گیب نیوئل، رئیس شرکت Valve، یکی از بنیانگذاران شرکت Starfish Neuroscience است که در حال توسعه نسل جدیدی از Brain Interface برای تعامل چندنقطهای با مغز است.
به نظر میرسد نیوئل تنها به دنیای بازیهای ویدیویی بسنده نکرده و در سال ۲۰۱۹ یک شرکت علوم اعصاب به نام Starfish Neuroscience را بنیانگذاری کرده است. این شرکت، که تمرکز اصلی آن توسعهی فناوریهای بنیادین برای تعامل جدید با مغز انسان بوده، قصد دارد نخستین تراشهی رابط عصبی خود را تا اواخر سال ۲۰۲۵ عرضه کند. این علاقه به رابط مغز و کامپیوتر چیز تازهای برای نیوئل نیست، او در سال ۲۰۲۱ درباره پتانسیلهای این فناوری در بازیها صحبتهای مفصل، و البته تا حدی عجیب مطرح کرده بود.
او در سال ۲۰۱۰ هم اشارههایی به رابطهای بیومتریک در تعامل با بازیها داشت. اما اکنون با افشای اطلاعات جدید از سوی سایت The Verge، مشخص شده که Starfish فعالیت خود را از سال ۲۰۱۹ آغاز کرده، هرچند تا همین چند روز پیش خبری از آن منتشر نشده بود. نخستین پست وبلاگ رسمی این شرکت که از طریق برد لینچ منتشر شد، سرنخهایی دربارهی اهداف آنها ارائه کرده است. نِیت سرمک، مهندس علوم اعصاب در این شرکت، در این مطلب اعلام میکند که Starfish مسیری متفاوت از دیگر شرکتها در حوزهی رابطهای مغزی در پیش گرفته است.
گرچه نامی از رقیبان مشخصی مانند Neuralink در میان نیست، اما اشارههای غیرمستقیم به آن قابل برداشت است. سرمک مینویسد:
رویکردهای موجود برای تعامل با مغز عمدتاً روی یک ناحیهی خاص از مغز تمرکز دارند (برای نمونه تحریک عمقی مغز برای درمان پارکینسون). اما شواهد فزایندهای وجود دارد که نشان میدهد بسیاری از اختلالات عصبی ریشه در اختلالات سطح شبکهای دارند؛ یعنی مشکلات در تعامل بین نواحی مختلف مغز.
به گفتهی او، برای درمان این نوع اختلالات، نیاز به رابطهای عصبی توزیعشده است که بتوانند بهصورت همزمان چندین ناحیه مرتبط مغز را بخوانند و روی آنها بنویسند. اما فناوری فعلی هنوز توانایی تحقق چنین هدفی را ندارد؛ دلایلی چون اندازهی بزرگ، نیاز به انرژی زیاد، و «بار جراحی» بالا مانع اصلی به شمار میروند. در اینجاست که Starfish قصد دارد نقشآفرینی کند. آنها در حال کار روی نوعی جدید از رابطهای عصبی هستند که با حداقل تهاجم جراحی، امکان دسترسی همزمان به چندین ناحیه مغز را فراهم میکند. هرچند این پروژه هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد، اما بهنظر میرسد روند توسعهی آن بهخوبی پیش میرود. سرمک در پایان مینویسد:
ما پیشبینی میکنیم که نخستین تراشههایمان تا اواخر سال ۲۰۲۵ آماده شوند و در جستوجوی همکاری با افرادی هستیم که این فناوری بتواند افقهای جدید و هیجانانگیزی در کارشان باز کند. در این مرحلهی ابتدایی، بهویژه به دنبال همکاری با کسانی هستیم که در زمینههایی همچون انتقال بیسیم انرژی، ارتباطات پیشرفته یا طراحی رابطهای عصبی کاشتنی فعالیت میکنند.
با وجود مسیر دشوار و فنی که پیشروی این شرکت قرار دارد، مشارکت گِیب نیوئل در چنین پروژهای میتواند نشاندهنده علاقه عمیق او به آیندهی تعامل انسان و فناوری باشد؛ آیندهای که شاید پیوندی میان بازیهای ویدیویی و علوم اعصاب برقرار کند.
source