کلاس یوس

3 نوجوان هندی موفق به اختراع یخچالی شدند که با استفاده از نمک و بدون نیاز به برق کار می‌کند. این یخچال که برای حمل واکسن و تجهیزات پزشکی به مناطق دورافتاده طراحی شده، با حل‌ شدن نمک در آب و جذب گرما از محیط فضای داخلی خود خنک‌ می‌کند.

براساس گزارش اینسایدر، این دستگاه Thermavault نام دارد و «درو چادهاری»، «میتران لادهانیا» و «مریدول جین» آن را در هند ساخته‌اند. هر 3 نوجوان پس از مشاهده چالش‌های رساندن واکسن‌های کووید-19 به مناطق بدون برق، به فکر ساخت این یخچال افتادند.

عملکرد یخچال بدون برق

این یخچال از محفظه پلاستیکی عایق تشکیل شده که دیواره داخلی آن با مس پوشیده شده و واکسن‌ها یا اندام‌های پیوندی در این بخش قرار می‌گیرند. محلول خنک‌کننده که از ترکیب آب با نمک‌هایی مانند کلرید آمونیوم و هیدروکسید باریم تشکیل شده، در فضای بین دیواره داخلی مسی و دیواره بیرونی پلاستیکی ریخته می‌شود. این ترکیب هنگام حل‌ شدن، گرمای محیط را جذب و محفظه را خنک‌ می‌کند.

ابتدا، این 3 نوجوان فهرستی از 150 نمک مختلف را تهیه و با کمک آزمایشگاه مؤسسه فناوری هند، عملکرد هریک را بررسی کردند اما به نتیجه مطلوبی نرسیدند. درنهایت، با راهنمایی معلم خود سراغ 2 نمکی رفتند که در کتاب درسی پایه نهم آنها آمده بود: کلرید آمونیوم که دمای بین 2 تا 6 درجه سانتی‌گراد (مناسب بسیاری از واکسن‌ها) ایجاد می‌کند و هیدروکسید باریم که حتی می‌تواند دما را به زیر صفر برساند.

درحال‌حاضر جعبه‌های سرد و بسته‌های یخ برای حمل واکسن به مناطق دورافتاده استفاده می‌شوند اما به فریزکردن مجدد نیاز دارند. مزیت اختراع نوجوانان هندی این است که می‌توان با جوشاندن آب، نمک را دوباره بازیابی کرد و بدون نیاز به برق، چندین بار از آن استفاده کرد.

اختراع آنها موفق شده جایزه Earth Prize سال 2025 را از آن خود کند؛ جایزه‌ای به ارزش 12 هزار و 500 دلار که قرار است برای ساخت 200 نمونه از این یخچال و ارسال آن به 120 بیمارستان برای آزمایش میدانی صرف شود.

این نوجوانان همچنین قصد دارند گواهی کیفیت و ایمنی از سازمان جهانی بهداشت بگیرند و دستگاه خود را به سازمان‌های توزیع‌کننده واکسن مانند Gavi معرفی کنند.

source

توسط elmikhabari.ir