01 آذر 1403 ساعت 13:17
ششمین موشک استارشیپ که با حضور ایلان ماسک و دونالد ترامپ پرتاب شد، نتوانست به سکو بازگردد و سقوط کرد. علت نقص فنی فضاپیما چه بود.
ایلان ماسک طی یک سال اخیر بارها آزمایش موشک غول پیکر استارشیپ را با موفقیت به سرانجام رسانده، اما به نظر میرسد که در ششمین پرتاب این موشک که باحضور رئیس جمهور ترامپ انجام شده، ماسک شکست خورده است. مهندسی پرواز استارشیپ به گونهای است که پس از پرتاب، قابل بازیابی بوده و میتواند دوباره به زمین بازگردد و در مأموریتهای بعدی مورد استفاده قرار بگیرد.
ماه گذشته شاهد پرتاب موفقیت آمیز موشک استارشیپ به فضا بودیم و دیدیم که این پرتابه عظیم و غول آسا توانست به لطف پیشرفتهای تکنولوژی و مهندسی دوباره به زمین بازگردد و آماده انجام مأموریتهای آینده شود. اما حالا در ششمین صعود که با حضور دونالد ترامپ برگزار شده بود، تقویت کننده یا بوستر نتوانست با بازوهای مکانیکی بازیابی شود و به خلیج مکزیک سقوط کرد.
سقوط موشک استارشیب در حضور ترامپ
ترامپ که منتظر اتمام ریاست جمهوری بایدن و خداحافظی او با کاخ سفید است، طی سفری به تگزاس، تصمیم گرفت از دستاوردهای وزیر کارآمدی خود بازدید کند. ماسک با ترامپ طی ماههای اخیر با یکدیگر روابط نزدیکی برقرار کرده و در طول کارزار انتخاباتی این نامزد، حمایتهای گستردهای از او کرده است.
ششمین پرتاب استارشیپ تنها 4 دقیقه به طول انجامید و سپس به علت نقص فنی در بخش بازیابی موشک، متوقف شد. در نتیجه به جای اینکه بوستر به سکو بازگردد، در میانه آبهای خلیج مکزیک آرام گرفت. به گفته سخنگوی اسپیس ایکس، در این آزمایش، معیارهای مورد نیاز برای بازیابی تقویت کننده محقق نشده بود و به همین دلیل مدیر پرواز تصمیم گرفت از بازگرداندن آن صرف نظر کند.
علاوه بر این ماسک یک فضاپیمای خالی استارشیپ را به سوار یک بوستر بود به پرواز درآورد و با عبور از خلیج مکزیک، به طور کامل دور زمین چرخید و سپس در اقیانوس هند آرام گرفت. این رویداد به منظور آزمایش قابلیتهای کنترلی و محافظتی طراحی شده بود.
هدف آزمایشات استارشیپ چیست؟
هدف اسپیس ایکس و ناسا این است که به کمک آزمایشهای مداوم، بتوانند برای دومین بار انسان را به سطح کرده ماه ببرند و در آینده نزدیک نیز سفرهایی به مریخ انجام دهند. مسیر پروازی فضاپیمای استارشیپ مثل قبل بود، اما شرکت اسپیس ایکس یکسری تغییرات در طول مراحل پرواز و زمانبندی اعمال کرده بود.
همچنین تمام آزمایشهای قبلی در اوایل صبح انجام میشد، اما این آزمایش حوالی بعدازظهر انجام گردید تا نور کافی برای مشاهده فضاپیما در نیمه راه فراهم باشد. از جمله مهمترین اهداف پرواز فضاپیما، روشن کردن یکی از پیشرانها در فضا بود که برای بازگشت به زمین، حیاتی است.
اسپیس ایکس با پرتاب پی در پی موشکهای استارشیپ و بازگرداندن آنها به زمین، میخواهد بازیابی و استفاده مجدد از آنها را عملی کند. در صورتی که ماسک بتواند به این هدف نهایی برسد، هزینه حمل و نقل محمولهها و انسان به ماه و مریخ، کاهش خواهد یافت.
در حال حاضر ناسا برای پیشبرد اهداف ماسک، 4 میلیارد دلار بودجه به این شرکت اختصاص داده است. باید دید که آیا فضاپیمای استارشیپ میتواند باری دیگر انسانها را به کره ماه انتقال دهد؟ از سال 2023 میلادی تا به امروز، اسپیس ایکس موفق شده 6 پرتاب داشته باشد که آخرین آنها با حضور ترامپ شکست خورد!
source