1
در مراسم جشن بیست و پنجمین سالگرد تأسیس بنیاد گیتس (Gates Foundation)، بیل گیتس اعلام کرد که قصد دارد تقریباً تمام ثروت خود را طی ۲۰ سال آینده ببخشد. او انتظار دارد تا زمان تعطیلی این بنیاد در تاریخ ۳۱ دسامبر ۲۰۴۵، در مجموع حدود ۲۰۰ میلیارد دلار اهدا کند؛ تاریخی که به گفته نیویورک تایمز، چند دهه زودتر از برنامه اولیه خواهد بود. بنیاد گیتس که در سال ۲۰۰۵ توسط بیل گیتس و همسر سابقش ملیندا فرنچ گیتس تأسیس شد، تاکنون از طرحهای مختلفی حمایت کرده، از جمله برنامههایی برای ریشهکنی یا کمک به مبتلایان به بیماریهایی چون مالاریا، سل و HIV.
این بنیاد همچنین در حوزههایی مانند برابری جنسیتی، سلامت مادران و کودکان، و برنامهریزی خانواده در سطح جهان فعالیت کرده است. در جریان همهگیری کووید-۱۹، بنیاد گیتس مبلغ ۲ میلیارد دلار برای مقابله با این بحران اختصاص داد. از دیگر برنامههای این بنیاد میتوان به توسعه کشاورزی، پروژههای مربوط به آب، بهداشت و بهسازی محیط اشاره کرد. البته بنیاد گیتس بی حاشیه هم نبوده و پیشتر متهم شده که پژوهشگرانی را که با سیاستهای آموزشی مورد حمایت گیتس، مثل مدارس کوچک یا مدارس چارتر، موافق نبودند به حاشیه رانده است. همچنین این بنیاد به خاطر اتکای بیش از حد به دیدگاههای بیل گیتس و نبود بحث و تبادل نظر کافی بین اعضای داخلی مورد انتقاد قرار گرفته است.
بیل گیتس در گفتوگویی با نیویورک تایمز گفت او و تیمش باور دارند که میتوانند اهداف بشردوستانه خود را بسیار زودتر از آنچه ابتدا تصور میشد محقق کنند. به نظر میرسد بنیاد گیتس در نظر دارد خلأهایی را که پس از همهگیری باقی مانده پر کند و کمبودهایی را که دولت فعلی آمریکا با کاهش شدید کمکهای خارجی بهجا گذاشته، جبران کند. یکی از مواردی که گیتس مشخصاً به آن اشاره کرد، کاهش بودجه آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (U.S.A.I.D.) بود که منجر به حذف منابع مالی مربوط به تحقیقات و کمکهای دارویی برای بیماریهایی مثل فلج اطفال و HIV شده است. گیتس به طور خاص از ایلان ماسک انتقاد کرد و گفت او بودجه این آژانس را «به این دلیل قطع کرد که آخر هفته به یک مهمانی دعوت نشده بود.» گرچه گیتس پذیرفت که ممکن است ماسک در آینده یا پس از مرگش تبدیل به یک نیکوکار بزرگ شود، اما در حال حاضر گفت: «ثروتمندترین مرد جهان باعث مرگ فقیرترین کودکان جهان شده است.»