با کمک ابزارهای هوش مصنوعی، انجام تحقیقات اینترنتی سادهتر و عمیقتر از همیشه شده است؛ این 5 ابزار برتر را بشناسید.

به گزارش تکراتو و به نقل از makeuseof، انجام تحقیق در اینترنت دیگر مثل قبل زمانبر و خستهکننده نیست. امروزه ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند اطلاعات مورد نیاز شما را از سراسر وب جمعآوری کنند؛ چه بهدنبال راهکارهای ساده باشید و چه مشغول نوشتن پایاننامه دانشگاهی.
ابزارهای هوش مصنوعی برای تحقیقات آنلاین
در ادامه با پنج ابزار برتر هوش مصنوعی برای تحقیقات آنلاین آشنا میشوید.
Perplexity

اگر بهدنبال ابزاری شبیه موتور جستجو هستید، Perplexity یکی از بهترین انتخابهاست. وقتی موضوعی را جستجو میکنید، این ابزار ابتدا یک پاسخ کامل همراه با منابعی که اطلاعات از آنها برداشت شده ارائه میدهد. سپس خلاصهای از پاسخ و سوالات مرتبط برای ادامه تحقیق در اختیارتان میگذارد.
یکی از ویژگیهای کلیدی Perplexity بخش Deep Research است. ابتدا اطلاعات اولیه درباره موضوع به شما نمایش داده میشود و بعد ابزار با جستجویی عمیقتر، آمار و ارجاعهای لازم را جمعآوری میکند. در پایان هم نتایج را در سه بخش جداگانه نمایش میدهد: تحقیق دقیق، تصاویر و منابع.
در تجربه شخصی، ابزار Deep Research در Perplexity از Copilot و ChatGPT کاملتر بود. همچنین علاوه بر مقالات، تصاویر و ویدیوهای مرتبط نیز نمایش داده میشود. نسخه تحت وب Perplexity بهترین تجربه را ارائه میدهد، اما اپلیکیشن موبایل برای iOS و Android هم در دسترس است.
ChatGPT Deep Research
ابزار Deep Research در ChatGPT برای جمعآوری آمار و منابع بسیار کارآمد است و میتواند هم برای دانشجویان و هم کارمندان ابزار مفیدی باشد. تا فروردین ۱۴۰۴، این ویژگی تنها برای کاربران ChatGPT Plus و PRO فعال است.
وقتی با ChatGPT در حال جستجوی اطلاعات هستید، نرمافزار بهصورت زنده روند پیشرفت تحقیق را به شما نشان میدهد. این موضوع کمک میکند تصویر بهتری از کل موضوع داشته باشید.
بهطور معمول جمعآوری اطلاعات حدود ۳ تا ۵ دقیقه زمان میبرد و پس از آن تحلیلی کامل از یافتهها به شما نمایش داده میشود. همچنین منابع دقیق هر بخش نیز در دسترس هستند تا در صورت نیاز تحقیق را ادامه دهید. مشترکین نسخه پریمیوم به تعداد مشخصی اعتبار ماهانه برای استفاده از این ابزار دسترسی دارند.
Microsoft Copilot

اگرچه ابزار Deep Research در Copilot به دقت ChatGPT یا Perplexity نیست، اما نسخه پایه آن در زمینههای خاص عملکرد خوبی دارد. Copilot مخصوصا در نمایش تصویری دادهها و نمودارها بهتر عمل میکند. مثلا نقشههای ذهنی آن معمولا بدون باگ و خطا هستند.
Copilot در ساخت جدول نیز عملکرد خوبی دارد. میتوانید برای مقایسه محصولات یا نمایش خلاصه نکات تحقیقاتی از آن استفاده کنید. برای استفاده از این ابزار باید با حساب Microsoft یا GitHub وارد شوید. نسخه پایه رایگان است اما اشتراک ماهانه ۲۰ دلاری هم دارد که قبل از خرید میتوانید از دوره آزمایشی ۳۰ روزه استفاده کنید.
ابزارهای هوش مصنوعی که در ادامه معرفی میشوند، میتوانند به شما در انجام تحقیقات علمی، شخصی یا حرفهای کمک زیادی کنند. این ابزارها معمولاً بهصورت رایگان قابل استفاده هستند، اما برای دسترسی به برخی امکانات پیشرفتهتر نیاز به اشتراک پولی دارند. ترکیب آنها با نتایج جستوجوی Google میتواند یک روش تحقیقاتی قوی برایتان بسازد.
iAsk
iAsk به شما اجازه میدهد سوالهایتان را دستهبندی کنید و پاسخهایی دقیقتر بگیرید. این ابزار گزینههایی مثل پرسش عادی، آکادمیک، فوری، انجمنها، ویکی و کارشناس را ارائه میدهد.
برای استفاده از iAsk میتوانید افزونه مخصوص Google Chrome را نصب کنید، یا از نسخه وب آن بهره ببرید. همچنین اگر نمیخواهید سوابق جستوجویتان ذخیره شود، امکان استفاده در حالت ناشناس (Incognito Mode) وجود دارد. استفاده از این ابزار نیازی به ساخت حساب کاربری ندارد.
وقتی سوالی میپرسید، iAsk اطلاعات را از منابعی مانند مقالات آنلاین، شبکههای اجتماعی و دیگر پایگاهها جمعآوری میکند و در قالب متن، ویدیو و تصویر نمایش میدهد. اگر پاسخ برایتان مبهم بود، میتوانید از قابلیت سادهسازی استفاده کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر نیز ابزار Elaborate یا بخش سوالات مرتبط در اختیار شماست.
LitMaps

اگر به دنبال تقویت تحقیقات علمی خود با کمک هوش مصنوعی هستید، LitMaps گزینه مناسبی است. این ابزار برای پژوهشهای علمی طراحی شده و انتخاب خوبی برای مقالهنویسی یا پایاننامه است. یکی از قابلیتهای مفید LitMaps این است که نشان میدهد کدام مقالات ارجاعات کافی ندارند، تا بتوانید منابع معتبرتری انتخاب کنید.
بعد از انتخاب یک مقاله، LitMaps فهرستی از مقالات مشابه را ارائه میدهد. با کلیک روی هر مقاله، خلاصهای از محتوای آن در اختیارتان قرار میگیرد. همچنین امکان فیلتر کردن نتایج بر اساس تاریخ انتشار یا نام مجله وجود دارد تا نتایج دقیقتری داشته باشید.
هرچند هنوز باید مقالات را بهصورت کامل بخوانید تا درک عمیقی از آنها پیدا کنید، اما LitMaps میتواند نقطه شروع بسیار خوبی برای شما باشد. با کمک خلاصهها میتوانید تصمیم بگیرید که کدام مقاله ارزش مطالعه کامل را دارد.
جمعبندی
در دنیای امروز که حجم اطلاعات آنلاین روزبهروز بیشتر میشود، استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای انجام تحقیقات، به یک ضرورت تبدیل شده است. ابزارهایی مانند Perplexity، ChatGPT، Microsoft Copilot، iAsk و LitMaps هرکدام به شیوهای منحصربهفرد فرآیند جستوجو و تحلیل اطلاعات را آسانتر، دقیقتر و سریعتر میکنند.
از جمعآوری آمار و منابع معتبر گرفته تا ایجاد نقشههای ذهنی و معرفی مقالات علمی مشابه، این ابزارها میتوانند به دانشجویان، پژوهشگران و حتی کاربران عمومی کمک کنند تا با صرف زمان کمتر، به نتایج مفیدتر و جامعتری دست پیدا کنند.
ترکیب این ابزارها با جستوجوهای سنتی مانند Google، میتواند یک رویکرد پژوهشی قدرتمند بسازد که هم در تحقیقات دانشگاهی و هم در پروژههای شخصی یا حرفهای کاربرد دارد. استفاده از این فناوریها نه تنها بهرهوری را افزایش میدهد، بلکه باعث میشود مسیر یادگیری و تحلیل اطلاعات برای همه کاربران، سادهتر و لذتبخشتر شود.