کلاس یوس

در یک پژوهش علمی دقیق و کنترل‌شده، مشخص شد افرادی که رژیم غذایی مبتنی‌بر غذاهای «کم‌فرآوری‌شده» داشتند، دو برابر بیشتر از کسانی که غذاهای «فوق‌فرآوری‌شده» مصرف می‌کردند، وزن کم کردند؛ آن هم در شرایطی که میزان کالری، چربی، پروتئین و فیبر هر دو رژیم کاملاً یکسان بود. به عبارتی اگر می‌خواهید وزن کم کنید، باید بیشتر به نوع غذا دقت کنید.

به گزارش Ars Technica، برای پاسخ به این سؤال که آیا صرفاً «فرآوری» غذا می‌تواند بر وزن تأثیر بگذارد، تیمی از محققان در کالج دانشگاهی لندن (UCL) یک کارآزمایی بالینی را طراحی کردند. آنها ۴۳ شرکت‌کننده دارای اضافه‌وزن را به مدت هشت هفته تحت دو رژیم غذایی متفاوت قرار دادند:

  1. رژیم غذایی با حداقل فرآوری (MPF): شامل غذاهای کاملاً خانگی و تازه مانند جو دوسر با میوه تازه، سالاد مرغ و اسپاگتی بلونز خانگی.
  2. رژیم غذایی فوق‌فرآوری‌شده (UPF): شامل غذاهای بسته‌بندی و آماده مانند غلات صبحانه، گرانولا بار، نودل فوری و لازانیای آماده.

نکته مهم این بود که هر دو رژیم از نظر محتوای ‌عناصر مغذی (کالری، چربی، پروتئین، کربوهیدرات و فیبر) کاملاً با یکدیگر مطابقت داشتند.

کاهش وزن دو برابری با غذای سالم

نتایج پس از هشت هفته، یک تفاوت آماری معنادار را نشان داد؛ گروه غذای کم‌فرآوری‌شده (MPF) به‌طور متوسط ۲ درصد از وزن بدن خود را کم کردند. اما گروه غذای فوق‌فرآوری‌شده (UPF) به‌طور متوسط ۱ درصد از وزن بدن خود را از دست دادند.

محققان با مدل‌سازی این نتایج برای یک دوره یک ساله، تخمین زدند که رژیم غذایی سالم می‌تواند به کاهش وزن ۹ تا ۱۳ درصدی منجر شود، درحالی‌که این رقم برای رژیم غذایی فرآوری‌شده فقط ۴ تا ۵ درصد خواهد بود. علاوه‌براین، رژیم غذایی سالم با کاهش بیشتر توده چربی، هوس کمتر و سطح پایین‌تر تری‌گلیسیرید نیز همراه بود.

این مطالعه نشان می‌دهد که کالری‌ها با هم برابر نیستند. محققان معتقدند دلیل این تفاوت ویژگی‌های ذاتی غذاهای فوق‌فرآوری‌شده است: این غذاها طوری تولید شده‌اند که مقاومت در برابر آنها دشوار باشد و فرد را به پرخوری تشویق کنند. همچنین حجم کم و کالری بالای این غذاها، همراه با نیاز کمتر به جویدن، باعث می‌شود تا مغز دیرتر سیگنال سیری را دریافت کند.

در مقابل، شرکت‌کنندگان در این مطالعه به طعم غذاهای سالم‌تر نمره کمتری دادند که این موضوع ممکن است باعث شده باشد که کمتر غذا بخورند.

جالب اینجاست که شرکت‌کنندگان در گروه غذای فوق‌فرآوری‌شده نیز وزن کم کردند. این یافته نشان می‌دهد که پیروی از یک راهنمای تغذیه‌ای متعادل، حتی با غذاهای فرآوری‌شده، همچنان می‌تواند مفید باشد و ادعاهایی را که این غذاها را به‌طور مطلق برای کاهش وزن مضر می‌دانند، رد می‌کند.

یافته‌های این پژوهش در نیچر منتشر شده است.

source

توسط elmikhabari.ir