خودروهای پلاگین هیبرید (PHEV)
نسل بعدی خودروهای هیبریدی، خودروهای پلاگین هیبرید می باشد. خودروهای پلاگین هیبرید نسبت به هیبریدی های معمولی تفاوت هایی ساختاری، اما جزئی دارند. برای مثال این خودروهای (PHEV) مانند خودرو های (HEV) از یک موتور درون سوز و نسبت به نیاز خودرو یک یا چند موتور برقی نیز بهره می برند. برعکس خودروهای هیبریدی که وظیفه اصلی برعهده موتورو درون سوز بود، وظیفه اصلی حرکت خودرو بر عهده موتورهای برقی است که در خودرو بگار رفته اند و این بار موتور بنزینی در نقش مکمل ظاهر می شود.
در این خودروها راننده می تواند با فشردن دکمه ای از داخل کابین تغییر موتور داده و با موتور برقی هرچند هم که فاصله ی کوتاهی باشد بپیماید. و با تمام شدن شارژ موتور برقی، موتور بنزینی برای شارژ مجدد باتری ها شروع به فعالیت می کند.
قابل ذکر است خودروهای پلاگین هیبریدی دارای باتری های بزرگتری نسبت به خودروهای هیبریدی هستند و همان طور که معلوم است وظیفه شارژ این خودرو ها را برق های شهری بر عده دارند. از مشهورترین خودروهای پلاگین هیبرید حال حاضر بازار ایران می توان به میتسوبیشی اوتلندر اشاره کرد.
source