کلاس یوس

در جراحی دشوار 19 ساعته، پزشکان موفق شدند از طریق حدقه چشم بیمار به تومور نخاعی بدن او دسترسی پیدا کنند. آنها با دقت کره چشم او را میلی‌متری جابه‌جا کردند تا تومور کشنده را خارج کنند.

براساس گزارش واشینگتن پست، جراحان مغز و اعصاب مرکز پزشکی دانشگاه مریلند ایالات متحده اولین‌ بار در جهان دست به عمل خارق‌العاده‌ای زدند: آنها موفق شدند تومور نخاعی بیماری 19 ساله را از طریق حدقه چشم او خارج کنند. این عمل جراحی درهای جدیدی به روی درمان تومورهای عمیق و دسترسی‌ناپذیر باز می‌کند.

خارج‌کردن تومور نخاعی از طریق حدقه چشم

دکتر «محمد لبیب»، جراح مغز و اعصاب و استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند که سرپرستی این عمل جراحی پرخطر را بر عهده داشت، می‌گوید «کارلا فلورس» (Karla Flores) 19 ساله، پیش از این 2 عمل جراحی طاقت‌فرسا برای برداشتن تومور مغزی نادری به نام کوردوما انجام داده بود.

خارج‌کردن تومور نخاعی از طریق چشم

اما در دوره نقاهت او، پزشکان کوردومای دیگری را شناسایی کردند، این‌ بار نزدیک قاعده جمجمه‌اش که نیاز به رویکردی نوآورانه‌تر داشت؛ زیرا روش‌های سنتی (از طریق گردن، دهان یا بینی) خطراتی مانند عفونت یا محدودیت دید را به دنبال داشتند.

این مسئله لبیب و همکارانش را بر آن داشت تا با استفاده از تکنیکی که آن را «سوراخ بینی سوم» (Third nostril) نامیده‌اند، دست به کار جسورانه‌ای بزنند و از طریق حفره چشم چپ او به تومور دسترسی پیدا کنند. پزشکان برای اطمینان از ممکن بودن و ایمنی این عمل، ساعت‌های زیادی روی سر اجساد تمرین کردند. این کار به آنها اجازه داد تکنیک خود را اصلاح کنند، ریسک‌های احتمالی را در نظر بگیرند و مطمئن شوند هر مرحله از جراحی با بالاترین سطح دقت و مراقبت انجام می‌شود.

خارج‌کردن تومور نخاعی از طریق چشم

به گفته تیم پزشکان، این جراحی 19 ساعته نیاز به دقت فوق‌العاده‌ای داشت. پزشکان کره چشم و بافت‌های اطراف آن را با دقت به اندازه چند میلی‌متر به عقب حرکت دادند. سپس با مته کوچکی، بخش‌هایی از استخوان کف حدقه چشم و فک بالا برداشته شد تا به تومور دسترسی پیدا کردند. جراحان با استفاده از ۳ مسیر جراحی هماهنگ (سوراخ‌های بینی و حدقه چشم) تومور را با مته، دایسکتور و ابزارهای آندوسکوپی قطعه‌قطعه و خارج کردند.

دکتر لبیب می‌گوید این عمل در فاصله چند میلی‌متری از نخاع انجام شد، جایی که حتی کوچک‌ترین اشتباه می‌توانست به فلج یا سکته مغزی کشنده بینجامد. پس از این عمل دشوار، پزشکان استخوان‌های حدقه چشم و صورت بیمار را با استفاده از پیوند استخوان از لگن، صفحات تیتانیومی و ابزارهای دیگر بازسازی کردند تا هیچ اثری از جراحی در صورت او دیده نشود.

پس از ۶ هفته بهبودی، بیمار پروتون‌تراپی انجام داد تا هرگونه سلول تومور میکروسکوپی از بین برود. دکتر لبیب می‌گوید اسکن‌های بیمار تقریباً یک سال پس از این عمل تاریخی، هیچ نشانه‌ای از بازگشت تومور نشان نمی‌دهد.

source

توسط elmikhabari.ir