16 تیر 1404 ساعت 21:05
یک نظریه جدید و جنجالی مردمان دریای باستان را به عنوان عاملان اصلی اولین جنگ جهانی تاریخ معرفی میکند. آیا جنگ تروآ بخشی از این درگیری عظیم بود؟
بر اساس یک مطالعه جدید که متون مصر باستان را بررسی میکند، این احتمال وجود دارد که مردمان دریای مرموز در واقع با لوویها (تمدنی باستانی در آناتولی) مرتبط بوده باشند؛ رویدادی که شاید به وقوع اولین جنگ جهانی تاریخ منجر شد.
این نظریه میتواند نگاه ما به فروپاشی تمدنهای بزرگ در پایان عصر برنز را کاملا دگرگون کند و جنگ تروآ را در مرکز یک درگیری بسیار بزرگتر قرار دهد.
مردمان دریا چه کسانی بودند و چه ارتباطی با جنگ تروآ داشتند؟
داستان به فرهنگی مرموز و پیشرفته بازمیگردد که در تاریخ با نام مردمان دریا شناخته میشوند. طبق نظریههای جدید ارائهشده توسط بنیاد مطالعات لووی، سناریوی تازهای برای روشن کردن سقوط عصر برنز در حدود ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد مطرح شده است. این سناریو ریشه بسیاری از حوادث آن دوران از جمله جنگ معروف تروآ را در یک نقطه جستجو میکند.
بر اساس این سناریوی جدید بسیاری از امپراتوریها و مردمان لوویزبان ساکن در آناتولی (ترکیه امروزی) با یکدیگر متحد شدند تا به پادشاهی همسایه خود یعنی هیتیها حمله کنند.
ابرهارد زانگر یکی از محققان این پروژه، تاکید میکند از آنجایی که پادشاهیهای لووی همگی به یک زبان مشترک صحبت میکردند، باید آنها را به عنوان یک تمدن واحد در نظر گرفت.
این مردمان در هزاره دوم پیش از میلاد در سراسر آسیای صغیر زندگی میکردند. آنها معاصران، شرکای تجاری و گاهی اوقات رقبای تمدنهای شناختهشده مینوسی، میسنی و هیتی در یونان و آسیای صغیر بودند.
شواهد نشان میدهد زمانی که عصر برنز به پایان رسید و یونانیان باستان توانایی نوشتن را برای قرنها از دست دادند، لوویها آن را برای نزدیک به نیم هزاره دیگر حفظ کردند.
آغاز اولین جنگ جهانی تاریخ با اتحاد پادشاهان
اسناد باستانی توضیح میدهند که امپراتوری لووی به قدری قدرتمند شد که توانست به امپراتوری هیتی حمله کند. تحقیقات جدید نشان میدهد که حدود ۳۲۰۰ سال پیش، لوویها از راه دریا و خشکی به هاتوسا، پایتخت هیتیها، یورش بردند.
این نظریه توسط متون مصر باستان که حملات مردمان دریا به قبرس و سوریه را توصیف میکنند نیز پشتیبانی میشوند. محققان نتیجه میگیرند که این تمدن مرموز در واقع همان لوویها بودند.
مهاجمان معابد و ساختمانها را به آتش کشیدند و طبقه حاکم را بیرون راندند تا اینکه تمدن هیتی برای سه هزار سال از صفحه روزگار محو شد. این استراتژیهای حسابشده به تمدن عظیم لووی اجازه داد تا بر منطقهای از شمال یونان تا لبنان حکمرانی کند.
این درگیریها که کل منطقه را به آشوب کشید، از سوی برخی مورخان اولین جنگ جهانی تاریخ یا جنگ جهانی صفر نامیده میشود.
در نهایت، پادشاهان میسنی (یونان باستان) با یکدیگر متحد شدند و لوویها را که به دلیل گستردگی قلمروشان آسیبپذیر شده بودند، نابود کردند. آنها با ساختن یک ناوگان دریایی عظیم و حمله به شهرهای بندری در آسیای صغیر به پیروزی دست یافتند.
سرانجام دو ارتش در مقابل شهر تروآ با یکدیگر روبهرو شدند و نبرد نهایی که به جنگ تروآ مشهور است، به نابودی کامل امپراتوری لووی منجر شد.
یک نظریه جنجالی بدون اتفاق نظر دانشمندان
با این حال همه کارشناسان با محققان مطالعات لووی موافق نیستند. بسیاری از باستانشناسان با ایده وجود یک تمدن یکپارچه به نام لووی مخالف هستند.
به گفته کریستوف باخهوبر از دانشگاه آکسفورد، باستانشناسان برای حمایت از ادعای زانگر باید نمونههای مشابهی از هنر و معماری تاریخی و همچنین متون نوشتاری را در سراسر آناتولی غربی کشف کنند.
source