روز ترویه چه روزی است؟
در پاسخ به افرادی که میپرسند روز ترویه چه روزیست، باید بگوییم روز ترویه به روز هشتم ماه ذیالحجه اطلاق میشود و روزی است که حاجیان قصد حج تمتع میکنند و محرم میشوند. در روز ترویه هشتم ذیحجه، حاجیان از مکه به سوی منا عزیمت کرده، شب را در آنجا سپری میکنند و صبح عرفه به سمت عرفات رهسپار میشوند. همچنین، میتوانید اعمال ۱۰ روز اول ماه ذیالحجه را نیز از ابتدای این ماه به جا آورید.
روز ترویه امام حسین (ع) (در سال ۶۱ هجری قمری) از مکه بیرون آمده و به سوی کوفه حرکت کردند.
روز ترویه به چه معناست؟
معنی ترویه در لغت به معنای آب دادن، سیراب کردن، کسی را بر خواندن شعر دعوت کردن، در امری اندیشیدن، تفکر در کار و نگریستن به پایان آن و شتاب نکردن در پاسخ است.
علت نامگذاری و حدیث روز ترویه
فردی از امام صادق (ع) نقل میکند: «از حضرت پرسیدم چرا این روز را روز ترویه نامیدهاند؟».
حضرت فرمودند: «زیرا در عرفات آب نبود و حاجیها روز هشتم ذیالحجه از مکه آب برمیداشتند و به عرفات میبردند و برخی از ایشان به بعضی دیگر میگفتند: تروّیتم، تروّیتم (سیراب شدید، سیراب شدید)، لذا به خاطر همین، روز هشتم را روز ترویه نامیدند».
همچنین، گفته شده است که زمانی که حضرت ابراهیم (ع) مأمور شد خانه کعبه را بنا کند، مکان آن را نمیدانست؛ در نتیجه خداوند جبرئیل را نازل کرد تا مکان خانه را برای ابراهیم معین کند و خداوند تعالی پایههای کعبه را از بهشت نازل فرمود و حجرالاسود نیز نازل شد. سپس ابراهیم برای کعبه دو در قرار داد، دری در سمت مشرق و دری در سمت مغرب که مستجار نامیده میشود. وقتی ساخت کعبه به اتمام رسید، ابراهیم و اسماعیل حج به جا آوردند و جبرئیل در روز هشتم ذیالحجه (روز ترویه) بر آن دو نازل شد و گفت: «برخیزید و آب جمعآوری کنید، چون در زمین عرفات آبی وجود ندارد». به همین دلیل این روز، روز ترویه (یعنی ذخیره کردن آب) نامیده شد.
اعمال روز و شب ترویه چیست؟
چنانچه مشتاقید بدانید شب ترویه چه شبی است و چه اعمالی دارد؟ لازم است بدانید که روز ترویه (و نه شب آن)، آداب و اعمال مخصوصی دارد که از آن جمله میتوان به غسل کردن و روزه گرفتن اشاره کرد. محدث قمی در مفاتیح الجنان، روزه این روز را برابر با کفاره ۶۰ سال برشمرده است.
دعای ترویه
در ادامه دعای ترویه صوتی را خواهید شنید.
مستحبات روز ترویه برای حجاج
مستحب است که حاجیان در روز ترویه احرام ببندند و نهایت امر باید تا نهم ذیحجه در احرام حج بمانند و محرمات احرام را رعایت کنند؛ لیکن بنابر روایات مشهور، احرام بستن در روز ترویه بهتر است و حتی برخی علما آنرا واجب دانستهاند، بدینمعنا که تأخیر احرام را از روز هشتم و نهم ذی الحجه جایز ندانستهاند.
همچنین، در اینکه افضل، بستن احرام پس از نماز ظهر است یا پس از نماز ظهر و عصر و یا قبل از نماز ظهر و عصر، اقوال مختلف است. بنابر قول آخر، حاجی نماز ظهر و عصر را در منا میخواند.
محل احرام حج تمتع در روز هشتم ذی الحجه کجاست؟
مستحب است حاجی روز ترویه ابتدا به منا برود و شب نهم تا طلوع فجر در منا بیتوته کند و سپس عازم عرفات شود. محلّ احرام اهل مکه و نیز مکان احرام برای حج تمتّع، مکه مکرّمه است.
واجبات روز ترویه
بر کسی که از قربانی در حج ناتوان است، واجب است ۱۰ روز روزه بگیرد که ۳ روز آن باید پی درپی و در ماه ذیحجه باشد. مستحب است ۳ روز یاد شده، روز ترویه و روزهای قبل و بعد آن باشد.
اگر کسی روز ترویه و عرفه را روزه بگیرد و عید قربان و بعد آن تا پایان ایام تشریق را افطار کند، زیانی به پیدرپی بودن روزه او وارد نمیشود و میتواند روزه ۱ روز باقی مانده را پس از پایان ایام تشریق بگیرد.
وقایع روز ترویه
وقایعی که در روز ترویه رخ داد، عبارتند از:
- ارسال نامه از جانب امام حسین به کوفه
- خروج امام حسین از مکه
- احرام حج
منزلت روز ترویه و ارزش والای این روز
بر اساس روایات، منزلت روز ترویه تا جایی است که درک آن مساوی با درک تمام حج انگاشته شده، چراکه روز ترویه در اصل آماده شدن برای ورود به عرفات و عید قربان است. بنابراین، دانستن اینکه رو عرفه چه روزی است، نیز ضرورت دارد.
رسول خدا (ص) میفرماید: «خدای تبارک و تعالی از هر چیزی، چهار عدد برگزید؛ از فرشتگان، جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل و از پیغمبران چهار نفر برای مبارزه با شمشیر: ابراهیم و داوود و موسی و من (پیامبر) و از خاندانها چهار خاندان که فرمود: خاندان آدم و نوح و خاندان ابراهیم و خاندان عمران را بر جهانیان برگزید و از شهرها، چهار شهر برگزید و فرمود: سوگند به تین و زیتون و طور سینین و این بلد امین؛ پس مقصود از تین، مدینه است و از زیتون، بیتالمقدس و از طور سینین، کوفه و از بلدالامین، مکه و از زنها، چهار زن برگزید: مریم و آسیه و خدیجه و فاطمه (سلاماللهعلیها) و از اعمال حج، چهار عمل را برگزید: قربانی کردن و صدا به لبیک بلند کردن و احرام و طواف و از ماهها، چهار ماه که ماههای حراماند، برگزید: اعمال رجب و شوال و ذیالقعده و ذیالحجه و از روزها، چهار روز برگزید: روز جمعه و روز ترویه (هشتم ذیالحجه) و روز عرفه و روز عید قربان».
source