در این مقاله تعدادی از پرطرفدارترین و بهترین کارتهای گرافیکی میانرده و اقتصادی بازار را برای بازی کردن معرفی خواهیم کرد.
بستن یک سیستم خوب برای بازی کردن، یکی از بزرگترین لذتهایی است که هر گیمری میتواند در طول عمرش تجربه کند. این موضوع به خصوص برای کسانی که بازی کردن روی PC را به کنسول گیمینگ ترجیح میدهند لذتبخشتر هم میشود. متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل نوسانات شدید قیمت ارز و بالا رفتن قیمت کالاهای وارداتی، جمع کردن یک سیستم با قیمت مناسب که بتواند عملکرد خوبی در بازیهای روز داشته باشد، کمی سختتر از گذشته شده است. از طرف دیگر به نظر میرسد با گذشت زمان، استودیوهای بازیسازی تمایل کمتری به بهینهسازی بازیهای خود نشان میدهند و این یعنی نیاز به سیستم قویتر.
اما گاهی اوقات، عدم اطلاعات کافی از بازار یا عملکرد قطعات مختلف یک سیستم نیز میتواند باعث شود نهایتاً بسیار بیشتر از حد نیازمان هزینه کنیم و این هزینه صرف قطعاتی شود که تاثیر خاصی روی اجرای یک بازی ندارند. لذا در این مقاله قصد داریم با معرفی بهترین کارتهای گرافیکی میانرده و اقتصادی، به شما کمک کنیم تا در انتخاب یکی از مهمترین قطعات PC در هنگام بازی بهتر عمل کنید.
اینجا سعی کردهایم از دادن اطلاعات تخصصی دوری کنیم و فقط نکات مهم و تجربهی خودمان از این کارتها را بیان کنیم. پس بدون مقدمهی بیشتر برویم سراغ این GPUهای متوسط ولی دوستداشتنی!

AMD RX 580
این کارت گرافیک دوستداشتنی را تقریباً همه در ایران میشناسند! کارت گرافیکی که به خیلیها کمک کرد تا در این وضعیت گرانی بازار بتوانند با کیفیت خوبی بازیهای روز را اجرا کنند و از آنها لذت ببرند. سوال اینجاست آیا این کارت گرافیک ۸ ساله، هنوز هم میتواند حرفی برای گفتن داشته باشد؟ جواب این سوال به نیاز شما بستگی دارد. اگر بیشتر به دنبال تجربهی بازیهای رقابتی آنلاین مانند CS2، Fortnite و یا eSports هستید، این کارت گرافیک کاملاً نیازهای شما را برطرف خواهد کرد. اما اگر میخواهید عناوین AAA روز را بازی کنید، دیگر عمر این کارت گرافیک را تمامشده بدانید. با اینکه RX 580 هنوز هم در عناوینی مانند Resident Evil 4 Remake یا Red Dead Redemption II عملکرد قابل قبولی دارد، اما در عناوین سنگینتر مانند Alan Wake 2، بازی حتی در پایینترین تنظیمات ممکن نیز دچار مشکل میشود.
با ۸ گیگابایت Vram با تکنولوژی GDDR5 و قیمتی حدود ۴ الی ۸ میلیون تومان (کارکرده)، RX 580 میتواند برای گیمرهای کژوال، یک انتخاب بسیار خوب باشد. دیگر ارزانتر از این نداریم!

Nvidia RTX 1660
وقتی RTX 1660 در سال ۲۰۱۹ به بازار عرضه شد، یک کارت افسانهای بود و این موضوع اکنون خیلی بهتر به چشم میخورد، چون پس از گذشت ۶ سال، هنوز هم مشکلی در اجرای بازیهای روز با رزولوشن 1080p ندارد. البته ویرَم ۶ گیگابایتی آن میتواند کمی محدودکننده باشد، اما اگر قید Ray Tracing یا تنظیمات Ultra در برخی بازیها را بزنید، هنوز هم با یک کارت قَدَر طرف هستید!
توصیهای که به شما دارم این است که مدل کارکردهی این کارت گرافیک را تهیه کنید که در صورت سلامت کالا، ارزش خرید بسیار بالایی دارد. با یک جستجوی سریع در اینترنت خواهید دید مدل کارکردهی این GPU را با قیمتی حدود ۱۰ الی ۱۲ میلیون میفروشند و با این قیمت میتواند عملکردی بهتر از RTX 3050 دریافت کنید (البته طبیعتاً از تکنولوژیهای روز RTX 3050 نیز بیبهره خواهید ماند).

Nvidia RTX 2060 Super
کارت RTX 2060 در واقع ادامهدهندهی راه RTX 1660 بود، با این تفاوت که شاید ارزش خرید آن هیچوقت به اندازهی RTX 1660 بالا نبود. اما مدل RTX 2060 Super یک مزیت بسیار مهم دارد و آن هم ویرم ۸ گیگابایتی آن است. از آنجایی که بازیها هر روز به ویرم بیشتری برای نمایش جزئیات نیاز دارند و در سال ۲۰۲۵ ویرم ۶ گیگابایتی کمکم دارد از رده خارج میشود، شاید بد نباشد این موضوع را در نظر بگیرید. نکتهی قابل توجه دیگر اینکه اگر کمی حوصله کنید و بازار را بگردید، شاید حتی بتوانید این کارت را به صورت آکبند خریداری کنید.
RTX 2060 Super نسبت به کارت اقتصادی نسل بعد خودش، یعنی RTX 3050 به شکل قابل توجهی قویتر است و با قیمتی کمتر، میتوانید قدرت خام بیشتری داشته باشید که طبیعتاً باعث میشود در بازیها نیز FPS بالاتری داشته باشید. نوسانات قیمت این کارت بسیار بالاست، اما شما میانگین این قیمتها را ۱۵ میلیون تومان در نظر بگیرید.

Nvidia RTX 3050
با اینکه اگر اینترنت را بچرخید میبینید خیلیها از این کارت گرافیک بیزارند، اما کافی است سری به آمار فروش آن نیز بزنید تا ببینید RTX 3050 یکی از محبوبترین کارتهای گرافیک این روزهاست! این کارت در دو مدل ۶ و ۸ گیگابایتی وارد بازار شد که مدل ۶ گیگابایتی آن حتی به سوکت مجزا برای تامین برق احتیاج ندارد و بدون دردسر روی مادربرد شما سوار میشود!
این کارت گرافیک از تکنولوژی Ray Tracing پشتیبانی میکند که البته عملکرد خیلی خوبی در این زمینه ندارد. اما نکتهی مثبت آن این است که میتوانید با حداقل هزینه، صاحب یک کارت گرافیک مدرن شوید که حالاحالاها قرار است آپدیت دریافت کند. اگر RTX 3050 را انتخاب میکنید، باید حواستان باشد که باید قید بازی کردن با رزولوشن 2K را بزنید، مخصوصاً اگر مدل ۶ گیگابایتی آن را تهیه میکنید. اما اگر قصد شما بازی کردن با رزولوشن 1080p و تنظیمات Medium/High با رِی تریسینگ خاموش است، این کارت هنوز چند سالی عمر دارد که بتواند شما را یاری کند.
مدل ۶ گیگابایتی این کارت را با قیمتی دور و بر ۲۰ میلیون تومان و مدل ۸ گیگابایتی را کمی بالاتر و با قیمتی حدود ۲۷ میلیون تومان میتوانید تهیه کنید.

Nvidia RTX 3060
از اینجای مقاله دیگر قلمروی کارتهای اقتصادی را ترک میکنیم و وارد قلمروی کارتهای میانرده میشویم. قبل از اینکه RTX 4060 به بازار عرضه شود، RTX 3060 محبوبترین کارت گرافیک میانردهی جهان محسوب میشد. این کارت در دو نسخهی ۸ گیگابایتی و ۱۲ گیگابایتی به بازار عرضه شد که نسخهی ۱۲ گیگابایتی آن هنوز هم ارزش خرید فوقالعاده بالایی دارد. خبر خوب اینکه این کارت را هنوز هم میتوانید به شکل آکبند از بازار تهیه کنید و دیگر نگران سلامت آن نباشید.
با RTX 3060 شما میتوانید تقریباً تمام بازیهای روز را با تنظیمات High/Ultra با رزولوشن 1080p تجربه کنید و حتی در صورت تهیهی نسخهی ۱۲ گیگابایتی آن، نیمنگاهی هم به رزولوشن 2K و تنظیمات Medium داشته باشید. این کارت میتواند به شکل بهینه از ری تریسینگ بهره ببرد و تجربهای واقعگرایانهتر از بازیها به شما ارائه دهد. از آنجایی که این کارت نسبتاً جدید است، میتوانید انتظار داشته باشید تا چند سال آینده، تمامی آپدیتهای Nvidia را روی آن دریافت کنید. قیمت نسخهی ۱۲ گیگابایتی این کارت چیزی حدود ۲۷ الی ۳۳ میلیون تومان با توجه به شرکت سازندهاش است که ارزش خرید بسیار خوبی دارد.

Nvidia RTX 4060
میرسیم به پراستفادهترین کارت گرافیک حال حاضر جهان. طبق آمار فروشگاه Steam، کارت میانردهی RTX 4060 در حال حاضر بیشترین سهم بازار در PCهای گیمینگ را به خود اختصاص میدهد. تنها مشکل این کارت این است که فقط با ویرم ۸ گیگابایتی به بازار عرضه شده و شاید در طی چند سال آینده این موضوع کمی مشکلساز شود. اما مصرف ۱۱۵ واتی این کارت گرافیک و قدرت بالای آن در اجرای بازیها با تنظیمات High/Ultra و با رزولوشن 1080p، آن را به یکی از بهترین گزینههای حال حاضر بازار تبدیل میکند.
نکتهی مهم در مورد این کارت گرافیک، پشتیبانی آن از تکنولوژی DLSS 3 است. این تکنولوژی به شما کمک میکند تا تمام بازیهایی که از آن استفاده میکنند را با FPS بسیار بالاتر تجربه کنید، بدون اینکه به کیفیت بازی ضربهی خاصی بخورد. همچنین استفاده از Ray Tracing در این کارت بسیار بهینهتر شده و میتوانید با خیال راحت از آن بهره ببرید.
اگر به دنبال یک تجربهی عالی با رزولوشن 1080p و یا یک تجربهی روان و قابلقبول با رزولوشن 2K هستید، این کارت گرافیک گزینهی بسیار خوبی برای شماست. قیمت آن نیز چیزی مابین ۳۱ الی ۳۸ میلیون تومان بسته به شرکت سازندهست.

AMD RX 7600 XT
حدود سه سال است که AMD خیلی جدیتر به بازار رقابت قدم گذاشته است و فاصلهاش را با Nvidia کمتر و کمتر میکند. RX 7600 XT یکی از کارتهایی است که اوایل سال میلادی گذشته به بازار عرضه شد و ارزش خرید بسیار بالایی دارد. با قیمت زیر ۳۰ میلیون تومان، میتوانید صاحب نسخهی ۸ گیگابایتی این کارت گرافیک شوید که عملکرد مشابهی با RTX 4060 دارد. تفاوت این دو کارت در این است که GPUهای Nvidia معمولاً در زمینهی پشتیبانی از Ray Tracing و تکنولوژیهای Upscaling مانند DLSS، عملکرد بهتری دارند، اما GPUهای AMD همرده، معمولاً قدرت خام بیشتری ارائه میدهند.
ارزش واقعی این کارت گرافیک وقتی دیده میشود که نسخهی ۱۶ گیگابایتی آن را تهیه کنید که متاسفانه به دلیل کمیاب بودن، اطلاعات دقیقی از قیمت آن در دسترس نیست. ۱۶ گیگابایت ویرم به خوبی میتواند شما را در چند سال آینده راضی نگه دارد و تجربهی بازیها روی رزولوشن 2K را بسیار آسانتر کند.

AMD RX 6700 XT
AMD یک کارت گرافیک میانردهی بسیار خوب دیگر هم دارد. RX 6700 XT یکی از بصرفهترین و قدرتمندترین کارتهای میانردهی حال حاضر بازار به حساب میآید که به راحتی میتواند بازیهای روز دنیا را با رزولوشن 2K و فریم ریت بالای ۶۰ را مدیریت کند. ممکن است فکر کنید احتمالاً چنین کارتی باید قیمت بالاتری نسبت به گزینههای قبل داشته باشد که کاملاً اشتباه است! RX 6700 XT در بازار حال حاضر ایران با قیمتی حدود ۲۷ میلیون تا ۳۳ میلیون تومان به فروش میرسد.
این کارت گرافیک در دو نسخهی ۱۲ و ۱۶ گیگابایتی به بازار عرضه شده که نسخهی ۱۶ گیگابایتی آن کمیاب است، اما نسخهی ۱۲ گیگابایتی آن به خوبی میتواند از پس هر گیمی با رزولوشن 1080p یا 2K بربیاید. با قیمتی نزدیک به چیزی که برای RTX 4060 پرداخت میکنید، میتوانید ۴ گیگابایت Vram بیشتر دریافت کنید که قطعاً در آینده به دردتان خواهد خورد. فقط چون این کارت کمی قدیمیتر از همردههای خودش است، نباید انتظار خیلی زیادی از قدرت Ray Tracing و تکنولوژی Upscaling آن داشته باشید.

Nvidia RTX 4060 Ti
زمانی که قیمت بازار کمی متعادلتر بود، این کارت گرافیک ارزش خرید خوبی داشت و به نوعی گزینهی اصلی کسانی به حساب میآمد که یک سیستم میانردهی بسیار خوب میخواستند. RTX 4060 Ti در دو نسخهی ۸ و ۱۶ گیگابایتی به بازار عرضه شده که صادقانه بخواهیم بگوییم، نسخهی ۸ گیگابایتی آن ارزش خرید کمی دارد. از طرف دیگر نسخهی ۱۶ گیگابایتی آن در حالت فعلی کمی گران است و چیزی حدود ۶۵ میلیون تومان به فروش میرسد. با این قیمت گزینههای خوبی در بازار کارکرده وجود دارند که میتوانند عملکردی بهتر از RTX 4060 Ti به شما ارائه دهند.
اما چرا این کارت را در لیست گذاشتیم؟ چون RTX 4060 Ti هم یک کارت عالی برای تجربهی بازیها با رزولوشن 2K به حساب میآید و هم از تکنولوژی Ray Tracing و DLSS میتواند به طور کامل بهره ببرد. یعنی با خرید نسخهی ۱۶ گیگابایتی RTX 4060 Ti میتوانید مطمئن باشید یک کارت قدرتمند دارید که میتواند در حال حاضر یک تجربهی دلپذیر از تمام بازیها با رزولوشن بالا به شما ارائه دهد و ۱۶ گیگابایت ویرم آن هم خیال شما را تا حد زیادی از آینده برطرف میکند.

جمعبندی
در خرید کارت گرافیک به چند نکته حتماً توجه کنید. اول اینکه اگر کارت کارکرده میخرید، حتماً آن را تست کنید، چون برخی از کارتهای این لیست مانند RX 580 با وجود قیمت پایین و وسوسهکنندهی آنها، ممکن است برای ماین کردن استفاده شده باشند و اکنون کیفیت خوبی نداشته باشند.
نکتهی دوم اینکه بازهی قیمتها برای هر یک از این کارتهای گرافیک گسترده است. این تفاوت قیمت ارتباط مستقیمی با شرکت سازنده و نسخههای مختلف آن کارت دارد. برای مثال شرکت Zotac با قیمت کمتری کارتهای خود را وارد بازار میکند، اما کارتهای ASUS کمی گرانترند. مهم این است که بدانید چیپسِت تمام این کارتها یکی است و در بهترین حالت، کارت گرافیک گرانتر صرفاً تعداد فنهای بیشتر یا نهایتاً ۵ الی ۱۰ درصد پرفورمنس بهتری دارد.
نکتهی آخر هم اینکه معنی سیستم «اقتصادی» و «میانرده» در سالهای اخیر تغییر کرده است. شما با اکثر کارتهایی که در این لیست از آنها نام برده شده، میتوانید با رزولوشن 1080p، از بازیهای روز لذت کافی را ببرید. طبیعی است که برای رزولوشنهای بالاتر و بهرهگیری حداکثری از تکنولوژیهای روز، به کارتهای بهتر و گرانتر احتیاج خواهید داشت.
در نهایت امیدوارم اگر قصد خرید یک PC گیمینگ دارید، این مقاله توانسته باشد به شما کمک کند. مانند همیشه در بخش نظرات منتظر شما هستیم!
source