نهاد رقابتی بریتانیا بهدنبال اعمال قوانین تازهای شبیه به اتحادیه اروپا بر اپ استورها و سیستمهای نرمافزاری اپل و گوگل است.

به گزارش تکراتو و به نقل از arstechnica، اپل و گوگل بهزودی مشمول مجموعهای از مقررات جدید در بریتانیا خواهند شد که نحوه فعالیت آنها در سیستمعاملها و فروشگاههای اپلیکیشن را کنترل میکند. این اقدامات در راستای طرح جدید دولت بریتانیا برای کنترل شرکتهای بزرگ فناوری در بازار دیجیتال است.
بر اساس قوانین پیشنهادی، ممکن است کارمزدی که اپل و گوگل برای تراکنشهای دیجیتال از طریق اپ استورها دریافت میکنند، که گاه تا ۳۰ درصد میرسد، کاهش پیدا کند. همچنین این شرکتها از طراحی سیستمهایی که به نفع اپها و سرویسهای خودشان باشد، منع خواهند شد.
سازمان رقابت و بازارهای بریتانیا روز چهارشنبه اعلام کرد که انتظار دارد این دو شرکت آمریکایی را تحت عنوان دارای وضعیت راهبردی در بازار دیجیتال معرفی کند؛ تعریفی که به این نهاد اجازه میدهد برای آنها قوانین رفتاری تعیین کند.
تصمیم نهایی در این باره قرار است در ماه اکتبر اعلام شود و پس از آن، مشاورههایی درباره نحوه اجرای این مداخلات انجام خواهد شد.
سارا کاردل، مدیر اجرایی این نهاد، اعلام کرد تحقیقات انجامشده نشان داده که فرصتهایی برای نوآوری و انتخاب بیشتر در حوزه گوشیهای هوشمند وجود دارد.
به گفته او، این تغییرات شامل امکان هدایت کاربران به سیستمهای پرداخت بیرون از اپ استورها و همچنین فراهم کردن هماهنگی بیشتر میان سرویسهای اپل با محصولات شرکتهای دیگر است، مانند کیفپولهای دیجیتال یا ساعتهای هوشمند.
سازمان رقابت بریتانیا همچنین قصد دارد خدمات هوش مصنوعی مبتنی بر گوشی مانند دستیار صوتی سیری از اپل و جمینی از گوگل را بررسی کند تا اطمینان حاصل شود رقابت در این حوزه نوظهور به شکل عادلانه پیش میرود.
با این حال، تصمیم مهمی که ممکن است اپل را مجبور کند امکان نصب اپلیکیشن خارج از اپ استور را بدهد، به سال آینده موکول شده که با انتقاد برخی گروههای حامی توسعهدهندگان مواجه شده است.
تیم سوئینی، مدیر شرکت اپیک گیمز، سازنده بازی فورتنایت که سالهاست با اپل بر سر سیستم پرداخت اختلاف دارد، اعلام کرد این تصمیمها ضعیفتر از حد انتظار است و به تعویق انداختن موضوع اپ استورهای جایگزین را فرصتسوزی دانست.
سارا کاردل تأکید کرد اقداماتی که اکنون پیشنهاد شدهاند، متناسب و هدفمند هستند و به توسعهدهندگان بریتانیایی این امکان را میدهد که پیشرو در نوآوری بمانند و در عین حال کاربران نیز تجربهای در سطح جهانی داشته باشند. او همچنین هشدار داد که در این رقابت جهانی، بریتانیا نباید عقب بماند.
اما گوگل و اپل با این تغییرات مخالفت کردهاند و گفتهاند ممکن است این مقررات، امنیت کاربران را به خطر بیندازد و عرضه محصولات و خدمات جدید را در بریتانیا به تأخیر بیندازد.
اپل در بیانیهای اعلام کرد نگران است که این قوانین، حریم خصوصی و امنیتی را که کاربران انتظار دارند تضعیف کرده و جلوی نوآوری را بگیرد، همچنین ممکن است اپل را مجبور کند فناوری خود را بهصورت رایگان در اختیار رقبا قرار دهد. این شرکت اعلام کرد همچنان با نهاد ناظر در ارتباط خواهد بود تا خطرات این تصمیم را بهطور کامل توضیح دهد.
الیور بتل، مدیر ارشد رقابت در گوگل، گفت اقدامات پیشنهادی سازمان رقابت بریتانیا هم ناامیدکننده است و هم غیرضروری. او تأکید کرد که هرگونه مقررات جدید باید بر پایه شواهد، متناسب و بدون مانع برای رشد اقتصادی در بریتانیا باشد.
اپل پیشتر نیز با کمیسیون اروپا بر سر اجرای قانون بازارهای دیجیتال اتحادیه اروپا اختلافاتی داشته و ناچار به ایجاد تغییراتی در پلتفرمهای خود شده بود. اتحادیه اروپا از اپل خواسته بود ویژگیهای iOS و دادههای آن را در اختیار رقبا قرار دهد و به کاربران اجازه دهد اپلیکیشنها را از منابعی غیر از اپ استور نصب کنند.
سازمان رقابت بریتانیا اعلام کرده رویکردی متفاوت با اتحادیه اروپا دارد و بهجای اجرای قوانین یکسان برای همه، قصد دارد بهصورت مرحلهای و با توجه به شرایط خاص هر شرکت، مقررات را اعمال کند.
ماه گذشته، خدمات جستوجوی گوگل نخستین محصول بزرگ فناوری بود که تحت قانون جدید بازارهای دیجیتال و رقابت بریتانیا هدف قرار گرفت. بر اساس این قانون، اگر محصول یا خدمات شرکتی مشمول وضعیت راهبردی در بازار شناخته شود، این وضعیت بهمدت پنج سال پابرجا خواهد بود و شرکت متخلف میتواند تا ۱۰ درصد از گردش مالی جهانیاش جریمه شود.