18 تیر 1404 ساعت 19:40

جنگنده J-10 ایران وارد معادلات جدیدی در همکاری‌های نظامی با چین شده است. وزارت دفاع چین رسماً اعلام کرده آماده است این جنگنده‌ها را به «کشورهای دوست» تحویل دهد؛ بیانیه‌ای که به‌وضوح، ایران را در دایره مخاطبان این پیشنهاد قرار می‌دهد، هرچند نامی از آن نبرده است.

پس از تجاوز آشکار اسرائیل به کشورمان، ایران به‌دنبال بازسازی توان هوایی خود است و یکی از گزینه‌های روی میز، جنگنده‌های چندمنظوره چینی J-10C است که پیش‌تر در نبرد میان هند و پاکستان نیز عملکرد موفقی از خود نشان داده‌اند.

تمایل چین به صادرات جنگنده J-10 به کشورهای دوست

چنگدو جی-10 سی ویگوروس دراگون (Chengdu J-10C “Vigorous Dragon”)

در واکنش به گزارش‌هایی که از مذاکرات چند کشور برای خرید تجهیزات نظامی، از جمله جنگنده J-10 خبر می‌دهند، سخنگوی وزارت دفاع چین، جیانگ بین، اعلام کرد: «چین آماده است دستاوردهای توسعه تجهیزات خود را با کشورهای دوست به اشتراک بگذارد». هرچند در این اظهارنظر مستقیماً به ایران اشاره‌ای نشده، اما بازتاب وسیع اخبار مربوط به مذاکرات ایران برای خرید تسلیحات از جمله J-10C، بستر این بیانیه را شکل داده است.

روابط نظامی ایران و چین در مسیر تعمیق

هم‌زمان با گسترش همکاری‌های تهران و پکن در زمینه‌های انرژی و فناوری، نشانه‌هایی از ارتقاء روابط نظامی میان دو کشور نیز به چشم می‌خورد. خرید احتمالی J-10C می‌تواند آغازگر مرحله‌ای جدید در تعاملات دفاعی میان ایران و چین باشد؛ مرحله‌ای که در آن، ایران به‌جای تکیه بر روسیه، از توانمندی‌های رو‌به‌رشد صنعت هوایی چین بهره‌مند می‌شود. این تحولات در حالی رخ می‌دهند که چین نیز به‌دنبال افزایش صادرات نظامی و بسط نفوذ استراتژیک خود در خاورمیانه است.

کشورهای مقصد اصلی صادرات نظامی چین

سرنگونی رافال هندی توسط جنگنده چینی J-10C

بر اساس تحلیل اخیر مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک (IISS)، کشورهای میانمار، پاکستان، تایلند و امارات متحده عربی، از جمله بزرگ‌ترین مشتریان تجهیزات نظامی چینی هستند. امارات که زمانی به‌دنبال خرید F-35 آمریکایی بود، اکنون در لیست خریداران بالقوه تجهیزات چینی قرار دارد. این تغییر جهت بازار تسلیحات، نشان‌دهنده رقابت فزاینده چین با ایالات متحده و روسیه در عرصه صادرات جنگ‌افزارهای پیشرفته است.

جایگاه چین در میان رقبا و نقش ایران در آینده این معادله

کارشناسان معتقدند چین که روزگاری واردکننده عمده تسلیحات روسی بود، اکنون با توسعه مستقل جنگنده‌هایی مانند J-10C، به سطحی از خودکفایی و رقابت رسیده که حتی از روسیه نیز پیشی گرفته است. از همین رو، کشورهایی مانند ایران که به‌دنبال به‌روزرسانی ناوگان هوایی خود هستند، چین را به‌عنوان گزینه‌ای جدی در نظر می‌گیرند.

بیشتر بخوانید

source

توسط elmikhabari.ir