سم آلتمن تأیید کرده که ادب کاربران در گفتگو با هوش مصنوعی، میلیونها دلار هزینه محاسباتی برای OpenAI بههمراه داشته است.

به گزارش تکراتو و به نقل از futurism، سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI و یکی از چهرههای مشهور دنیای فناوری، اخیراً اعتراف کرده که استفاده کاربران از کلمات مؤدبانه مثل «لطفاً» و «ممنونم» در گفتگو با چتباتها، هزینه زیادی برای شرکتش ایجاد کرده است.
ماجرا از جایی شروع شد که یکی از کاربران شبکه اجتماعی X (که قبلاً با نام Twitter شناخته میشد) پرسید:
شرکت OpenAI چقدر بابت برق مصرفی ناشی از همین لطفگوییهای کاربران ضرر کرده است؟
آلتمن در پاسخ نوشت:
دهها میلیون دلار هزینه شده، ولی بهخوبی صرف شده است.
او با طعنه ادامه داد:
آدم هیچوقت نمیدونه چی پیش میاد!
هرچند ممکن است مؤدب بودن با یک چتبات کار بیهودهای به نظر برسد، بعضی از متخصصان طراحی هوش مصنوعی میگویند این کار ارزشمند است. برای مثال، کرتس بیورز مدیر طراحی در Microsoft میگوید زبان مؤدبانه کمک میکند خروجیهای چتبات محترمانهتر و همکارانهتر باشند.
او اضافه میکند که استفاده از زبان درست، لحن پاسخ چتبات را نیز مشخص میکند. در واقع، چیزی که امروز به آن هوش مصنوعی میگوییم بیشتر به ماشینهای پیشبینی شبیه است؛ مثل همان پیشبینی متن در گوشیها، فقط با توانایی بیشتر در تولید پاسخهای کامل.
در یکی از یادداشتهای Microsoft WorkLab آمده است که وقتی چتبات متوجه ادب شود، احتمال بیشتری دارد خودش هم مؤدبتر پاسخ دهد. همچنین، هوش مصنوعی تولیدگر با توجه به میزان حرفهای بودن، وضوح و جزئیات موجود در درخواستهای شما، سطح پاسخ را تنظیم میکند.
طبق یک نظرسنجی در اواخر سال ۲۰۲۴، حدود ۶۷ درصد از کاربران آمریکایی گفتهاند که در صحبت با چتباتها مؤدب هستند. از بین این افراد، ۵۵ درصد میگویند مؤدب هستند چون این کار درست است و ۱۲ درصد هم به این دلیل مؤدب هستند که اگر روزی هوش مصنوعی شورش کرد، دلش را به دست آورده باشند!
البته آن شورش احتمالی هوش مصنوعی اگر هم اتفاق بیفتد، به این زودیها نخواهد بود. بسیاری از پژوهشگران این حوزه معتقدند با فناوری فعلی یعنی مدلهای زبانی بزرگ، رسیدن به هوشی شبیه انسان بعید است.
اما آثار زیستمحیطی استفاده امروزی از هوش مصنوعی کاملاً واقعی است. همین «لطفاً» و «ممنونم»ها، در مجموع هزینه سنگینی برای محیط زیست ایجاد میکنند.
تحقیقی از Washington Post که با همکاری دانشگاه کالیفرنیا انجام شده، نشان میدهد نوشتن یک ایمیل ۱۰۰ کلمهای با کمک هوش مصنوعی، حدود ۰.۱۴ کیلوواتساعت برق مصرف میکند.
این مقدار برابر با روشن ماندن ۱۴ چراغ LED بهمدت یک ساعت است. حالا اگر هر هفته فقط یک ایمیل به کمک هوش مصنوعی بنویسید، در سال حدود ۷.۵ کیلوواتساعت برق مصرف میشود؛ معادل مصرف یکساعته برق در ۹ خانه در واشنگتن دیسی.
حال تصور کنید روزانه هزاران درخواست بلندبالا برای چتباتهایی مثل ChatGPT ارسال میشود. مسلماً این فرآیند کممصرف نیست.
در نهایت، هرچند رعایت ادب در چت با هوش مصنوعی موضوع سادهای به نظر میرسد، ولی همین موضوع ساده، نشاندهنده واقعیتی تلخ است: درخواستهای ما، بهخصوص در مقیاس بالا، پیامدهایی واقعی دارند، بهویژه برای محیط زیست.
دیتاسنترهایی که این مدلها را اجرا میکنند، همین حالا هم حدود ۲ درصد از کل مصرف انرژی جهان را به خود اختصاص دادهاند؛ عددی که احتمالاً با فراگیرتر شدن هوش مصنوعی، بیشتر هم خواهد شد.