کلاس یوس
تاکنون پژوهشهای متعددی اثرات منفی مصرف غذای ناسالم سرشار از چربی اشباع و قند صنعتی بر بدنمان را بررسی کردهاند. اکنون محققان در پژوهش جدیدی با آزمایش روی انسانها دریافتهاند رژیم غذایی ناسالم میتواند بر بخش خاصی از مغز ما نیز تأثیر منفی بگذارد و جهتیابی و حافظه را مختل کند.
براساس گزارش نیواطلس، محققان دانشگاه سیدنی با استفاده از سیستم واقعیت مجازی (VR)، ارتباط رژیمهای غذایی سرشار از چربی و قند و اختلال در جهتیابی مکانی و حافظه را پیدا کردهاند. پیشتر در سایر مطالعات در این زمینه آزمایشهایی روی موشها انجام شده بود، حالا آزمایش محققان روی انسان یافتههای قبلی را تأیید میکند.
ارتباط غذای ناسالم و اختلال در جهتیابی و حافظه

در این پژوهش میزان مصرف چربی و قند غذایی (DFS) 120 شرکتکننده جوان در 12 ماه اندازهگیری شد. سپس آنها باید با پوشیدن هدست واقعیت مجازی و کنترلر از هزارتوی سهبعدی عبور میکردند تا در انتها به صندوق گنج برسند.
اگر شرکتکنندگان صندوق گنج را در کمتر از 4 دقیقه پیدا میکردند، به مرحله بعد میرفتند. اگر در این مهلت موفق نمیشدند، خودکار به محل صندوق منتقل میشدند تا بتوانند به مرحله بعدی بروند. این بازی 7 مرحله داشت. در مرحله هفتم صندوق گنج برداشته میشد و این بار شرکتکنندگان باید به بخشی از هزارتو که معتقد بودند پیشتر صندوق در آن قرار داشته، بروند.
محققان دریافتند شرکتکنندگانی که نمرات DFS بالاتری داشتند، در تعیین دقیق محل صندوق، نسبت به افرادی که چربی و قند کمتری در رژیم غذایی خود داشتند، عملکرد بسیار بدتری داشتند. این یافتهها نشان میدهد رژیمهای غذایی پر از چربی و قند مانند فستفود با ایجاد اختلال در هیپوکامپ مغز روی عملکرد جهتیابی فضایی و حافظه فضایی تأثیر منفی میگذارند. منظور از جهتیابی فضایی یادگیری و بهخاطرسپردن مسیر از مکانی به مکانی دیگر است.
محققان همچنین در این پژوهش میزان حافظه فعال و شاخص توده بدنی (BMI) شرکتکنندگان را در نتایج نهایی لحاظ کردند؛ به عبارت دیگر، حتی در افراد نسبتاً سالم با نمرات BMI طبیعی، رژیم غذایی نامناسب ممکن است حافظه و قوای شناختی آنها را مختل کند. یافتههای این پژوهش با مطالعات قبلی که روی جوندگان انجام شده بود، مطابقت دارد.
یافتههای این پژوهش در International Journal of Obesity منتشر شده است.
source