ژاوی در عرصهی مربیگری نیز به مانند دوران بازی کردنش موفق ظاهر شده است. با این وجود برخی از هواداران معتقدند که این چهرهی کاریزماتیک برای رسیدن به قلهی سرمربیگری هنوز وقت دارد. در این بخش از مطالب ستاره به زندگی شخصی ژاوی هرناندز خواهیم پرداخت.
بیوگرافی ژاوی هرناندز
ژاوی هرناندز کروز ۲۵ ژانویه ۱۹۸۰ در تراسای بارسلون، واقع در منطقهی کاتالونیای اسپانیا به دنیا آمد. او در خانوادهای پرجمعیت با چهار برادر و یک خواهر بزرگ شده است. او در صحبتهایش بارها اشاره کرده که رابطهای بسیار صمیمی و نزدیک با خواهرش دارد و این پیوند خانوادگی برایش ارزشمند است. پدر ژاوی، خواکین هرناندز، خود بازیکن سابق تیم سابادل بود و این موضوع، زمینه را برای علاقهی ژاوی به فوتبال فراهم کرد. از همان دوران کودکی، استعداد فوتبال در ژاوی آشکار بود و این بازیکن پله به پله مراحل موفقیت در مستطیل سبز را طی کرد. ژاوی که نامش با سبک تیکی تاکا و فوتبال مالکانه گره خورده، در دنیای فوتبال به عنوان بازیکن و سرمربی به موفقیتهای چشمگیری دست یافته است.
فرزندان و همسر ژاوی
ژاوی هرناندز در سال ۲۰۱۳ با نوریا کنیرا، فارغالتحصیل رشتهی روزنامهنگاری که در زمینهی مد نیز فعالیت دارد، ازدواج کرد. مراسم ازدواج ژاوی و همسرش که متولد سال ۱۹۸۱ است، در خیرونا با مراسمی بسیار مجلل برگزار شد. این زوج همچنین دو فرزند به نامهای آسیا، متولد سال ۲۰۱۶ و دن متولد سال ۲۰۱۹ دارند.
آغاز دوران فوتبال ژاوی
عشق به فوتبال از کودکی در ژاوی شعلهور شد، اما خانوادهاش در ابتدا امکانات زیادی برای خرید تجهیزات حرفهای نداشتند. او در مصاحبهای گفته که اولین تجربههایش با فوتبال را با یک توپ پلاستیکی ساده در کوچههای شهرش، تراسا، آغاز کرده است. ژاوی در ادامه و در ۸ سالگی با بازی در تیمهای محلی، دوران پرفروغ خودش را در زمینهای فوتبال آغاز کرد. او در سال ۱۹۹۱ و در یازده سالگی به آکادمی معروف بارسلونا، یعنی لاماسیا پیوست. این اتفاق نقطه عطفی در زندگی او بود، چرا که فلسفهی فوتبال بارسلونا به شدت بر سبک بازی این بازیکن جوان تأثیر گذاشت. در همان زمان پیوندی عمیق میان ژاوی و بارسلونا شکل گرفت و او تا سالهای سال در این باشگاه پرطرفدار اسپانیایی خوش درخشید.
دوران حرفه ای ژاوی در بارسلونا
ژاوی در آکادمی باشگاه بارسلونا به مرور پیشرفت کرد و پس از راهیابی به سطوح بالاتر تیمهای پایه، در سال ۱۹۹۷ وارد تیم ب بارسلونا شد. در همان زمان باشگاه میلان ایتالیا به جذب این ستارهی آیندهدار ابراز علاقه کرده بود و اگر به خاطر علاقهی مادر ژاوی به بارسلونا نبود، او از همان ابتدا مسیر دیگری را در پیش میگرفت. ژاوی هرناندز خیلی زود به یک مهرهی کلیدی در تیم بارسلونای ب تبدیل شد و اولین دستاورد فوتبالیاش را با رساندن این تیم به سطح دوم فوتبال اسپانیا حاصل کرد.
درخشش ژاوی در بارسلونا
ژاوی با درخشش در تیمهای پایه، در ۱۸ سالگی به ترکیب تیم اصلی بارسلونا راه یافت و اولین بازی رسمیاش را برای تیم اصلی در ۵ می ۱۹۹۸ در قالب رقابتهای کوپا کاتالونیا مقابل باشگاه لیدا انجام داد. لوئیس فن خال هلندی، سرمربی وقت بارسلونا، کسی بود که برای اولین بار جرئت و شهامت بازی دادن به ژاوی جوان را از خود نشان داد و این بازیکن نیز با بازیهای درخشان، به بهترین شکل ممکن به اعتماد سرمربیاش پاسخ داد. ژاوی اولین گلش برای بارسلونا را در ۱۸ اوت ۱۹۹۸ و در جریان مسابقهی سوپرجام اسپانیا مقابل مایورکا به ثمر رساند.
ژاوی و تثبیت جایگاهش در بارسلونا
در سال ۱۹۹۹ و تحت هدایت لوئیس فن خال، ژاوی به عنوان بهترین بازیکن جوان لالیگا انتخاب شد و نقش مهمی در قهرمانی لالیگای بارسلونا در آن فصل فوتبالی ایفا کرد. مصدومیت پپ گواردیولا در سال ۲۰۰۰ فرصتی طلایی برای ژاوی ایجاد کرد تا او به بازیساز اصلی تیمش تبدیل شده و میانهی میدان را به محل فرمانرواییاش تبدیل کند. ژاوی در دو فصل ابتدایی حضورش در بارسلونا، بیشتر نزدیک به خط دفاع بازی میکرد و آمار ۷ گل و ۲۰ پاس گل را از خود بر جای گذاشت. او اولین گلش در الکلاسیکو و مقابل رقیب دیرینه، رئال مادرید را در مارس ۲۰۰۲ به ثمر رساند و جایگاهش در میان هواداران را نیز تثبیت کرد.
دوران طلایی ژاوی در بارسلونا
دوران اوج ژاوی با حضور فرانک رایکارد به عنوان سرمربی بارسلونا آغاز شد. او در سال ۲۰۰۴ پس از کارلوس پویول، به عنوان کاپیتان دوم تیم انتخاب شد و در قهرمانی لالیگا در فصل ۰۵-۲۰۰۴ نقشی کلیدی داشت. این قهرمانی در کنار قهرمانی سوپرکاپ اسپانیا، ژاوی را در سال ۲۰۰۵ به عنوان بازیکن اسپانیایی برتر سال برگزیده کرد. فصل ۰۶-۲۰۰۵ برای این ستاره اما با چالشهایی همراه بود؛ چرا که ژاوی دچار مصدومیت رباط صلیبی شد و چند ماه از میادین دور بود. او اما به موقع بازگشت تا در قهرمانی بارسلونا در لیگ قهرمانان اروپا حضور داشته باشد و طعم حضور بر قلهی فوتبال اروپا را با آبی و اناریها در کنار ستارگانی چون رونالدینیو و ساموئل اتوئو بچشد.
حکمرانی ژاوی با بارسلونای گواردیولا
بارسلونا پس از قهرمانیهای خود در سالهای ابتدایی قرن بیست و یک، با افتی موقتی روبرو شد. با آمدن پپ گواردیولا به عنوان سرمربی در سال ۲۰۰۸، ژاوی نیز بار دیگر به اوج خود رسید. او هستهی مرکزی تیمی شد که در سال ۲۰۰۹ توانست سهگانهی لیگ، جام حذفی و لیگ قهرمانان اروپا را کسب کند. در آن فصل فوتبالی، پاسهای بینظیر ژاوی به لیونل مسی، تبدیل به سلاحی مرگبار برای رقبای بارسلونای پپ گواردیولا شده بود. در این دوران، ژاوی به مدت چهار سال متوالی از ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱ به عنوان بهترین بازیساز جهان انتخاب شد و در سال ۲۰۰۹ نیز سومین بازیکن سال جهان شد. او همچنین در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ در ردهی سوم توپ طلای اروپا قرار گرفت.
ارتباط ژاوی و اینیستا
ژاوی و اینیستا، دو هافبکی بودند که از آنها به عنوان ستونهای موفقیت بارسلونا و تیم ملی اسپانیا یاد میشود. این زوج خط میانی، در بازیهای بسیاری کنار یکدیگر به میدان رفتند و با هماهنگی مثالزدنی و هوش بالا در بازیخوانی، لقب ژاویستا را به نام خود ثبت کرده و به کابوس حریفان تبدیل شدند. ژاوی و اینیستا یکی از محبوبترین زوجهای تاریخ فوتبال هستند که سر الکس فرگوسن، سرمربی محبوب منچستر یونایتد، دربارهی آنها گفته است فکر نمیکنم ژاوی و اینیستا حتی یک بار در زندگی خودشان توپ لو داده باشند. آنها میتوانند تا صبح با هم پاسکاری کنند؛ آنها حس چرخ و فلک سوار شدن را به شما میدهند و شما را با سرگیجهی خودتان رها میکنند.
وداع ژاوی با بارسلونا
ژاوی در دوران حضور خود در بارسلونا به همهی عناوین قهرمانی دست پیدا کرد. او سرانجام در سال ۲۰۱۵ و پس از ۱۷ سال حضور در تیم محبوب خود بارسلونا و رکورد پانصد بازی در لالیگا، به تیم السد قطر پیوست تا ماجراجوییهای جدیدی را در سالهای پایانی دوران فوتبالش تجربه کند. مراسم خداحافظی ژاوی با حضور بازیکنان، مدیران، دوستان و خانوادهی او برگزار شد. اسطوره باشگاه بارسلونا در این مراسم گفت نمیتوانم احساسم را توصیف کنم. این لحظه برایم غیرقابل باور است. غرق شادیام و هنوز نمیتوانم آنچه رخ داده را هضم کنم. در بارسلونا رویاهایی بهتر از این نمیتوانستم داشته باشم.
ژاوی در تیم ملی اسپانیا
ژاوی یکی از ارکان اصلی تیم ملی اسپانیا در دوران طلایی ماتادورها بود. او در طول ۱۳۳ بازی ملی خود، ۱۳ گل به ثمر رساند و به یکی از ارکان اصلی تقویت کمربند میانی این تیم تبدیل شده بود. ژاوی با پیراهن تیم ملی اسپانیا تجربهی حضور در المپیک ۲۰۰۰، جام جهانی ۲۰۰۲، یورو ۲۰۰۴، جام جهانی ۲۰۰۶، یورو ۲۰۰۸، جام جهانی ۲۰۱۰، یورو ۲۰۱۲، جام کنفدراسیونهای ۲۰۱۳ و در نهایت جام جهانی ۲۰۱۴ را کسب کرده است. ژاوی در این ۱۵ سال توانست با اسپانیا تاریخسازی کرده و برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ قهرمان جام جهانی آفریقای جنوبی شود. او همچنین در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ در نقش قلب تپندهی اسپانیا ظاهر شد و بر قلهی فوتبال قارهی سبز ایستاد. به دنبال این عملکرد خیرهکننده، بخش زیادی از کارشناسان، ژاوی را به عنوان بهترین بازیکن تاریخ اسپانیا میدانند؛ کسی که در مهمترین موفقیتهای تیم ملی اسپانیا نقشی حیاتی ایفا کرده است.
ژاوی در السد قطر
ژاوی در السد قطر علاوه بر بازی، نقش سفیر جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را نیز برعهده داشت. او در طول چهار فصل حضورش در این باشگاه، ۸۲ بازی انجام داد و ۲۰ گل به ثمر رساند و به تمام افتخارات داخلی ممکن رسید. تنها جامی که ژاوی از کسب آن بازماند، لیگ قهرمانان آسیا بود. او در سال ۲۰۱۸ به تهران سفر کرد تا رویای حضور در فینال آسیا را نیز به واقعیت تبدیل کند، اما در نهایت این پرسپولیس بود که در نیمه نهایی السد را حذف کرد. ژاوی پیش از این دیدار نیز حضور در استادیوم آزادی را برای بازی در مقابل استقلال تجربه کرده بود.
خداحافظی ژاوی از فوتبال
ژاوی هرناندز در سال ۲۰۱۹ با قهرمانی در لیگ ستارگان قطر، تصمیم به خداحافظی از دنیای فوتبال گرفت. جالب است بدانید که آخرین بازی دوران حرفهای ژاوی هم در تهران و مقابل پرسپولیس رقم خورد؛ دیداری که در سال ۲۰۱۹ برگزار شد و پایانی بر ۲۱ سال حضور ژاوی در فوتبال حرفهای را در مقابل دیدگان صدهزار نفر در استادیوم آزادی رقم زد. در پایان این مسابقه، مدیران سرخپوشان پایتخت نیز با اهدای جوایزی به ژاوی، از این بازیکن بزرگ دنیای فوتبال قدردانی کردند.
آغاز دوران سرمربیگری ژاوی هرناندز با السد
مسیر دوران سرمربیگری ژاوی، در حقیقت عکس مسیر دوران بازی او بود. ژاوی در می ۲۰۱۹ به عنوان سرمربی باشگاه السد انتخاب شد. او در طول دو فصل حضورش بر روی نیمکت السد قطر، همهی افتخارات داخلی را کسب کرد؛ ژاوی پس از کسب ۷ جام برای سفیدپوشان السدی، دو بار در مراحل نهایی لیگ قهرمانان آسیا مقابل الهلال و پرسپولیس شکست خورد تا باز هم در کسب معتبرترین جام قارهی آسیا ناکام بماند. سبک بازی تیم تحت هدایت ژاوی، باعث شد تا باشگاه بارسلونا او را برای پایان دادن به اوضاع نابسامان خود انتخاب کند.
ژاوی سرمربی بارسلونا
ژاوی هدایت بارسلونا را در نوامبر ۲۰۲۱ پس از اخراج رونالد کومان برعهده گرفت تا در یکی از سختترین فصول تاریخ بارسلونا، سکاندار این تیم باشد. او از همان ابتدا قوانین سختگیرانهای را در تمرینات بارسلونا حاکم کرد و اولین بازی خودش روی نیمکت این تیم را با پیروزی مقابل اسپانیول شروع کرد. ژاوی در آن فصل فوتبالی تیم بحرانزدهی کومان را در ردهی نهم جدول تحویل گرفت و در نهایت این تیم را به عنوان نایب قهرمانی لالیگا رساند. این سرمربی که نبوغ فوتبالی خودش را در جایگاه جدیدش نیز حفظ کرده بود، بارسلونا را در دومین فصل حضور خود به قهرمانی لالیگا ۲۳-۲۰۲۲ رساند. از دیگر اقدامات موثر و قابل تأمل ژاوی در بارسا، بازی دادن به بازیکنان جوانی نظیر دییونگ، رافینیا، یامال، پدری، گاوی و … بود که نسل جدید آبی و اناریها را پایهریزی کرد. ژاوی سرانجام در سال ۲۰۲۴ جای خودش را به هانسی فلیک آلمانی داد تا پس از ۳۶ سال حضور مداوم، از مستطیل سبز فاصله بگیرد.
ژاوی در نیوکاسل
مدیران باشگاه نیوکاسل انگلستان برای حضوری قدرتمند در فصل جدید فوتبالی، پس از یک فصل دوری ژاوی از دنیای فوتبال، به سراغ او رفتهاند. باشگاه نیوکاسل با مالک جدید عربستانی خود، رویاهای بزرگی را در سر میپروراند که با جذب ژاوی در پی تحقق یافتن آنها است. باید دید که نابغهی دنیای فوتبال چه پاسخی به پیشنهاد این باشگاه انگلیسی خواهد داد. با حضور ژاوی در لیگ برتر انگلیس، رقابت تیمها در لیگ جزیره، بیش از پیش دیدنی خواهد شد.
افتخارات ژاوی هرناندز
باشگاهی بازیکن
- لالیگا (۸ بار)
- کوپا دل ری (۳ بار)
- سوپرجام اسپانیا (۶ بار)
- لیگ قهرمانان اروپا (۴ بار)
- سوپرجام اروپا (۲ بار)
- جام باشگاههای جهان (۲ بار)
- لیگ ستارگان قطر (۱ بار)
- جام امیر قطر (۱ بار)
- سوپرجام قطر (۱ بار)
- جام ولیعهد قطر (۱ بار)
ملی بازیکن
- قهرمانی جام جهانی جوانان زیر ۲۰ سال ۱۹۹۹
- مدال نقرهی المپیک ۲۰۰۰
- قهرمانی جام جهانی ۲۰۱۰
- قهرمانی جام ملتهای اروپا ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲
سرمربی
- قهرمانی لیگ ستارگان قطر ۲۱–۲۰۲۰
- قهرمانی جام امیر قطر ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱
- قهرمانی سوپرجام قطر ۲۰۱۹
- قهرمانی در جام ولیعهد قطر ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱
- قهرمانی جام ستارگان قطر ۲۰–۲۰۱۹
- قهرمانی لالیگا ۲۳–۲۰۲۲
- قهرمانی سوپرجام فوتبال اسپانیا ۲۰۲۲
افتخارات فردی
- حضور در بین سه نامزد نهایی توپ طلا ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۱
- بهترین بازیکن جام ملتهای اروپا ۲۰۰۸
- بهترین بازیساز جهان از نگاه فدراسیون بینالمللی تاریخ و آمار فوتبال ۲۰۰۸، ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۱
- بهترین هافبک فصل لالیگا ۰۹–۲۰۰۸، ۱۰–۲۰۰۹، ۱۱–۲۰۱۰
source