ارزش غذایی
- سیبزمینی در گروه سبزیجات قرار دارد و کالری آن مشابه غلات است.
- فاقد چربی و سرشار از ویتامین C است که البته با حرارت دیدن، به ویژه در سرخکردن، مقدار زیادی از آن از بین میرود.
- پتاسیم فراوانی دارد که برای تنظیم فشار خون مفید است.
- آنتیاکسیدان دارد و میتواند در رژیم غذایی افراد قرار بگیرد.
- سیرکننده است و برای افراد در حال رژیم مناسب است.
- آلرژیزا نیست و از 6 ماهگی میتوان آن را به کودکان داد.
مضرات سیبزمینی سرخکرده
- سرخکردن، آب سیبزمینی را گرفته و جای آن را با روغن پر میکند.
- چربی فراوانی دارد و مصرف متعادل آن، به شرط پخت سالم، توصیه میشود.
- سرخکردن در دمای بالا و روغن نامناسب، تولید اکسیدان و مواد سرطانزا را افزایش میدهد.
- مضرات آن با پنیر پیتزا و سس بیشتر میشود.
راههای سالم پخت سیبزمینی
- آبپز
- بخارپز
- پخت در فر
- سرخکردن در روغن کم و با دمای پایین
- استفاده از سرخکن بدون روغن یا هواپز
تاریخچه سیبزمینی در ایران
- از اواخر قرن 15 و 16 میلادی وارد اروپا شد.
- در دوران قاجار به ایران رسید و برای مقابله با قحطی کاشته شد.
- در زمان ناصرالدینشاه کشت آن گسترش یافت.
- در قحطی سالهای 1296 تا 1298، جان بسیاری را نجات داد.
نتیجه
سیبزمینی، گیاهی مفید با خواص فراوان است. اما سرخکردن آن، این خواص را از بین میبرد و به مادهای زیانبار تبدیل میکند. مصرف سیبزمینی به صورت آبپز، بخارپز، پخته در فر یا سرخکردن در روغن کم، برای سلامتی مفید است.
source