کلاس یوس
تلسکوپ فضایی جیمز وب تصاویر خارقالعاده و باکیفیتی از 19 کهکشان مارپیچی نسبتاً نزدیک به کهکشان راه شیری منتشر کرده است. این تصاویر با قدرت تفکیکی بالاتر از همیشه و در طول موجهای فروسرخ نزدیک و فروسرخ میانی تهیه شدهاند. آنها به دانشمندان کمک خواهند کرد تا ستارهزایی و تکامل کهکشانها را با دقتی بالاتر مطالعه کنند.
اخترشناسان تخمین میزنند که حدود ۶۰ درصد تمام کهکشانهای موجود در کیهان از نوع مارپیچی هستند. کهکشان ما نیز یکی از همین کهکشانهاست؛ درنتیجه رصد کهکشانهای مارپیچی و تصاویر آنها با تلسکوپ قدرتمند جیمز وب میتواند فهم ما را از نحوه شکلگیری منظومه شمسی دگرگون کند.
انرژی و مومنتومی که ستارههای جوان در فضای بینستارهای آزاد میکنند، چرخه ستارهزایی و درنهایت طرحهای چشمگیر این تصاویر را میسازند. در مرکز هر کهکشان مارپیچی یک سیاهچاله کلان جرم وجود دارد.
هر نقطه آبی بزرگ و درخشان در این تصاویر، خوشههایی متشکل از میلیونها ستاره را نشان میدهد که در بازوهای کهکشان خود خانه دارند. ابزار فروسرخ میانی جیمز وب غبارها و نواحی ستارهزایی درخشان این کهکشانها را بهرنگ آبی نشان میدهد. همچنین کهکشانهای دوردست در پسزمینه این تصاویر بهچشم میخورند.
نورهای تابان نارنجی و قرمز در تصاویر جیمز وب میتوانند به اخترشناسان کمک کنند تا توزیع گازوغبار را در بازوهای یک کهکشان مارپیچی محاسبه کنند. خلأهایی در این بازوها وجود دارند که احتمالاً در اثر انفجار ستارهها ایجاد شدهاند. تجمع این تودههای گازی و پراکندهشدن آنها هردو مکانیسمهایی هستند که کهکشانها از طریق آنها ستازهزایی را شتاب میدهند یا متوقف میکنند.
تصاویر 19 کهکشان مارپیچی
این تصاویر بخشی از پروژه فیزیک تفکیک زاویهای بالا در کهکشانهای نزدیک (PHANGS) است. بیش از ۱۰۰ اخترشناس از کشورهای مختلف در این برنامه مشارکت دارند.
در ادامه این تصاویر را با توضیحات مربوط به هر عکس میبینیم.
source