کلاس یوس
محققان با تکنیک جدید «Oz» این توانایی را چند به داوطلب دادند تا رنگی را ببینند که فراتر از طیف طبیعی بینایی انسان است. افرادی که این رنگ را دیدهاند، آن را حالتی از سبز-آبی توصیف میکنند.
براساس گزارش گاردین، دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا برکلی در تکنیک اُز پالسهای لیزری را به چشمان افراد تابیدند و با تحریک سلولهایی در شبکیه چشم ادراک آنها را فراتر از حد طبیعی بردند. اُز با فعالکردن هزاران سلول مخروطی شبکیه باعث شد افراد رنگ سبزآبی خاصی را ببینند که قبلاً توسط چشم انسان دیده نمیشد. محققان نام این رنگ جدید را «olo» گذاشتهاند.
تکنیک عجیب دانشمندان برای دیدن رنگ جدید
شبکیه چشم ما حاوی سلولهای گیرنده نور خاصی است که به آنها مخروطی گفته میشود؛ سلولهای مخروطی به ما امکان دیدن رنگها را میدهند. 3 نوع سلول مخروطی وجود دارد که با طول موجهای مختلف نور مطابقت دارند: مخروطهای طول موج کوتاه (S)، مخروطهای طول موج متوسط (M) و مخروطهای طول موج بلند (L).
در اثر همپوشانی برخی طول موجهای خاصی در سلولهای مخروطی چشم، بهویژه مخروطهای M، نمیتوانیم بعضی از رنگها را ببینیم. اکنون محققان دانشگاه کالیفرنیا برکلی میگویند راهی برای دورزدن این محدودیت چشم پیدا کردهاند.

براساس مقالهای که در Science Advances منتشر شده، سیستم Oz سلولهای مخروطی منفرد را با دوزهای پایین و ایمن نور لیزر تحریک میکند؛ بهاینترتیب فرد میتواند رنگ کاملاً جدیدی ببیند. آنها سیستم Oz را روی 5 انسان داوطلب با دید طبیعی آزمایش کردند. هنگامی که نور لیزر به مخروطهای M تابیده شد، داوطلبان گزارش دادند که رنگی سبزآبی با اشباع (Saturation) بالایی دیدند.
برای تأیید اینکه olo رنگ جدید واقعی است، محققان از داوطلبان خواستند آزمایشهای تطبیق رنگ را انجام دهند. یکی از این آزمایشها شامل لیزر تقریباً تکرنگ بود که اشباعشدهترین رنگهای رنگینکمان را که میتوان بهطور طبیعی مشاهده کرد، تولید میکند. داوطلبان توانستند با کمکردن میزان اشباع رنگینکمان، olo را با رنگ سبزآبی طبیعی رنگینکمان مطابقت دهند؛ بهعبارتدیگر مشخص شد olo خارج از مرزهای طبیعی بینایی رنگ چشم ماست.
البته پیشتر نیز دانشمندان میتوانستند چند سلول مخروطی را همزمان تحریک کنند اما سیستم Oz میتواند هزاران سلول مخروطی را همزمان تحریک کند.
source