25 تیر 1404 ساعت 15:54
برای اولین بار تصاویر موشک کروز Kh-101 روسیه با کلاهک خوشهای فاش شده است. این افشاگری، ویژگیهای موشک کروز جدید روسیه را برملا کرده است.
نسخه خوشهای موشک کروز Kh-101 روسیه رؤیت شد. تأثیرات سهمگین آنچه بهنظر میرسد نوع پرتابشونده از هوا و مجهز به مهمات خوشهای موشک کروز Kh-101 باشد، در جریان حملهای به شهر چرنیوتسی مشاهده شده است.
نگاهی به تصاویر موشک کروز Kh-101 روسیه
تصاویر مربوط به یکی از جدیدترین حملات هوایی روسیه به شهر چرنیوتسی در اوکراین، احتمالا دقیقترین نمای ثبتشده از نمونهای از موشک کروز Kh-101 با کلاهک خوشهای را ارائه میدهد. در حالیکه نیروهای روس تاکنون از انواع گوناگونی از بمبهای خوشهای استفاده کردهاند و این امر باعث تلفات گسترده غیرنظامیان شده، بهکارگیری موشک پیشرفته Kh-101 در این نقش نشان میدهد که این سلاح نیز اکنون به ابزار ارعاب بدل شده است، خصوصاً همزمان با افزایش حملات مسکو به شهرهای اوکراین.
یک ویدیو که ظاهراً از داخل یک واحد مسکونی فیلمبرداری شده، بخشی از حمله هوایی روسیه در شب یازدهم ژوئیه به منطقه چرنیوتسی واقع در جنوب غربی اوکراین را نشان میدهد. در این تصاویر، موشکی با زاویه تند در حال سقوط بهسمت زمین دیده میشود و بلافاصله پس از آن رشتهای از انفجارها بهوقوع میپیوندد که با ویژگیهای کلاهک خوشهای همخوانی دارد. سپس تودهای از دود سیاه منطقه را فرا میگیرد. به گزارش خدمات اضطراری اوکراین، این حمله به تأسیسات اداری، منازل مسکونی و خودروها خسارت وارد کرده و منجر به کشتهشدن دو نفر و مجروحشدن ۱۴ تن با شدتهای مختلف شده است.
مهمات خوشهای شامل بمبها، راکتها، گلولههای توپخانه و دیگر پرتابههایی هستند که در ارتفاع مشخصی باز شده و دهها یا صدها بمب کوچکتر را پخش میکنند. این خوشهها، که معمولاً از نوع مواد منفجره قوی یا مین هستند، تحت پوشش معاهدات بینالمللی نظیر کنوانسیون منع مهمات خوشهای قرار دارند. تراکم پراکندگی این بمبکها قابل برنامهریزی است و موجب افزایش وسعت منطقه آسیبدیده نسبت به کلاهکهای واحد میشود، البته با کاهش قدرت انفجار در یک نقطه متمرکز. علاوهبر آسیب تصادفی به مناطق غیرنظامی، درصدی از این خوشهها در زمان برخورد منفجر نمیشوند و خطر طولانیمدتی برای امدادرسانی و شهروندان باقی میگذارند.
هرچند نمیتوان با اطمینان گفت که چه نوع سلاحی در این حمله مورد استفاده قرار گرفته، اما با توجه به مسیر پرواز و نوع انفجار، تنها گزینه منطقی، نسخهای از موشک Kh-101 است که قابلیت پخش مهمات خوشهای دارد. با توجه به فاصله کم شهر چرنیوتسی از مرز رومانی تنها موشک کروز دوربرد Kh-101 میتواند عامل حمله باشد. تاکنون هیچگونه اطلاعاتی درباره وجود کلاهک خوشهای برای سایر موشکهای کروز روسیه منتشر نشده است، اگرچه این فناوری در گذشته برای موشکهایی مانند تاماهاوک آمریکایی نیز بهکار رفته بود.
برد نهایی موشک کروز Kh-101 روسیه بین ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ کیلومتر گزارش شده است. تولید انبوه این موشک ظاهراً در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱ آغاز شد و نخستین بار در عملیات نظامی روسیه در سوریه، توسط بمبافکنهای Tu-160 و Tu-95MS استفاده شد. اولین گزارشها از نسخه خوشهای موشک Kh-101 که در طبقهبندی ناتو با عنوان AS-23A Kodiak شناخته میشود، در تابستان گذشته منتشر شد. با وجود نوینبودن این موشک، Kh-101 مدتهاست بهعنوان مهمترین موشک کروز پرتابشونده از هوا در زرادخانه روسیه شناخته میشود.
نخستین شواهد از استفاده عملیاتی از کلاهک خوشهای این موشک به شب هفتم ژوئن ۲۰۲۴ بازمیگردد که تصاویری از چاشنی کرویشکل مرتبط با این نوع کلاهک، در کنار بقایای موشک منتشر شد. وجود نسخه مجهز به کلاهک خوشهای Kh-101 توسط تحلیلگران نظامی روس نیز تأیید شده است. آنان بر ارزش بالای این سلاح برای هدفگیری پایگاههای هوایی و سامانههای پدافند هوایی اوکراین تأکید داشتهاند.
در کانال تلگرامی Milinfolive آمده است: «نبود کلاهک خوشهای در موشکهای کروز دوربرد روسی نظیر Kh-101 و Kalibr، در هفتههای نخست درگیریها تأثیر منفی بزرگی بر کارایی حملات موشکی علیه پایگاههای هوایی دشمن داشت، زمانیکه نیروی هوایی اوکراین در آسیبپذیرترین وضعیت قرار داشت و سامانههای دفاع هوایی ارتش اوکراین قادر به سرنگونی بخش زیادی از موشکها نبودند.»
ویژگیهای موشک کروز Kh-101 روسیه
کلاهکهای خوشهای این قابلیت را دارند که تهدید قابلتوجهی برای اهداف پراکنده مانند سامانههای دفاع هوایی، انبار مهمات، خودروهای زرهی و اهداف مشابه ایجاد کنند — همان اهدافی که اوکراین با موشکهای بالستیک کوتاهبرد ATACMS مجهز به کلاهک خوشهای بهشدت هدف قرار داد.
با این حال، شواهد حاکی از آن است که نسخه خوشهای Kh-101 بدون تمایز خاصی علیه شهرهایی با جمعیت بیش از ۲۵۰ هزار نفر نیز بهکار گرفته شده است. این روند ادامهای بر حملات مکرر روسیه به زیرساختهای غیرنظامی در سراسر اوکراین است که با استفاده از انواع موشکها و پهپادها صورت گرفته و در هفتههای اخیر نیز شدت یافته است. با توجه به تعداد محدود موشکهای Kh-101 و اهمیت بالای آنها، نیروی هوایی روسیه در استفاده از این سلاحها اولویتگذاری دقیقی دارد؛ یعنی انتخاب اهداف، اعم از غیرنظامی یا نظامی، بهصورت هدفمند انجام میشود.
از نظر پلتفرمهای پرتاب، بمبافکن Tu-160 قادر است تا ۱۲ فروند Kh-101 را درون محفظههای چرخان خود حمل کند، در حالیکه هواپیمای توربوپراپ Tu-95MS میتواند حداکثر ۸ موشک Kh-101 را در زیر بالهای خود جای دهد، زیرا اندازه این موشکها برای جایگیری در محفظه داخلی بیش از حد بزرگ است.
نسخههای مختلفی از Kh-101 در جریان نبردهای اوکراین رؤیت شدهاند که احتمالاً برای تطبیق با نیازهای متغیر میدان نبرد، بهروزرسانی شدهاند. از ژانویه ۲۰۲۳ به این سو، گزارشهایی مبنی بر استفاده Kh-101 از قابلیت فریب دشمن در اوکراین منتشر شده است، هرچند بهنظر میرسد ویژگی دفاعی نوعی در این موشکها از ابتدا تعبیه شده بوده است. قابلیت پرتاب شعلههای گمراهکننده فروسرخ در حین نزدیکشدن به هدف نهایی، در چندین ویدیو مشاهده شده است. گزارشهایی نیز از وجود زیرگونهای دیگر از Kh-101 با سامانه ضدپدافندی بهروزشده منتشر شدهاند. بر اساس این گزارشها، سامانه دفاعی جدید برای اخلال در عملکرد موشکهای زمین به هوای دشمن طراحی شده و احتمالاً شامل پرتابگرهای چف یا قابلیت جنگ الکترونیک میشود.
پیکربندی دیگری از کلاهک نیز گزارش شده که بهطور ویژه برای شرایط جنگی در اوکراین طراحی شده است. این نوع بهنظر میرسد راهکاری فوری باشد که در آن یک چاشنی دوم احتمالاً حاوی قطعات فولادی برای افزایش قدرت تخریبی، جایگزین بخشی از سوخت شده است و در نتیجه، برد موشک کاهش یافته است. وجود چنین کلاهک دوم برای نخستین بار در مارس ۲۰۲۳ توسط تحلیلگران نظامی اوکراینی ادعا شد. آنها گزارش دادند که یکی از موشکهای ساقطشده دارای دو کلاهک با مجموع وزن تقریبی ۸۰۰ کیلوگرم بوده، در حالیکه وزن کلاهک استاندارد Kh-101 حدود ۴۵۰ کیلوگرم است.
شواهد قطعی از استفاده عملیاتی از موشک Kh-101 با دو کلاهک در مه ۲۰۲۴ منتشر شد. بر اساس ادعای کانال Milinfolive، ممکن است در نسخه خوشهای نیز از پیکربندی دوکلاهکه استفاده شده باشد، بهنحوی که یکی از چاشنیها از نوع ترکشدار و دیگری کلاهک خوشهای جدید باشد. حتی در صورت کاهش برد ناشی از افزودن کلاهک دوم و کاهش حجم سوخت، در شرایطی که هدف داخل خاک اوکراین قرار دارد، این کاهش برد اهمیتی نخواهد داشت. با برد اسمی نزدیک به ۴۰۰۰ کیلومتر، موشک Kh-101 قادر است از عمق خاک روسیه به اکثر نقاط اروپا اصابت کند.
از نظر حقوق بینالملل، بهکارگیری Kh-101 با کلاهک خوشهای در مناطق مسکونی، نقض آشکار قوانین بشردوستانه بینالمللی تلقی میشود و ممکن است مصداق جنایت جنگی نیز باشد. با این حال، از آنجا که نه روسیه و نه اوکراین کنوانسیون منع مهمات خوشهای را امضا نکردهاند، استفاده از این سلاحها همچنان ادامه داشته و احتمال گسترش آن وجود دارد. در مورد Kh-101، روسیه تمام توان خود را برای افزایش تولید این موشکها بهکار گرفته، زیرا این سامانه یکی از معدود ابزارهای نیروی هوایی روسیه برای ضربهزدن به عمق خاک اوکراین با کلاهکهای سنگین است.
source