10 تیر 1404 ساعت 10:02

رئیس کارگروه گمرک کمیسیون تأمین کالای فناوری اطلاعات سازمان نظامی صنفی رایانه ای تهران از فرآیند واردات تجهیزات آی تی به کشور انتقاد کرد.

تقریبا ورود هر کالای خارجی به ایران با محدودیت روبه‌روست و فرقی نمی‌کند که آن کالا خودرو باشد یا لوازم خانگی یا حتی تجهیزات حوزه فناوری اطلاعات! به تازگی واردات رسمی تجهیزات حوزه آی تی با مانع جدی مواجه شده که این چالش نتیجه افزایش تنش‌های منطقه‌ای و وجود ضعف در بدنه گمرک کشور است.

براساس اعلام رئیس کارگروه گمرک کمیسیون تأمین کالای فناوری اطلاعات سازمان نظامی صنفی رایانه‌ای تهران، اوضاع وخیم است و ترخیص کالاها از گمرک به شدت زمان‌بر شده. چالش‌های جدی این حوزه شامل استانداردهای ناکارآمد، عدم هماهنگی بین قیمت و همچنین اختلالات فراوان در سامانه‌های الکترونیکی می‌شود.

بلاتکلیفی در واردات تجهیزات آی تی

به گفته سهیل ترکان، فرآیند ترخیص کالا از گمرک که پیش از این یکی از مهم‌ترین چالش‌های واردکنندگان بود، در پی افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی از جمله جنگ اخیر بین ایران و رژیم صهیونیستی با مشکلات بیشتری مواجه شده است. براساس اعلام ایشان، مهم‌ترین چالشی که امروز وجود دارد، سخت‌گیری‌های غیرضروری در فرآیند استانداردسازی کالاهای فناوری اطلاعات است.

بلاتکلیفی در واردات تجهیزات آی تی

ظاهرا اوضاع از این قرار است که کالاهای حوزه IT باید به منظور اخذ تأییدیه از سازمان استاندارد، آزمایش گوناگونی را از سر بگذرانند که به اعتقاد آقای ترکان، فرآیندی زمان‌بر است و اثربخشی لازم را ندارد. به گفته رئیس کارگروه گمرک، تست‌های فوق به منظور تعیین ویژگی‌های ذاتی کالا انجام می‌شود و متاسفانه عملکرد مطلوب تجهیزات را تضمین نمی‌کند. ایشان خاطرنشان می‌کند که حتی با وجود اخذ تأییدیه استاندارد، مشکلات فنی و امنیتی کم نبوده است.

بیشتر بخوانید

ضعف ساختاری در گمرک و چالش‌های مداوم

ترکان در ادامه اضافه کرده است که در بسیاری از موارد، کالاها بدون دلایل فنی موجه، مردود می‌شوند و واردکننده ناچار به بازگرداندن آن‌هاست. این در حالی است که فرآیند تخصیص ارز نیز بسیار کند و پیچیده است و گاها تا چندین ماه طول می‌کشد. ایشان معتقد است:

در حالی که قیمت بعضی از تجهیزات آی تی ظرف یک سال از 100 دلار به 150 دلار افزایش یافته، گمرک همچنان بر مبنای قیمت‌های قدیمی ارزش گذاری می‌کند. همین موضوع منجر به اختلاف نظرهای متعددی میان واردکنندگان و کارشناسان گمرک شده، زیرا تصمیم‌گیری‌ها بعضا سلیقه‌ای و مبتنی بر تجربیات فردی انجام می‌شود.

بلاتکلیفی در واردات تجهیزات آی تی

یکی دیگر از موانع جدی که راه واردات قانونی تجهیزات حوزه فناوری اطلاعات را سد کرده، اختلالات مکرر در سامانه‌های الکترونیکی است. به گفته ترکان، مجموع این اختلالات باعث توقف یا کندی در فرآیندهای قانونی شده و بر هزینه و ریسک واردات می‌افزاید.

رئیس کارگروه گمرک در پایان خاطرنشان کرده است که جمیع موارد فوق باعث شده تا واردات رسمی کالاهای آی تی نه تنها زمان‌بر و پیچیده شده، بلکه پرهزینه و غیرقابل پیش‌بینی گردیده است. در نهایت به جای اینکه مشکل از ریشه حل شود، عده‌ای سودجو سراغ واردات غیرقانونی و قاچاق می‌روند و فعالان قانونی در این حوزه دچار ورشکستگی خواهند شد.

بیشتر بخوانید

source

توسط elmikhabari.ir